Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- Julia
- 200p
- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Pierwszy raz mam w ogródku dynie i chyba będzie to mój kolejny bzik
Chwalę się.... to moje dynie z nasion Potimarron,
te i kilka innych juz zjedzone
Tak wyglądała w środku...nie wiem czy była dostatecznie dojrzała,
ale po upieczeniu była smaczna...bardzo
A te jeszcze rosną
rośnie tez 5 szt. Bambino...wczoraj mierzyłam obwód
ta ma 112cm....
rosną jeszcze takie
Sadziłąm tez dynię Makaronowa, ale owocu nie ma
Chwalę się.... to moje dynie z nasion Potimarron,
te i kilka innych juz zjedzone
Tak wyglądała w środku...nie wiem czy była dostatecznie dojrzała,
ale po upieczeniu była smaczna...bardzo
A te jeszcze rosną
rośnie tez 5 szt. Bambino...wczoraj mierzyłam obwód
ta ma 112cm....
rosną jeszcze takie
Sadziłąm tez dynię Makaronowa, ale owocu nie ma
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Macie jakieś ciekawe sposoby aby wyciągnąć w tym roku jeszcze coś z krzaków? Wiadomo pogoda już coraz bliżej ku zbiorowi się kłania jednak chciałbym jeszcze wyciągnąć na maxa wielkość moich dyni
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Sposoby są stare i dobrze znane : dużo wody ,dużo pożywienia i ochrona przed chorobami ( mączniaki ...). Ale pytanie czy to potrzebne ? Inne lata zasilałem do końca września i plony były wielkie , ale trwałość pozbiorcza owoców pozostawała na poziomie niezadawalającym . W tym roku mało podlewam ( w sumie tylko ze trzy razy , a od miesiąca wcale ) , plony będą wyraźnie mniejsze , ale mimo to i tak b. dobre , ale mam nadzieję na lepsze przechowanie owoców nieprzenawożonych .
Dobre przechowywanie zależy też od odmiany. U mnie spokojnie przechowują się do marca, a część owoców nawet do maja. Ale ja daję tylko obornik wiosną i potem już nic nie nawożę i nie podlewam. Zależy mi na dużej liczbie małych owoców.
Ważne jest stwardnienie skórki, dlatego dynie po zerwaniu leżakują na tarasie.
Ważne jest stwardnienie skórki, dlatego dynie po zerwaniu leżakują na tarasie.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wytrzymują do wiosny:
raz tylko był problem, na strych dostał się mróz, liznął dynie i wszystkie zaczęły gnić.
raz tylko był problem, na strych dostał się mróz, liznął dynie i wszystkie zaczęły gnić.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlaczego muszą leżakować na tarasie, czy chodzi o słońce . Ja swoje najbardziej dojrzałe musiałam zerwać, bo przebrzydły złodziej przyszedł w nocy i ukradł mi 3 dynie, w tym 2 Melonette i największą Lunga di Napoli, że o cukinii nie wspomnę . Oby mu zaszkodziła moja krzywda . Na razie trzymam na działce w domku.
Tak, chodzi o słońce, byle nie za mocne, i o zaschnięcie ogonka, bo najczęściej od niego zaczynają się psuć owoce.
U mnie na działce też jest plaga kradzieży, dlatego okrywam owoce zerwanymi liśćmi np. rabarbaru lub kartonami żeby ich nie było widać i zrywam dynie trochę wcześniej jak tylko zaczyna pękać ogonek.
Widziałam w sklepie Hokkaido po 6,99 zł za kg i to kusi złodziei.
Jode22, w domku działkowym nie ma przewiewu, lepiej już zabierz dyńki do domu.
U mnie na działce też jest plaga kradzieży, dlatego okrywam owoce zerwanymi liśćmi np. rabarbaru lub kartonami żeby ich nie było widać i zrywam dynie trochę wcześniej jak tylko zaczyna pękać ogonek.
Widziałam w sklepie Hokkaido po 6,99 zł za kg i to kusi złodziei.
Jode22, w domku działkowym nie ma przewiewu, lepiej już zabierz dyńki do domu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kilka dni wytrzymają, bo w domu mam gruntowny remont z cyklinowaniem i lakierowaniem parkietu włącznie i tylko dziada z babą tam brakuje . A przewiew w domku działkowym mam, zrobiłam w zeszłym roku kratki wentylacyjne, bo wdała się wilgoć . A jeszcze mam pytanie, jak się zbierze w pełni wyrośniętą ale jeszcze nie całkiem dojrzałą dynię, czy trzeba ją szybciej konsumować, czy ma szansę dojść w domu (tak jak dochodzą pomidory) . Bo po minięciu upałów i obfitym podlaniu z nieba zawiązało mi się trochę dyniek, tylko czy zdążą dorosnąć .
Jest szansa, że dorosną. W ubiegłym roku miałam Lungę i dojrzały nawet owoce zawiązane na początku września, rosły bardzo szybko miały po ok. 4-5 kg i były dobrze obsuszone. Z resztą ta odmiana stopniowo dojrzewa i koło grudnia miąższ był aż czerwony a wcześniej tylko pomarańczowy.
Dorka a jaka jest nazwa tej dyni ze zdjęcia ,spodobał mi się kolor.
Z innymi dyniami jest tak samo. Szansa jest, wszystko zależy od pogody, kiedy będzie pierwszy przymrozek zabójczy dla dyń, od tempa wzrostu owocu, im więcej liści tym szybciej rosną owoce, dlatego ja dyniom nic nie obrywam, i od dobrego zasuszenia.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Popieram im więcej liści tym szybciej rośnie. Ale nie straszcie z złodziejami bo dawno nie byłem na działce
Nie straszę. Po Twoją to dźwigiem by musieli przyjechać, a kilka moich wezmą pod pachę