Papryka do gruntu. Część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryka do gruntu. Część 8
Tak, Jode , teraz znalazłam ze chodzi o korzonki.
Za wcześnie siane papryki , w małych doniczkach korzenie im drewnieją , bo nie maja sie jak rozwijać, przez co nie maja za bardzo jak pobierać składników pokarmowych z gleby.
Tracą czas na rozbudowę systemu korzeniowego , przez to wydaja mniejszy plon.
Za wcześnie siane papryki , w małych doniczkach korzenie im drewnieją , bo nie maja sie jak rozwijać, przez co nie maja za bardzo jak pobierać składników pokarmowych z gleby.
Tracą czas na rozbudowę systemu korzeniowego , przez to wydaja mniejszy plon.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja właśnie posiałam papryki.
Ale jak je będę przesadzać do większych doniczek w miarę ich wzrostu
to będzie dobrze? Chodzi o to by korzenie nie miały ciasno?

Ale jak je będę przesadzać do większych doniczek w miarę ich wzrostu
to będzie dobrze? Chodzi o to by korzenie nie miały ciasno?
-
- Kontakt:
Tak, na to wychodzi ….
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Oczywiście jeżeli ktoś chce się uczyć tylko na swoich własnych błędach ma do tego prawo. Tak jak pisze Jola za optymalny termin wysiewu nasion, od siebie dodam do uprawy w tunelu przyjmuje się 5-15 III. Do uprawy w gruncie warto opóźnić wysiewy nawet na 1 IV. Osoby wysiewające nasiona w połowie II będą miały, o ile stosują doświetlanie gotową do sadzenia rozsadę pod koniec IV. Jest to bardzo ryzykowny termin. Produkcja dobrej rozsady trwa przeciętnie od 7 do 10 tygodni.
Bardzo ważna uwaga-rośliny należy pikować w fazie liścieni a najpóźniej z widocznym pąkiem liścia właściwego. Ja osobiście polecam nieco większe doniczki/pierścienie o pojemności 0,5-0,7 l.
Przesadzanie do większych doniczek oczywiście jest jakimś rozwiązaniem ale jednak lepiej nie przetrzymywać roślin i trzymać się terminów.
Polecam stosowanie podczas produkcji rozsady stymulatory wzrostu i preparaty humusowe.
Bardzo ważna uwaga-rośliny należy pikować w fazie liścieni a najpóźniej z widocznym pąkiem liścia właściwego. Ja osobiście polecam nieco większe doniczki/pierścienie o pojemności 0,5-0,7 l.
Przesadzanie do większych doniczek oczywiście jest jakimś rozwiązaniem ale jednak lepiej nie przetrzymywać roślin i trzymać się terminów.
Polecam stosowanie podczas produkcji rozsady stymulatory wzrostu i preparaty humusowe.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
No i mam zagwozdkę, bo u mnie zwykle koło 25-26 maj często jest koło 0 i mniej. Grunt - termin bezpieczny dla pomidorów i papryk to u mnie początek czerwca (chociaż zdarza się i wcześniej wysadzić), folia po 20 maja. Pomidory siane w kwietniu u mnie owocują tak samo jak te z marca. Obstawiam, że z papryką będzie to samo. To chyba opcjonalnie będzie w moim przypadku siać 5-10 czerwiec do folii, a do gruntu wraz z pierwszymi pomidorami czyli 15-20 marzec. Niedługo może kilka ziarenek jakiejś wczesnej do donic (ale tu będą doświetlane), bo już nawet w kwietniu na dzień w razie ciepła będą wystawiane na balkon (1 piętro, osłonięty).
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemek napisał ważna rzecz, trzeba rozdzielić uprawę w gruncie a s tunelu.
Ja do tunelu papryke wysadzę pod koniec kwietnia jakoś więc wysiew robię za dwa tyg już. Do gruntu pewnie bym to opóźnił ponad dwa tyg ale to też od warunków zależy a ja mam je słabe na rozsady. Jak napalę mam 25st z rana 15 albo i mniej, rozsady mają u mnie ciężką bardzo
Ja do tunelu papryke wysadzę pod koniec kwietnia jakoś więc wysiew robię za dwa tyg już. Do gruntu pewnie bym to opóźnił ponad dwa tyg ale to też od warunków zależy a ja mam je słabe na rozsady. Jak napalę mam 25st z rana 15 albo i mniej, rozsady mają u mnie ciężką bardzo

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem wcale nie mają żle . Spadek temperatury w nocy roślinom jest potrzebny .
Mam wyłączone ogrzewanie od 22 do 6 rano , a temperatura spada maksymalnie 2 stopnie .
Ubolewam , że moje rośliny nie mają większego spadku temperatury w nocy .
Mam wyłączone ogrzewanie od 22 do 6 rano , a temperatura spada maksymalnie 2 stopnie .
Ubolewam , że moje rośliny nie mają większego spadku temperatury w nocy .
-
- Kontakt:

Asia
-
To po pierwsze , że nie wybiegają , a po drugie 15 w nocy w gruncie to jest latem a często bywa mniej , wiosna poniżej 10 .
Ciepłe noce zaczynają się w czerwcu .
Ciepłe noce zaczynają się w czerwcu .
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak wiem że wahania temp są potrzebne ale przez to rozsada rośnie gorzej (wolnej) i tym samym termin książkowy 7-9tyg nie sprawdza się bo po wysadzeniu w grunt po prostu nue dojrzeją przed mrozami we wrześniu jakie u mnie są co rok.
Do tego mam malutkie dwa okna na 200 rozsad ponad wszystkiego grubo, wiece muszę się ratować wczesnym wysiewem tylko i raz lepiej a raz gorzej to się udaje i nie poddaje się w uprawach.
Do tego mam malutkie dwa okna na 200 rozsad ponad wszystkiego grubo, wiece muszę się ratować wczesnym wysiewem tylko i raz lepiej a raz gorzej to się udaje i nie poddaje się w uprawach.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak ,ale ja mam duży pokój, dwa duże okna od południa i zachodu a poza tym rozsade ,jak tylko podrośnie wynoszę na dzień do tunelu.
Trochę z tym roboty ale ja to lubię.
Wcześniej siałam paprykę w marcu razem z pomidorami, rosły wielkie krzaczyska, obwieszone owocami ale zdąży dojrzeć 2-3 owoce na krzaku a reszta zielona albo całkiem jeszcze mała. Kładłam na parapet żeby dojrzały ale to jakoś nie pomagało. Zielone też próbowałam jeść ale jakieś gorzkie były i
lądowały w wiadro. Nawet przetwory z nich były do wyrzucenia.
Nachodziły mnie myśli że jeszcze z tydzień albo dwa im dać to by więcej ich dojrzało. I uznałam że jedyne wyjście to wcześniejszy siew.
Dodam że uprawiałam paprykę tylko w tunelu. Te pierwsze owoce co zdążyły dojrzeć to były bardzo duże ,mięsiste i pyszne.
Trochę z tym roboty ale ja to lubię.

Wcześniej siałam paprykę w marcu razem z pomidorami, rosły wielkie krzaczyska, obwieszone owocami ale zdąży dojrzeć 2-3 owoce na krzaku a reszta zielona albo całkiem jeszcze mała. Kładłam na parapet żeby dojrzały ale to jakoś nie pomagało. Zielone też próbowałam jeść ale jakieś gorzkie były i
lądowały w wiadro. Nawet przetwory z nich były do wyrzucenia.

Nachodziły mnie myśli że jeszcze z tydzień albo dwa im dać to by więcej ich dojrzało. I uznałam że jedyne wyjście to wcześniejszy siew.

Dodam że uprawiałam paprykę tylko w tunelu. Te pierwsze owoce co zdążyły dojrzeć to były bardzo duże ,mięsiste i pyszne.
-
- Kontakt:

-
Jedna uwaga , ale u Asi cieplej niż np. u mnie .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja pomimo tego, że mam możliwość doświetlania rozsady wolę posiać później. Szukam odmian jak najwcześniejszych tak by zdążyły dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami. W tym roku przetestuję kilka odmian w gruncie.