U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Ja w tym roku u wszystkich podziwiam grudniki... moje padły przez lato... zostały jakieś resztki które dopiero zaczynają odbijać, więc pozostaje mi cieszyć się Waszymi roślinkami i przy okazji spisywać kolory które bym chciała mieć... czyli wszystkie :;230 :;230

Piękne ;:138
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Piękne gwiazdy, niestety ma dla nich za ciepło. ;:222
Grudniaczki piękne, zdrowe i te ich soczyste kolory. ;:138 mają super opiekunkę to i pięknie rosną. ;:167
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różne rośliny hodujesz ale jak patrzę to wszystkie (choć inaczej) są bardzo ładne. Jest na co popatrzeć. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Grudniki w ładnych kolorach ;)

Te poinsecje, to Ty Przechowałaś od tamtego sezonu?
Podziwiam ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Monika - bo nigdzie nie mogę znaleźć, czy kwiaty grudników pachną ?
Na gwiazdy, i na te Twoje wyczyny nimi, nadal patrzę z podziwem, piękne ;:167
Tileczki nowe przyjechały ;:138
No piękna jest seleriana !!
I niech nikt nie mówi (czytaj --> Lucy :;230 ) że ona nie jest rozjechana, bo jest - tyle, że dołem :;230
To jest wersja duża czy mała, bo z fotki nic nie wywnioskowałam,
a jestem bardzo ciekawa czy i kiedy będzie wypuszczać maluszki :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Agnieszka, trzymam kciuki za odratowanie grudników. A teraz jest dobry czas na spisywanie kolorów, jakie chcesz mieć, uważaj, żeby Ci ta lista za długa nie wyszła :D
Kasia, rzeczywiście, poinsecje wolą troszkę chłodniej. Ale Ty na brak roślin nie masz co narzekać, spokojnie gwiazdy betlejemskie możesz odpuścić :D
Henryku, dziękuję ;:180 Staram się, jak mogę ;:131
Justyna, żeby tylko od zeszłego :wink: Najstarsza barwi u mnie liście już piąty raz ;:224
Ewa, kwiaty grudników raczej nie pachną - moje nie pachną, a i nie słyszałam, żeby u kogoś innego pachniały.
Seleriana jest kupiona pod tytułem duża, tak pi razy drzwi 17cm wysokości ma. A co do maluszków, to ja jestem wszystkich oplątw ciekawa, jak się będą u mnie rozwijały. Na razie dwie T. cyanea próbują coś wykluć na boku, zobaczymy, co z tego wyniknie.

Dzisiaj się tylko pochwalę storczykami.
Obrazek Obrazek

Zaczęłam zbierać już kolorowe betlejemskie do eksperymentu ;:204 Na razie bladożółta.
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładne widoki storczykowe. Podobają mi się! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Będę trzymać kciuki za te eksperymenty ;:333

Swoją drogą w jednym tylko Dino odkryłam, że poinsecje mają nieograniczoną ilość kolorów jednak 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano, właśnie zapomniałam napisać, że białą kupiłam w Castoramie, gdzie też natknęłam się na "wzorkowane" gwiazdy betlejemskie: różowe z białymi obrzeżami, żółto-pomarańczowe, nakrapiane, itp. Ale myślę, że to jednak dosyć świeże trendy u nas (znaczy w Polsce) są i dość rzadko jeszcze spotykane.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Betlejemski eksperyment musi się udać. Storczyki fajniusie, przeze mnie są doceniane najbardziej wtedy, kiedy nic nie kwitnie, na przykład teraz. A moje złośliwie strajkują. Twoje w bardzo ładnych kolorach.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziś widziałam betlejemskie w sklepie i wiesz co... oczywiście, że pomyślałam o Tobie! Kojarzysz mi się z mnogością roślin, ale jednak te gwiazdy to jest chyba Twój popisowy "numer". Piękne i naprawdę można być pod wrażeniem!
Ach, i oczywiście gratuluję serduszka! ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no, dziewczyny, na serio, uprawa gwiazd betlejemskich wcale nie jest tak trudna, jak sobie wiele osób myśli! Tylko odrobinę miejsca na parapecie trzeba! No i wypadałoby wiedzieć, że jest możliwe uprawiać ją jako roślinę wieloletnią, a o tym mnóstwo ludzi nie wie. No i trzeba pojmować o co chodzi z tym byciem rośliną krótkiego dnia. A potem już z górki. To wcale nie są jakieś straszne wymagania, niejedna roślina, którą trzymamy w domu jest bardziej skomplikowana, a sobie znakomicie z nią radzimy. Poinsecja ma o tyle przerąbane, że kojarzy się tylko ze Świętami i kolorowo wybarwionymi liśćmi, a pozostałą część roku jest niejako "nieatrakcyjna". A przecież to tak, jakby np. hippeastrum wywalić tuż po przekwitnieniu. Storczyk też potrafi się długo zbierać do kwitnienia, a niewielu go od razu wyrzuca.

Uprawiana jako wieloletnia roślina, gwiazda betlejemska ma taką zaletę, że trzymana niezbyt ciepło (u mnie to oznacza max. 21 stopni) długo kwitnie i utrzymuje wybarwione liście. Nie ma tak, że się kupi, a ona po kilku dniach już "się kończy", bo stała w sklepie nie wiadomo jak długo. Moje stoją wybarwione od listopada i wcale im niespieszno do zrzucania liści.
Jedyna wada poinsecji to konieczność odmówienia sobie kolejnego zakupu w następnym roku :D Zwłaszcza, gdy na parapecie stoi już kilka tych roślin z poprzednich lat ;:224

U mnie coroczne sprzątanie magazynów, konserwacja grabków, zwalczanie ewentualnych imprez wełnowca na roślinach (na razie cisza i oby tak dalej), pilnowanie krotona przed przędziorkami i czekanie na wiosnę. Najkrótszy dzień roku podobno był wczoraj, więc od dzisiaj może być już tylko lepiej ;:65

Chciałam tak na koniec roku pokazać troszkę kwiatów storczyków, ale jakoś skubance dopiero w pędach są, więc pewnie będą cieszyły oko dopiero w przyszłym miesiącu. Ale żeby nie było bez obrazków, pozostawiam Was ze wspomnieniem lata - pamiętacie te bratki :wink: ? Tegoroczne siewki już czekają na wiosnę, by znowu nas zachwycić kolorami ;:173

Obrazek

Trzymajcie się :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No ja Twój wątek 'przelecę' jeszcze nie raz (muszę zakonserwować miotłę w takim razie ;:306 ) bom sobie zakupiła gwiazdę piękną nakrapianą, miałam ją w pracy, a wczoraj zwiozłam do domu, gdzie oczywiście będzie robić za dekorację świąteczną. Spróbuję ją przetrzymać, więc pisz na bieżąco o swoich i tłumacz jak dzieciom co i jak robić ;:204

Lato, ech... ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”