Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
Re: Dereń jadalny - odmiany
zrób zdjęcie od etykiety w dół, to może będzie coś widać.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też prawda.
Podejrzewam że jeśli był szczepiony to miejsce szczepienia jest po niżej poziomu ziemi, może do zdjęcia trzeba by było trochę rozgarnąć ziemię.
Dziś ma do mnie dotrzeć paczka z moimi nowymi dereniami zakupionymi w Skarszewie jak się uda to zrobię zdjęcie sadzonek sam jestem ciekaw jak wyglądają.
Dziś ma do mnie dotrzeć paczka z moimi nowymi dereniami zakupionymi w Skarszewie jak się uda to zrobię zdjęcie sadzonek sam jestem ciekaw jak wyglądają.
O, ja sobie porównam. Bo ja chyba białego kupiłam zamiast jadalnego
-
- 500p
No właśnie miejsca szczepienia nie widać nad ziemią. Ale kiedy sadziłem też nie widziałem nic takiego... Zastanawiam się czy jednak odmiany mogą nie być szczepione?
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zrobię dzisiaj fotkę swojemu Swietljaczokowi i wstawię do porównania.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na tym zdjęciu niewiele widać. Zrób zbliżenie części przy ziemi i może trochę odkop do miejsca gdzie zaczynają się korzenie.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Dla Tomka do porównania, część nadziemna, zielona jestem jak nick wskazuje, ale wydaje mi się że to są miejsca szczepienia
Elegantnyj:
Swietljaczok:
Obie sadzonki kupowane jesienią w szkółce derenjadalny.pl, mniejsze od Twojego ale obie kwitną, co prawda Swietljaczok ma pojedyncze kwiatki ale Elegantnyj ma całkiem sporo kwiatków mimo że malutki jest.
Elegantnyj:
Swietljaczok:
Obie sadzonki kupowane jesienią w szkółce derenjadalny.pl, mniejsze od Twojego ale obie kwitną, co prawda Swietljaczok ma pojedyncze kwiatki ale Elegantnyj ma całkiem sporo kwiatków mimo że malutki jest.
-
- 500p
Bardzo dziękuję U mnie nic takiego nie było w części podziemnej też nie, ale sprawdzę jeszcze na wszelki wypadek.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie miejsce szczepienia wygląga tak jak u Zielonejjagody. Pochodzenie sadzonek też to samo. Mimo to daj dobre zdjęcie części przyziemnej, może stosowano inną metodę szczepienia?
Witam
Dostałem sadzonki z "Twoje ogrody" ze Skaryszewa i niestety wydaje mi się że ich oferta jeśli chodzi o derenie to ściema.
Wszystkie trzy sadzonki bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o sadzonki ale mam obawy o to czy są to derenie odmianowe.
W pierwszej rozmowie rozmawialiśmy o okulantach po czym po otwarciu przesyłki okazało się że nie widzę miejsca szczepienia.
Zadzwoniłem jeszcze raz i pan twierdził że te sadzonki są rozmnażane wegetatywnie (oczka wrzucają do ukorzeniarki i tak powstają sadzonki). Sadzonki były dość wysokie ok 80cm i miały długie przyrosty roczne co mnie bardzo zdziwiło bo cały czas czytałem że sadzonki wegetatywne rosną słabo. Okaże się za kilka lat czy mnie oszukali ale ja mam mieszane uczucia
Pozdrawiam
Dostałem sadzonki z "Twoje ogrody" ze Skaryszewa i niestety wydaje mi się że ich oferta jeśli chodzi o derenie to ściema.
Wszystkie trzy sadzonki bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o sadzonki ale mam obawy o to czy są to derenie odmianowe.
W pierwszej rozmowie rozmawialiśmy o okulantach po czym po otwarciu przesyłki okazało się że nie widzę miejsca szczepienia.
Zadzwoniłem jeszcze raz i pan twierdził że te sadzonki są rozmnażane wegetatywnie (oczka wrzucają do ukorzeniarki i tak powstają sadzonki). Sadzonki były dość wysokie ok 80cm i miały długie przyrosty roczne co mnie bardzo zdziwiło bo cały czas czytałem że sadzonki wegetatywne rosną słabo. Okaże się za kilka lat czy mnie oszukali ale ja mam mieszane uczucia
Pozdrawiam
-
- 500p
Właśnie mam to samo tylko z innej firmy. I tez telefonicznie mówili że są szczepione.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kiedy ja kupowałem swoje derenie ponad 10 lat temu nikt nie zastanawiał się czy szczepiony i co za odmiana tylko czy jadalny.Wszystkie moje 3 derenie majązeszłoroczne przyrosty w kolorze czerwono- brązowym: 2 o długości 15-20 cm a jeden ,bardzo ciemne owoce i najwcześniejszy ,50-60 cm. prawie grubości ołówka.