Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dwutlenek węgla nie ma zapachu.
Podejrzana jest kreda.
Podejrzana jest kreda.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie po przereagowaniu i dopełnieniu wodą był zapach, ale octowy. Natomiast jak zanurzyłam paluch żeby organoleptycznie spróbować roztworu, to smaku octowego nie miał .
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie z kredą widać bywa problem. Ja zakupiłam kredę malarską firmy Cezat, specjalnie zadzwoniłam do producenta żeby dopytać się o skład, dowiedziałam się że to produkt naturalny o zawartości wapnia ok. 28 procent, ale dodatkowo zawiera też magnez
Spróbowałam przeprowadzić reakcję i kiszka, pieniło się minimalnie, a smak jak był kwaśny taki pozostał. Teraz planuję zakup czystego węglanu wapnia spożywczego, może w końcu zadziała jak należy.
Spróbowałam przeprowadzić reakcję i kiszka, pieniło się minimalnie, a smak jak był kwaśny taki pozostał. Teraz planuję zakup czystego węglanu wapnia spożywczego, może w końcu zadziała jak należy.
Pozdrawiam Joanna
Ja miałem podobnie i okazało się, że po oprysku przypaliło liście. Zmieniłem kredę i pierwsza reakcja na pewno jest większa i na razie póki co fitotoksyczności nie widać. Ale np. mszyc moje OW nie rusza. Mam taką kredę: http://sklep1365493.home.pl/pl/p/Kreda-Malarska-2kg/119
stosuję ktoś taką??
stosuję ktoś taką??
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja mam identyczną, tego samego producenta .
Ja również mam taką samą.
Czyli skoro ty nie masz problemu z tą kredą to nie ma się o co bać. A powiedz mi czy oprysk OW + HB mógł niekorzystnie wpłynąć na jagody goji?? Bo dzisiaj zobaczyłem, że mają od wierzchołków głównie jakby przypalone liście, większość jest w połowie czarna (i podwinięta). nie wiem czy to winna tych opadów czy może oprysku a pytam ponieważ nie widziałem ich przed opryskiem i nie mam porównania.
Nie uprawiam jagody goji .
A za oprysk nieznanej rośliny bez próby na fitotoksyczność należy się OPR.
A za oprysk nieznanej rośliny bez próby na fitotoksyczność należy się OPR.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Ja od samego początku testowania OW używam kredy malarskiej z Obi. Na początku używałam octu winnego z Auchana a teraz octu jabłkowego z Biedronki. Przy winnym reakcja była bardzo burzliwa przy jabłkowym mniej( coś się spieni, po syczy i koniec). Jedno co zauważyłam to efekt stymulacji wzrostu był bardzo widoczny przy occie winnym. Przy jabłkowym krzaki są ładne krępe, ciemno zielone ale nie rosną tak szybko.
Pozdrawiam GOSIA
- pati3456
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2014, o 09:11
Posmakowałam mój OW i jest nijaki, wcale nie wyczuwam kwasowości. Jak potrząsnę butlą to bąbelki idą. Robiłam wczoraj oprysk na pomidorki i parę innych roślinek i dzisiaj jest ok. forumowicz szukać nowej kredy czy tak może być? Kreda firmy Dragon z Obi.
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Z tego co widzę to z różnymi octami reakcja przebiega jakoś.. różnie A zrób test kredy, zwykłym octem spirytusowym
- pati3456
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2014, o 09:11
Spieniło sporo mocniej ale równie krótko jak mieszam łychą to dalej bąbelkuje, zostawione w spokoju śpi
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
forumowicz powiedziałem żeby opryskali wszystko prócz jagód, borówkę zostawili a goji nie mój błąd ale w chinach żyją w gorszych warunkach to mam nadzieję że nic im nie będzie.