elik_49 pisze: Tak czytałam że Miedzian należy do środków ekologicznych, nie wiem ile w tym prawdy, jak zauważę pierwsze objawy to myślę nad jego zastosowaniem.
Jak zauważysz pierwsze objawy, to pryskaj środkiem interwencyjnym (lub zaryzykuj i nie pryskaj wcale). Opryskanie Miedzianem czy Bravo pomoże tyle co opryskanie wodą destylowaną. Są to środki zapobiegawcze, działające powierzchniowo, pomogą jak umarłemu kadzidło. Tylko niepotrzebnie sobie "zachemisz" uprawę.
Po wystąpieniu objawów jeżeli zdecydujesz się pryskać, to zrób to jakimś środkiem interwencyjnym o działaniu systemicznym.
Co do ekologiczności Miedzianu, to jestem ciekaw na czym ona polega. Fakt, że jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, ale mi się wydaje, że zanieczyszcza glebę metalami ciężkimi (miedzią). I z tego co pisał
forumowicz (w kwestii trwałości roztworu wodnego) to będzie toto zalegało w glebie po wsze czasy (50 dni gwarantowane

).
forumowicz może znajdziesz czas i się wypowiesz na temat ekologiczności Miedzianu. Najbardziej jestem ciekaw tego zalegania w glebie i jaki to (miedź) ma wpływ na skład warzyw a w następstwie na nasze zdrowie.