Szafirki ( muscari )
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szafirki ( muscari )
Moje szafirki. Prawdę powiedziawszy nie jestem zadowolona z aranżacji wczesnowiosennych. Ponieważ na działce zaczynam bywać częściej dopiero w maju, to i nie chce mi się szczegółowo planować wcześniejszych nasadzeń. Ot dostałam kilka razy jako gratisy cebulki szafirków, cebulicy i śnieżnika i co roku ich przybywa, zwłaszcza szafirek się rozsiewa.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2012, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczesną wiosną kwiaty szafirków są bardzo chętnie oblatywane przez dzikie pszczoły, u mnie na każdej kępce niebieskich szafirków jest murarka osmia bicolor, która gniazda zakłada w muszelkach ślimaków, jest bardzo aktywna od kilku tygodni.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy i czy powinno się przycinać szafirki? Już przekwitają, a mają bardzo długie "szczypiorki".
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Aklat
- 100p
- Od: 17 wrz 2018, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba wszystkie wiosenne cebulowe powinno się zostawić aż same obeschną zupełnie. Z liści roślina "ładuję" cebulę na przyszłoroczne kwitnienie
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Początkująca ogrodniczka
Inna szkoła mówi, że można przyciąć łodygę po przekwitnięciu, żeby nie zawiązały się nasiona - cała energia pójdzie w cebulkę.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
U mnie szafirki jeszcze kwitną i mam problem,bo musiałbym je przesadzić.Czy jest szansa ,że przeżyją taką zmianę.Szkoda mi je utracić.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Przycinam długie i brzydkie po zimie liście szafirków jeszcze przed kwitnieniem. Wtedy kwitnące rośliny wyglądają bardziej estetycznie.anida pisze:Kiedy i czy powinno się przycinać szafirki? Już przekwitają, a mają bardzo długie "szczypiorki".
Po przekwitnięciu, jak mam czas, usuwam zawiązane nasiona, ale najczęściej mi go brakuje, więc szafirki mam prawie wszędzie.
klon, jeśli przeniesiesz z bryłką ziemi, to nawet nie odczują zmiany. Ostatnio podało, jest chłodno, podejmą wzrost w nowym miejscu jak gdyby nigdy nic, to są bardzo żywotne rośliny. W każdym razie te najbardziej popularne, bo np. różowe, to inna bajka. Ja często przenoszę tak pojedyncze szafirki i całe kępki które rozsiewają się w różnych miejscach i zauważam je dopiero gdy zakwitną. Podlej tylko dobrze. A nawet jeśli po przeprowadzce liście zżółkną za wcześnie, to i tak na wiosnę ruszą i zakwitną, o ile myszy nie zjedzą cebulek
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Dzięki Anka, właśnie wydawało mi się, że można przyciąć. No cóż, zrobię to po zimie. Teraz przekwitają i mają bardzo długie te liście. leżą jak lekko zużyte mopy na rabatach .
Pozdrawiam Anida
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38