Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Biały pełny,półpełny,albo niepełny,ile wydań z jednej rośliny,fenomen jakiś
Illonko,
dziękuję za podpowiedź ... rozumiem, że porozdzielane rozetki mogę włożyć do mieszanki, o której pisałaś na początku wątku: ziemia uniwersalna + perlit + wermikulit ( przepraszam, jeśli pomyliłam składniki ), czy wystarczy paprociowe podłoże?
Pozdrawiam serdecznie
p.s. czy storczyki również podlewasz biohumusem ?
dziękuję za podpowiedź ... rozumiem, że porozdzielane rozetki mogę włożyć do mieszanki, o której pisałaś na początku wątku: ziemia uniwersalna + perlit + wermikulit ( przepraszam, jeśli pomyliłam składniki ), czy wystarczy paprociowe podłoże?
Pozdrawiam serdecznie
p.s. czy storczyki również podlewasz biohumusem ?
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Illonko a ile Watów mają te świetlówki?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!
Aniu szczerze mówiąc kundelki trzymałam zawsze w uniwersalnej ziemi i były zadowolone. Paprociową też możesz użyć jak najbardziej. Mieszankę o której wspominałaś stosuję do fiołków odmianowych. Kundelki są dużo mniej wymagające i ja nigdy nie obchodziłam się z nimi jak z jajkiem i lubiliśmy się
Storczyki podlewam słabiutkim biohumusem, bardzo dobrze im to robi, ładnie kwitną, kwiaty bardzo długo pozostają świeże. Przesadzam je też co roku do świeżego podłoża.
Paulinko, to zależy od długości, ja mam 90 cm - 21W i 120 cm - 28W.
Storczyki podlewam słabiutkim biohumusem, bardzo dobrze im to robi, ładnie kwitną, kwiaty bardzo długo pozostają świeże. Przesadzam je też co roku do świeżego podłoża.
Paulinko, to zależy od długości, ja mam 90 cm - 21W i 120 cm - 28W.
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Ja też czekam na odpowiedź , bo dzieje mi się coś takiego .
U mnie też coś takiego występuje, nie wiem czy to nie z przelania. Kilka roślin już wyrzuciłam.
Czy to nie jakaś choroba grzybowa?
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Lola, on jest za głęboko posadzony i tak długo nie wytrzyma
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Na moje oko może to być zalany stożek wzrostu lub jakaś choroba grzybowa.Najlepiej wyjmij go z ziemi i obejrzyj korzenie choć wydaje mi się,że będziesz musiała pobrać z niego nowe listki do ukorzeniania dla pewności.
Ups czy nie weszłyśmy z tym tematem na wątek Ilonki?
Ups czy nie weszłyśmy z tym tematem na wątek Ilonki?
Dziewczynki, Wasze fiołki maja za mokro i zgniły im środki.
Co zrobić w tej sytuacji...
1) Przesadzić, posadzić wyżej, środek musi się znajdować jakieś 0,5 - 1 cm nad ziemią
2) Ograniczyć podlewanie - utrzymywać stałą lekką wilgotność podłoża, podlewać częściej a mniej
3) Zapewnić jasne rozproszone światło i temperaturę min 20 stopni (optymalnie 22-24) w takich warunkach fiołek będzie szybciej rósł i wypijał wodę, zmniejszy się ryzyko zalania. Młode listki będą też szybciej rosły.
Poczekajcie z wyrzucaniem mogą odbić w lepszych warunkach.
Dziś debiuty
?? ??????? / EK Venecija
?? ?????? / LE Zhizel'
?? ??????? ????? / EK Dyhanie Grozy
Co zrobić w tej sytuacji...
1) Przesadzić, posadzić wyżej, środek musi się znajdować jakieś 0,5 - 1 cm nad ziemią
2) Ograniczyć podlewanie - utrzymywać stałą lekką wilgotność podłoża, podlewać częściej a mniej
3) Zapewnić jasne rozproszone światło i temperaturę min 20 stopni (optymalnie 22-24) w takich warunkach fiołek będzie szybciej rósł i wypijał wodę, zmniejszy się ryzyko zalania. Młode listki będą też szybciej rosły.
Poczekajcie z wyrzucaniem mogą odbić w lepszych warunkach.
Dziś debiuty
?? ??????? / EK Venecija
?? ?????? / LE Zhizel'
?? ??????? ????? / EK Dyhanie Grozy
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
O matulu! Przez białego nie zasnę
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
Ilonko mogę uśmiechnąć się o listek białego:)? Mogłabym prosić o zdjęcie rozetki aby zobaczyć listki Ek Venecija? Nie wiem czy czasem mój od długiego czasu niezidentyfikowany fiołek to nie jest ten.Czy on ma takie stosunkowo duże kwiaty i bardziej niebieskie czy fioletowe?Będę wdzięczna:)