Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Napisane: 14 lip 2022, o 18:50
A te pułapki to samoróbki, czy kupne? A jeżeli kupne, to proszę podaj model.
Napisane: 14 lip 2022, o 23:07
Teraz czytam, że samoróbki, a edytować postu już nie mogę. Zdradź przepis na sukces.
A te pułapki to samoróbki, czy kupne? A jeżeli kupne, to proszę podaj model.
Napisane: 14 lip 2022, o 23:07
Teraz czytam, że samoróbki, a edytować postu już nie mogę. Zdradź przepis na sukces.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy do tych pułapek nie wpadają pszczoły? Mój tata ma pasiekę i nie chciałbym mu nabruzdzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co najwyżej osy , muszka plamoskrzydła , nasionnica .
Wcześniej czytałam , że pszczoły w kwaśno alkoholowych aromatach nie gustują .
Krasny , myślę że Tata będzie lepszym specjalistą czy przy takich pułapkach pszczoły są
bezpieczne .
Worki w typie Red Top mają atrakant mączkę proteinową , ja do swoich wlewam kompot , wino ,
ocet jabłkowy .
Wcześniej czytałam , że pszczoły w kwaśno alkoholowych aromatach nie gustują .
Krasny , myślę że Tata będzie lepszym specjalistą czy przy takich pułapkach pszczoły są
bezpieczne .
Worki w typie Red Top mają atrakant mączkę proteinową , ja do swoich wlewam kompot , wino ,
ocet jabłkowy .
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skosztowałem kilka pierwszych dojrzałych jeżyn. Smak w pierwszym momencie słodki, łagodny, niezbyt przypominający jeżynę. Potem jednak zostaje w ustach gorzki posmak który długo się utrzymuje. Szału nie maSETA pisze:To potem proszę napisać jak smakują, żeby wiedzieć co mnie ominęło.
To mnie uspokoiło.
Jeżeli w przyszłym roku, u mnie biała jeżyna też będzie gorzka w smaku, to najdroższa sadzonka w moim ogrodzie pójdzie na kompost.
Jeżeli w przyszłym roku, u mnie biała jeżyna też będzie gorzka w smaku, to najdroższa sadzonka w moim ogrodzie pójdzie na kompost.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
Jak smakują u Was dwuletnie jeżyny ? Pytam bo się zastanawiam czy swoich dwuletnich nie zlikwidować a
zostawić Reubena , owocującego na tegorocznych pędach .
zostawić Reubena , owocującego na tegorocznych pędach .
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oooo, wyśmienicie! Mam Cacańską bestrnę i dirksena - obie odmiany przemniamczyste
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
-
Dzięki , sprawdzę co o nich piszą i czy sadzonki dostępne .
Reuben świetny w smaku w porównaniu do tych dwuletnich , dużo słodszy . ale
dużo póżniejszy .
Reuben świetny w smaku w porównaniu do tych dwuletnich , dużo słodszy . ale
dużo póżniejszy .
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Jeżyna bezkolcowa zaowocowała suto. Owoce wielkie jak truskawki, czarne jak smoła, i..kwaśne jak licho! Dlaczego?
Na iloletnich gałęziach owocuje jeżyna?
Na iloletnich gałęziach owocuje jeżyna?
Owocuje tak jak malina letnia, na zeszłorocznych.
Moja stara odmiana jeżyny bezkolcowej NN jest bardzo plenna ale ma bardzo silny ma silny wzrost i dojrzałe owoce osypują się. Teraz ma szczyt owocowania
Żeby przyśpieszyć dojrzewanie na bieżąco skracam tegoroczne pędy (główne na 2m, boczne na 20cm, a dolne usuwam ). Zrywam tylko jagody miękkie, łatwo odchodzące od szypułki.
Są czarne, duże, słodkie i rozpływają się w ustach ale smak mi nie odpowiada (mało kwasów, za mdłe). Poszukuję smaczniejszej odmiany.
Moja stara odmiana jeżyny bezkolcowej NN jest bardzo plenna ale ma bardzo silny ma silny wzrost i dojrzałe owoce osypują się. Teraz ma szczyt owocowania
Żeby przyśpieszyć dojrzewanie na bieżąco skracam tegoroczne pędy (główne na 2m, boczne na 20cm, a dolne usuwam ). Zrywam tylko jagody miękkie, łatwo odchodzące od szypułki.
Są czarne, duże, słodkie i rozpływają się w ustach ale smak mi nie odpowiada (mało kwasów, za mdłe). Poszukuję smaczniejszej odmiany.