Papryka do gruntu. Część 6
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 6
Tydzień po siewie papryka pięknie wschodzi
Najbardziej ociąga się Ożarowska
Najbardziej ociąga się Ożarowska
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
25 lutego wyłożyłam na waciki 3 odmiany:
Kurtovska Kapija
Caryca
Pomarańczowa nn (sweet Orange?)
Ostatnia skiełkowała w 100%,
Kurtovska milczy a z Carycy chyba nic nie będzie, bo nasiona zaczynaj? ciemnieć.
Kurtovska Kapija
Caryca
Pomarańczowa nn (sweet Orange?)
Ostatnia skiełkowała w 100%,
Kurtovska milczy a z Carycy chyba nic nie będzie, bo nasiona zaczynaj? ciemnieć.
Pozdrawiam, Marta.
Rozumiem, że jak nie skiełkuje to szkoda siać do pojemników, tak?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Z całą pewnością Marto nasiona u Ciebie nie są z jednego terminu pozyskania a poza tym jedne odmiany potrzebują więcej a inne mniej czasu na puszczenie kiełków,więc pomimo że niektóre ciemnieją nie skreślaj ich jeszcze i daj im jeszcze trochę czasu.
Moje siałem do podłoża w jednym terminie z tą tylko różnicą że w skrzynce powędrowały od razu na grzejnik a w doniczkach na parapet(z braku miejsca) blisko kaloryfera.Na dzień dzisiejszy różnica we wschodach jest ogromna.
Czerwony block i Palermo prawie w całości wzeszły.
A pozostałe odmiany dopiero zaczynają się przebijać.
Wczoraj skrzynka powędrowała już blisko okna a doniczki zajęły grzejnik i teraz wschody powinny ruszyć na całego.
Moje siałem do podłoża w jednym terminie z tą tylko różnicą że w skrzynce powędrowały od razu na grzejnik a w doniczkach na parapet(z braku miejsca) blisko kaloryfera.Na dzień dzisiejszy różnica we wschodach jest ogromna.
Czerwony block i Palermo prawie w całości wzeszły.
A pozostałe odmiany dopiero zaczynają się przebijać.
Wczoraj skrzynka powędrowała już blisko okna a doniczki zajęły grzejnik i teraz wschody powinny ruszyć na całego.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Witku, a jaką masz temperaturę na grzejniku? I czy jest cały czas ta sama?
- Faworyt
W piecu palę nie przez cały dzień a od 14 do 22. Temperaturę mam ustawioną na sterowniku na 50 stopni.Ziemi jak widzisz w skrzynce i doniczkach jest dużo,także ziemia jest ciepła,ale nie gorąca bo być nie może.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Witku, dziękuję za odpowiedź. Mam podobnie, tyko nie mam sterownika. Czyli nad ranem kaloryfery są zimne i jest chłodniej.
Zazdroszczę wam tej pojemności ogródków i foliówek. Ja wysiałam po kilka ziarenek: urzej, sweet bite, węgierskiej, w typie ramiro, corno di toro gialo, pomidorowej, NN pomarańczowej,żółtą słodką i california wonder. Docelowo ok 20 sztuk do gruntu. Pierwszy raz sieję paprykę, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- Faworyt
Jak widzisz Asiu pomimo że powinienem zapewnić paprykom do czasu wschodów jeszcze te parę godzin więcej ciepełka,kiełkują dobrze.Tak nad ranem grzejniki mam chłodne.Jak nie masz sterownika to i tak nad temperaturą ziemi w pojemnikach jakich siejesz możesz zapanować.Ja najprostszym sposobem dłonią dotykam skrzynki/doniczki i jak jest ciepła wiem że to w zupełności wystarczy.Ty dla pełnego bezpieczeństwa (jak na piecu masz za wysoką temperaturę)podkładasz sobie drewnianą listwę na kaloryfer odpowiedniej grubości i sprawdzasz pojemniki.
Agnieszko jak zachowasz pewne zasady przy uprawie począwszy od siewu a wiedzy w tym wątku znajdziesz sporo to na pewno uprawa Ci się uda i w przyszłym roku zachęcona powodzeniem uprawy zapragniesz zamiast 20 mieć 100 krzaczków.
Agnieszko jak zachowasz pewne zasady przy uprawie począwszy od siewu a wiedzy w tym wątku znajdziesz sporo to na pewno uprawa Ci się uda i w przyszłym roku zachęcona powodzeniem uprawy zapragniesz zamiast 20 mieć 100 krzaczków.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
W zeszłym roku miałam po raz pierwszy pomidory- stosowalam się powiedzmy, że do większości rad z wątku i śledziłam wątek pomidorowy Eli151. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona i powtarzam pomidory w tym roku. Mam nadzieję, że z papryki będę zadowolona tak jak z pomidorów.
Agnieszka
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Już popikowane, a moje nadal w nasionkach
Jutro będę siać.
Jutro będę siać.
Pozdrawiam