Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Aniu współczuję i jestem myślami z tobą ;:168
Teraz na pewno masz ciężki czas jak i twoja rodzina .Trzymaj się kochana a jak przyjdzie odpowiedni moment to i na forum będziesz częściej.
Ogród piękny,róże cudnie kwitną więc sobie radzą.Ty musisz teraz sobie poradzić ze stratą bardzo bliskiej ci osoby,wiem jak to jest ,choć moi rodzice żyją (dzięki Bogu i oby jak najdłużej)
to pochowaliśmy w nie długim czasie oboje rodziców mojego męża.Choroba niestety przewraca życie całej rodzinie do góry nogami a nawet jak człowiek już się spodziewa,że się z nią nie wygra i już powoli zdaje sobie sprawę,że to koniec to i tak nadzieja umiera ostatnia i do samego końca liczy się na cud ;:168
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wyrazy współczucia ;:196 . Ogród piękny i kwitnący i zupełnie nie potencjalny - tylko prawdziwy :D
Róże urocze, w pięknych kolorach, kuszą żeby je wpisać na listę chciejstw - i chyba im ustąpię - już spisałam nazwy ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jesteśmy z tobą. ;:168 Teraz czas dla ciebie, nie dla forum. ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Dziękuję, Dziewczyny, za tyle ciepłych słów. Trochę już czasu minęło i jakoś oswoiliśmy rzeczywistość. Miałam nawet jedno podejście do powrotu na FO, ale przeczytałam o śmierci Tadzia ;:167 (tade_k) i mnie rozłożyło na nowo.

Ogród miał w nosie moje rozterki i żył swoim życiem, domagając się jakiegoś minimum pomocy z mojej strony. Zmarnowałam kwiatowe wysiewy, bo kompletnie nie miałam do nich głowy, kiedy był czas sadzenia. Jedynie heliotropy zdołały doczekać miejsca na rabatce. Trudno, może przyszły sezon będzie lepszy :wink:

Elu, mój pomidorowy guru, uszczknę co nieco z przyjemnością, tylko napisz co - dajmy poczcie zarobić ;:108 . Moje parzydło jest młode, kwitnie dopiero drugi rok, ale robi postępy. Dostałam je od Forumki, u której podziwiałam dorodną kępę, więc daję mu czas na wzmocnienie. Nie wiem, czy zrobiłam mu jakieś uczciwe zdjęcie...
Roztocze Zachodnie... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :lol: . Dla Ciebie jest na wschodzie, dla Ukraińców, jak najbardziej na zachodzie. Dla geografów jest mezoregionem - częścią Roztocza (makroregionu) najbardziej wysuniętą na zachód. Ja mieszkam w części nazywanej Roztoczem Gorajskim, czyli najbardziej na zachód.

Wandeczko, masz rację, ogród pozwala się oderwać od przykrych myśli. Jeszcze lepiej, w tym względzie, spisują się dzieci :D . Zdjęcia Jasminy zrobiłam i postaram się je wstawić za chwilkę. Niestety, nie wiem, jak z ich jakością - zmieniłam ustawienia, żeby wielkość nie przekraczała zalecanej na FO, ale dużo straciły na ostrości :( .

Dzięki, Karolino. Oczywiście, teraz róże mają przerwę, a goździki ustąpiły dzwonkom. Może zimą będę na bieżąco ze zdjęciami :wink: .

Beatko, dziękuję. Niemal od początku wiedziałam, że choroba jest w stadium niewyleczalnym, tylko nie spodziewałam się, że aż tak szybko nastąpi koniec. Tata powtarzał, że woli żyć krótko, ale naprawdę. Najbardziej się obawiał zniedołężnienia - cieszę się, że zostało mu to oszczędzone i do końca był samodzielny.
Wracając do spraw ogrodowych... Nie odnalazłam Twojego adresu, a kojarzyłaś mi się z chryzantemami. Czyżbym Ci nie wysyłała? Do nadrobienia :wink: . Ślij adres na PW, bo nasiona orlików czekają.

Aniu, dziękuję. Róże Tobą zawładną, jeżeli nie będziesz ostrożna :D . U mnie lista chciejstw jeszcze się nie zmniejszyła na dłużej, niż kilka dni. Zawsze coś nowego wpadnie w oko.

Soniu, ;:196 . Nadrabianie zaległości w ogrodzie i warzywniku pomogło uporządkować emocje. Dziwnie działa taka praca - czasem pochłania tak, że umożliwia niemyślenie, innym razem zajmuje tylko ręce i daje czas do rozmyślań.
Werbena jest piękna. U mnie została puszczona na żywioł, bo było tak sucho, że trudno było cokolwiek robić. Kwitną te, które przetrwały koszmarną spiekotę - selekcja naturalna.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Anuś :wit
dużo pięknego kwiecia u ciebie widzę ;:215
Śliczne odmiany róz. Elmshorn - bardzo lubię.Ja mam ją w widocznym miejscu posadzoną.bo ona co raz kwitnie. :D
Moja Dębolistna nie mam paków :cry:
Hostki juz ładne ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początek moja najbardziej chorowita róża (w tym sezonie) - Sonnenwelt. Początkowo przeraziła mnie jaskrawo pomarańczowymi pąkami, jednak rozwinęły się w urocze brzoskwiniowe kwiaty. Niestety, albo są nietrwałe, albo wykańczał je upał. Najgorsze, że w krótkim czasie wszystkie liście pokryły się drobnymi cętkami.
Obrazek

Rabatowa NN. Nie mogę jej dopasować nazwy. To jej pierwszy sezon i nie mam wiele zdjęć.
Obrazek

Elu, to jedyne zdjęcie parzydła, jakie udało mi się znaleźć.
Obrazek

Artemis mnie podbiła
Obrazek

Pączki Jasminy
Obrazek

Pęd z kolcami i młodym przyrostem
Obrazek

Pierwszy kwiatek
Obrazek

Charakterystycznie pochyla główki
Obrazek

Tu już kompletnie niewyraźne
Obrazek
Niestety, chyba nie mam więcej zdjęć, a i na tych mało widać. Już sama nie wiem, czy nie lepsze te zdjęcia rozciągające stronę...

Angielska NN
Obrazek

Fragment nowej różanej rabaty
Obrazek

Kosmos, a na lewo Concerto (ładnie odbiła od poziomu gruntu) i Chippendale. W tle ledwo widoczna Mary Ann.
Obrazek

Z drugiej strony dominuje Eden Rose
Obrazek

-- 19 lip 2016, o 07:28 --

Aneczko, dopiero zauważyłam Twój wpis ;:196 .
Moja dębolistna ładnie zakwitła. Poszukam zdjęć. Hostki, to w większości Twoja zasługa. Muszę je rozsadzić wiosną, bo te większe przysłaniają miniaturki.

Tutaj początek kwitnienia.
Obrazek

Moja najnowsza pasja - pod chmurką...
Obrazek

i pod folią. Zapalone zerwałam przed opryskiem przeciw zarazie.
Obrazek

Konsumpcja rozpoczęta przed połową lipca :heja
Obrazek

Nie tylko pomidory :wink:
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu jak dobrze,że wróciłaś ;:108 Oby każdy dzień był dla Ciebie promykiem ;:224
Masz cudny ogród,przestrzeń,swoboda:)
Widzę pomidorki i cukinie...mniam wczoraj jadłam leczo z cukinii i kupnej papryki.
Eden w goździkach piękny widoczek,z floksami wczoraj u kogoś widziałam ;:333

Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu dobrze, że możemy głowę z problemami zabrać do ogrodu, od razu łatwiej. ;:108 Róż przybywa, :) nie dziwię się, że Artemis cię zauroczyła. Eden Rose w w objęciach przetacznika pięknie wygląda. ;:oj Pomidory tylko słońca potrzebują, będzie piękny zbiór. ;:138 Dobrych dni. ;:196
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, brakowało mi Waszego towarzystwa i widoków z ogrodów. Tata mieszkał z nami, więc chwilkę mi zajęło przywyknięcie do zmiany i ogarnięcie spraw urzędowych. Później pochłonęło mnie nadrabianie zaległości warzywno ogrodowych, a że słońce budziło wcześnie, a zachodziło o 22, to wracałam do domu mało przytomna.
Ja dodaję już własną zieloną paprykę do potraw. Nie to, że taka zdolna jestem - przeciwnie, za późno się zabrałam za edukację w temacie uprawy papryki i rosły "na dziko", niepotrzebnie zostawiłam pierwsze zawiązki.
Róże ładnie kwitły, jak na pierwszy rok bardzo ładnie. Niestety, wciąż mam kilka w donicach. Muszę je wysadzić w najbliższym czasie, bo nie wyglądają na zachwycone.

Soniu, pomidory opryskałam i teraz szlaban do niedzieli, a rumienią się apetycznie. Pierwsze zbiory mam na parapecie, ale Malachitowe Szkatułki już zjedliśmy, a na krzaczkach takie akurat...
Przetaczniki rozsadzę na tej rabatce, bo bardzo mi pasują do róż, zwłaszcza tych morelowych.
Pozdrawiam, Anna.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu dopiero teraz dotarło do mnie, że mnie tu dawno nie było, a też miałam trudny czas z innego powodu i mało zaglądałam na fo.Już jest na szczęście lepiej i nadrabiam zaległości. Teraz tylko wpadłam się przywitać i cieszę się, z Twojego powrotu.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za zdjątko tej cudnej kwitnącej Debolistnej. pooglądałam , po-podziwiałam ;:108
Moja jeszcze nie w tym roku, szkoda :(
Fajne i spore masz te poletko pomidorowe ;:215 nie chorują ci?? jakiś oprysk stosujesz??
Fajne ,ładne cukinie.
Takich dwukolorowych nie widziałam.
U mnie też rosną.I dynie!!I już dwie mam jak piłka do kosza , albo i ta lekarska ;:333 Pod koniec lipca będzie zupa z dyni ;:173
cieszę się,że ci hostki, dobrze rosną
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aneczko zdaję sobie sprawę, jaką traumę ostatni przeżyłaś.
Bardzo Ci współczuję. ;:168
Ja po śmierci Brata także chciałam zamknąć wątek, Tato zmarł kilka lat wcześniej), jednak życie toczy się dalej i chociaż w sercu zadra pozostanie, to czas leczy rany.
Jeśli możesz, to napisz proszę, gdzie kupiłaś Eden Rose. Chcę je posadzić po wykopanych jałowcach .
A ta biała róża z różowym środkiem, to nie jest Aspirin Rose?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkiego naj,,najlepszego Anuś. Duzo radości życiowych i ogrodowych ;:196
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”