Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

Czy ktoś już ogławia Costoluto? Po którym gronie? I w ogóle, jak to jest z tym ogławianiem, kiedy to się robi? Uprawa w szklarni.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pierwsze słyszę o pomidorze z Żuromina :)

romaszko - pomidory generalnie ogławia się w takim terminie, by ostatnie owoce zdążyły dojrzeć przed końcem sezonu (co trwa od zawiązania około dwa miesiące). Albo jak dorosną dachu w szklarni, ale i na to są sposoby - opuszczanie łodygi :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Czy ktoś sadził w ubiegłym roku pomidorki Babinicz? Tak wyglądają u mnie w donicy i ciekawa jestem jak smakują. Obrazek Obrazek Obrazek

a tu jeszcze grono mega i truskawkowy Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W końcu doczekałam się pierwszych malutkich owoców :) Z rana pozytywnie zaskoczyły mnie dwa krzaki Cream Sausage :)

Obrazek

Nie wiem jedynie jaki może być powód usychania kolejnych kwiatów w gronie ... to są przeważnie w kolejności 3,4 za owocem - 1 i 2 kwitną ładnie ( uschnięte widać na zdjęciu)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Suppa te pomidory są u mnie dostępne na rynku co roku. Dziwię sie troche że tak mało osób o nich słyszało. Mam mnustwo znajomych którzy je kupują. Zaczynam zbierać nasionka.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

PaulaPola, a to jest jakaś odmiana wyselekcjonowana w Żurominie, czy po prostu tam się uprawia pomidory i są to pomidory stamtąd?
Dorota
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Moje najwcześniej zawiązały w kolejnoiści 1:Betalux,Ola Polka,Kalman,Cherokee Purple, ,nieco mniejsze 3: AlbengaxCopia,Albenga x Cosovo,Rudy,Sława Nadrenii. i dalej następne odmiany.Natomiast Costoluto F,i Principe B i 178-jeszcze nic,razem sadzone,czy to są póżne odmiany? Na zdjęciach w kolejności pierwsza czwórka Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekDrugie w kolejności są podobej wielkości. Obrazeki megagronek Obrazek ObrazekNiektóre chcą podnosić foliak :;230 :;230
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Kozulo, owoce u tego innego megagroniastego -nr14 -wbrew oczekiwaniom nie są większe, są małe jak koralik i w większości okrągłe, trafiają się takie podłużne. Jeszcze nie próbowany więc nie wiem jak w smaku. Na prawdę szczerze się bałam, że to koralik, ale ten drugi kwiatostan już bardziej przypomina nr 14. A może się mylę?
Mam co do niego wątpliwości, bo 'krzaczy się', jest taki nie do opanowania bo brak mu głównego pędu i wypuszcza gdzie chce i jak chce :( grona też takie jak widać. Sama spójrz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

No właśnie nie wiem jak z tą odmianą jest. Na rynku babka powiedziała że to od pochodzenia nazwa, ale jaka to odmiana to nie wie bo nikt nie chce Jej powiedzieć. Że to niby jakaś tejemnica i nazwy odmiany nie zdradzają bo boją sie że ludzie zaczną te pomidory hodować. A tak to od nich kupują bo pomidor jest naprawde wyśmienity.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. SandroABC, może to być przypadłość pomidorów generatywnych, jak choćby bawole serce oxyheart, któremu nawet zalecają zrywać pierwszy pąk szczytowy na pierwszym gronie, gdyż może hamować rozwój pozostałych. To niuanse odmianowe i trudno coś o tym konkretnego powiedzieć, a piszę o tym problemie, gdyż spotkałem się z nim i właśnie tam też rośliny zachowały się podobnie.

Francik.
Francik
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

agaM pisze:Kozulo, owoce u tego innego megagroniastego -nr14 -wbrew oczekiwaniom nie są większe, są małe jak koralik i w większości okrągłe, trafiają się takie podłużne. Jeszcze nie próbowany więc nie wiem jak w smaku. Na prawdę szczerze się bałam, że to koralik, ale ten drugi kwiatostan już bardziej przypomina nr 14. A może się mylę?
Mam co do niego wątpliwości, bo 'krzaczy się', jest taki nie do opanowania bo brak mu głównego pędu i wypuszcza gdzie chce i jak chce :( grona też takie jak widać. Sama spójrz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Aga mam od \Ciebie megagrona,wysiałam kilka ziarenek,tylko trzy są megagronem,reszta-takie jak masz tu na zdjęciu. Obrazek
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

AgaM też z nasionek z akcji od ciebie wyrusł mi taki jeden odmieniec więc widać gdzieś natrafił się owoc z rozszepieniem cech, ale w końcu taki urok nieustalonych odmian :wink: . Dzisiaj przyglądając im się też zauważyłam że tworzy okrągłe owocki, na pewno zaczerwieni się wcześniej niż pozostałe megagronki tworzące duże grona :)
Zdjęcia wstawiałam ostatnio w wątku pomidorów koktajlowych
Ania
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

francikrecz szkoda mi teraz obrywać jak owoc już zawiązany ...zobaczę jak będą się rozwijały kolejne..

A czy jest gdzieś wątek odnośnie odmian generatywnych? Chciałabym wiedzieć jakie to mogą być z tych co mam,żeby się później nie stresować
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Owoce " prawdziwego " megagrona nie są okrągłe raczej podłużnogruszkowate. Tu kozula zamieściła zdjęcia megagrona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1735657 - moje mają taki sam kształt owoców i wielkość gron. Wg mnie w opisanych przypadkach doszło raczej do pomieszania nasion niż do aż takiego rozszczepienia cech.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Też mi się tak wydaje. Wysiałam z własnych nasion 8 sztuk i wszystkie mają mega grona, mam nadzieję, że przekazanymi na akcję nasionami było podobnie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”