Jak policzyć na jak długo pierwiastki zawarte w ziemi wystarczą dla pomidora? - tu zapewne
"forumowicz" będzie w stanie pomóc...
Załóżmy np., że pikujemy pomidory do kubków 500ml do ziemi o parametrach (przepisuję z przykładowej, waży 250-300g/litr):
- pH - 5,5 - 6,6
- N - 1,2% (czyli ok. 1,5-1,8g /kubek)
- P205 - 0,1%
- K20 - 0,6%
- sól - < 2,5g/litr
Azot podany jest jako czysty pierwiastek, fosfor i potas już nie - dlatego też nie próbowałem liczyć ich ilości w kubku.
Jakie zapotrzebowanie (średnie) na kolejny miesiąc może mieć taki przepikowany pomidor? I jakie stężenie w ziemi będzie optymalne?
PS.
Chemie miałem ostatnio w podstawówce (=dawno) i jeśli walnąłem jakąś gafę to proszę o wyrozumiałość...
