Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Nasiona siejecie bezpośrednio do ziemi czy podkiełkowujecie ?
Pozdrawiam Patryk
Ja od razu do ziemi i doniczkę przykrywam woreczkiem foliowym.
Stosujecie jakieś nawozy ? ja w tym roku kupię nawóz koński w granulacie. Rok temu przesadziłem bo użyłem kurzego, krowiego i końskiego ;)
Ja w tym roku dopiero zaczynam z arbuzami , ale będę stosował przekompostowany obornik .
Pozdrawiam Patryk
Dużo nasion dosiałem w doniczkach wykiełkowało 5 sztuk, malutko ale bardzo stare nasiona są, jak nasionko jak leży na płasko i jest płytko zasiane to łupina zostaje w ziemi i chyba szybciej rośnie. Pierwszy raz stosuje koński nawóz, 5 litrowy baniak trochę na dnie nawozu i do tego woda.
Rosario, Sugar Baby, Złoto Wolicy - trafiło na waciki do "kiełkownicy". Mam nadzieję, że w tym roku lepsze sadzonki mi urosną, bo ro temu jakoś chorwite były.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj wysiałam nasionka Sugar baby - po trzy do jednej doniczki. Tylko nie wiem, czy jak mi wyrosną w jednej doniczce np. 2, to jednego wyrwać a zostawić tylko 1, żeby spokojnie rósł, czy można wsadzić w ziemie 2 razem?? Bo z tego co czytałam to pikowanie im nie służy.
Pierwszy rok zajmuje się ogrodnictwem i jestem trochę zielona. TO forum czytam już chyba od lutego i bez przerwy ucze się czegoś nowego.
Mam nadzieję, że coś z tego będzie
No i jeszcze chciałam się zapytać czy mogę jeszcze teraz dać pod miejsce w którym będą moje arbuziki obornik granulowany? I czy mogę je posadzić w miejscu, gdzie 2 lata temu rosły jeszcze ziemniaki?
Pierwszy rok zajmuje się ogrodnictwem i jestem trochę zielona. TO forum czytam już chyba od lutego i bez przerwy ucze się czegoś nowego.
No i jeszcze chciałam się zapytać czy mogę jeszcze teraz dać pod miejsce w którym będą moje arbuziki obornik granulowany? I czy mogę je posadzić w miejscu, gdzie 2 lata temu rosły jeszcze ziemniaki?
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ja też się dopiero uczę już drugi rok sieje różne rośliny ,arbuzy również i mogę Ci troszkę pomóc .magdallenax pisze:Dzisiaj wysiałam nasionka Sugar baby - po trzy do jednej doniczki. Tylko nie wiem, czy jak mi wyrosną w jednej doniczce np. 2, to jednego wyrwać a zostawić tylko 1, żeby spokojnie rósł, czy można wsadzić w ziemie 2 razem?? Bo z tego co czytałam to pikowanie im nie służy.
Już jak wysiałaś po trzy to zostaw, kiedy wykiełkują to porozdzielaj je do osobnych kubeczków 500 ml (ja tak robię ) i w nich
zostawisz już do wysadzania w gruncie po 15 maja , w odstępach ... ja robię na metr . Myślę ,że można posadzić w miejsce gdzie rosły ziemniaki . Ja sadzę na czarnej agrowłókninie wtedy nie mam zachwaszczone tylko czyściutko .
Nie wiem jak z nawożeniem ... ja nie nawoziłam w ogóle ... i miałam piękne 2 -2,5 kg .
Pozdrawiam .
Jeśli siejesz teraz to ja polecam doniczki max 250ml. Lepiej będzie się przesadzac do gruntu. Jeśli chodzi o nawozy to poszukaj coś dla ogórków bo ma podobne wymagania jak arbuz. Viola 2kg to niezły wynik jeśli chodzi o uprawę sugar baby bez nawozu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Viola, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Na opakowaniu nasion Sugar Baby był napisany termin siewu II-III. Ja wysiałam dopiero wczoraj - czy to nie za późno??? Z tego co tutaj czytałam, to niby każdego arbuza w naszym klimacie wysiewa się właśnie i na przełomie kwietnia i maja. Mam nadzieję, że coś z tego będzie - dzieci mają ogromną ochotę na własne arbuzy (no ja oczywiście też).
A ktoś może wysiewał arbuzy do doniczek torfowych? Bo podobno wsadza się je do ziemi razem z roślinką i nie ma obawy naruszenia systemu korzeniowego, a dyniowate podobno przesadzania za bardzo nie lubią.
A ktoś może wysiewał arbuzy do doniczek torfowych? Bo podobno wsadza się je do ziemi razem z roślinką i nie ma obawy naruszenia systemu korzeniowego, a dyniowate podobno przesadzania za bardzo nie lubią.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj wysiewam mój-crimson sweet
jeżeli to ta odmiana co jadłem ostatnio i się sprawdzi w kraju to czuje zazdrość że u mnie tylko dwa z dziesięciu nasion w ziemi.darnok pisze:Ja dzisiaj wysiewam mój-crimson sweet
http://lostvalleygardens.com/LVGblog/im ... 26_739.jpg taki kupiłem w sklepie na internacie piszą że to właśnie crimson sweet.
Jakie macie doświadczenia z Sugar Baby i Janosik. Potrzebują one osłon, czy bez problemu wytrzymają na dworze?