Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
piękne kwiaty
a jak zimują wasze daturki???
kiedy zaczynacie je budzić???
ja już mam chęć przytaszczyć jakąś z piwnicy
a jak zimują wasze daturki???
kiedy zaczynacie je budzić???
ja już mam chęć przytaszczyć jakąś z piwnicy
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużą daturę trzymam w piwnicy, a małe (uciachane) w domu w słoiku z wodą. Za miesiąc sadzę do doniczek i będę duuuużo podlewać. Potrafią wypić jak niejeden Polak
Joaquin
Mój przepis od lat taki sam -na jesieni w wiaderka malerskie z odrobiną ziemi i do piwnicy.Na wiosnę w dołek litr azofoski i daturka do dołka.Kwitną jak szalone do przymrozków.
Jakie podłoże najlepsze pod datury?
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
torf pH 5,5-6,5 granulacja 5-25
Zaznaczam sobie wątek , datury uprawiam od wielu lat ,ale wiedzy nigdy za dużo .
Adrian posiadam datury również nabyte u Ciebie , na daną chwile mają się dobrze (żyją )
miałem obawy co do przezimowania , ale się udało .... najgorszy czas chyba mają już za sobą .
Niedługo pobudka ....
Adrian co znaczy granulacja torfu 5-25 chodzi o wypowiedź z powyższego postu?
Ja używam głównie podłoża uniwersalnego z Pasłęka STERLUX , odczyn substratu utrzymuje się w
przedziale pH 5,5-6,5 co sądzisz o nim , nadaje się do datur ?
Adrian posiadam datury również nabyte u Ciebie , na daną chwile mają się dobrze (żyją )
miałem obawy co do przezimowania , ale się udało .... najgorszy czas chyba mają już za sobą .
Niedługo pobudka ....
Adrian co znaczy granulacja torfu 5-25 chodzi o wypowiedź z powyższego postu?
Ja używam głównie podłoża uniwersalnego z Pasłęka STERLUX , odczyn substratu utrzymuje się w
przedziale pH 5,5-6,5 co sądzisz o nim , nadaje się do datur ?
Ja używam albo z Pasłęka albo każdej innej ziemi z ogrodniczego.Rosną dobrze jak widać.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Ja dlatego nie wpisuję producenta bo to nie ma do końca znaczenia.
Granulacja 5-25 oznacza, że włókna w torfie mają od 5 do 25 mm czyli odsiany jest cały miał, który dusi korzenie , a kawałki są na tyle duże, że w przerwach miedzi nimi szybciej rozwija się bryła korzeniowa.
Ogólnie datury nie są wybredne jeśli chodzi o rodzaj podłoża.
Granulacja 5-25 oznacza, że włókna w torfie mają od 5 do 25 mm czyli odsiany jest cały miał, który dusi korzenie , a kawałki są na tyle duże, że w przerwach miedzi nimi szybciej rozwija się bryła korzeniowa.
Ogólnie datury nie są wybredne jeśli chodzi o rodzaj podłoża.
może ktoś mi pomoże mam badylki od swojej datury i ledwo wypuściła listki i one przysychają, stoi na południowym oknie podlewam tylko woda może użyc już nawozu? ale praktycznie ona nie ma zielonego:(
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mikusia.
Jeżeli twoja datura ma już listki, to postaw ją obok grzejnika (albo nad). Daj więcej wody, przynajmniej raz na dwa dni i obserwuj. Roślina ta lubi dużo wody i ciepło, widocznie sama czuje, że idzie wiosna Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Jeżeli twoja datura ma już listki, to postaw ją obok grzejnika (albo nad). Daj więcej wody, przynajmniej raz na dwa dni i obserwuj. Roślina ta lubi dużo wody i ciepło, widocznie sama czuje, że idzie wiosna Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Joaquin
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Jeśli nie ma listków, a ziemia jest wilgotna to nie podlewaj bo zgniją korzenie. Postaw w cieplejszym miejscu i czekaj.
A najlepiej zostaw ją tam gdzie jest i cierpliwie czekaj. Rośliny nauczyły mnie cierpliwości i tego, że z dnia na dzień nie ma poprawy. Dotknij ręką parapetu jak jest zimy to po prostu korzenie są zimne. nawet jeśli w mieszaniu/domu masz ciepło np +20 stopni to przy szybie może być tylko +5 stopni, a parapet będzie +1 a jak jest kamienny to nawet może być poniżej zera. Pisałem o tym dwa lata temu czyli jakieś tysiąc postów wcześniej
Grzejnik to zabójstwo bo wysusza łodygi i liście bo przy grzejniku jest góra 30% wilgotności, a roślina potrzebuje minimum 55%
A najlepiej zostaw ją tam gdzie jest i cierpliwie czekaj. Rośliny nauczyły mnie cierpliwości i tego, że z dnia na dzień nie ma poprawy. Dotknij ręką parapetu jak jest zimy to po prostu korzenie są zimne. nawet jeśli w mieszaniu/domu masz ciepło np +20 stopni to przy szybie może być tylko +5 stopni, a parapet będzie +1 a jak jest kamienny to nawet może być poniżej zera. Pisałem o tym dwa lata temu czyli jakieś tysiąc postów wcześniej
Grzejnik to zabójstwo bo wysusza łodygi i liście bo przy grzejniku jest góra 30% wilgotności, a roślina potrzebuje minimum 55%
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
jak to nie żyją!!!!
przesuszyłaś je??
takie piękne szkoda
przesuszyłaś je??
takie piękne szkoda