Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

No popatrz, taki mocno rozwinięty bez u Ciebie.
A u mnie dopiero popękały pączki i nie widać jeszcze kwiatostanów.
Jak dziwnie rozwija się ta natura.
Niby u Ciebie wszystko w tyle a tu niespodzianka. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja chcialam o te obwodke dookola rabatki z zonkilami zapytac. Z czego sa te biale klocki, czy jakos je w ziemi mocowalas I czy przy pieleniu nie wypadaja, Bo zachodze w glowe czym by tu oddzielic od trawnika moje rabatki. Zeby tak w miare naturalnie i praktycznie bylo. A kwiatuszki sliczne ! Tez juz w sobote będę w domku ;:138 .
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie podobnie jak u Ewy - turkiestański nie wyszedł więc podziwiam Twojego 8-)
Za to kwitną mi już zawilce od Ciebie :tan
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzisiaj był wyjątkowo ładny i ciepły dzień :tan Aż się wierzyć nie chce, że to jeszcze marzec. Na działkach zaczął się ruch, chociaż nie wszyscy przekonani są do działkowania w marcu. Udało mi się kilka godzin spędzić na działce i podgonić zaległości. Tym razem działałam mniej chaotycznie i mogę powiedzieć, że wrzosowisko jest przygotowane do sezonu. Z grubsza sprzątnęłam też skalniak. Niestety przy dokładniejszych oględzinach wygląda fatalnie. Nadaje się do kapitalnego remontu :evil: Nie jestem pewna czy będę miała czas i siłę by go przerabiać. Przeraża mnie wykopywanie i przesadzanie tych wszystkich roślin. Mech sieje tam spustoszenie. zamiast ziemi jest twardy kożuch. Na razie przycięłam kilka roślin, pozbyłam się wilczomlecza mirtowatego i tyle. Jakoś sobie muszą poradzić rośliny. Przy okazji usunę siewki sasanek, bo też chcą rządzić na skalniaku. Rabatę kwaśną "basenową" też ogarnęłam. Po 2 tygodniach od nabycia posadziłam w końcu lilie. Cebule są duże, zdrowe i z kiełkami, powinny szybko wystartować. Los się do mnie uśmiechnął i dostałam od sąsiadki spory kawałek powojnika bylinowego ( chyba) kwitnącego na niebiesko. Obiecała mi go prawie 2 lata temu i w końcu się doczekałam :heja Na dalsze cięcie jałowca nie starczyło mi już czasu i siły. Spróbuję go ostrzyc na raty w tym tygodniu.

Ewo u mnie turkiestańskich też z roku na rok coraz mniej. Chyba będę musiała dokupić jesienią. Pewnie dzisiaj cały dzień spędziłaś w ogrodzie. Pogoda jak malowanie. Aż żałuję, że jutro pracuję. Ciekawe jak wstanę. Przesyłki dostałaś?! W tym roku nic jeszcze nie kupowałam na odległość.
Janku u Ciebie wygniły, a u mnie spora część poszła tylko w liście. Straty zawsze jakieś są. Bez względu na pogodę.
Iza ten sezon zaczął się wyjątkowo szybko i do tego ta angielska zima...Sytuacja na rabatach jest dynamiczna i wystarczy trochę słońca by zobaczyć kwiaty. Zeszłoroczna wiosna była koszmarna.
Ave chyba masz rację z tymi odmianami botanicznymi. Większość jest trudno dostępna i niełatwa w uprawie. Nie mówiąc już o cenie.
Halinko te tulipany to odmiana Unicum. Jest jeszcze kilka innych odmian o białoobrzeżonych liściach. Np. Happy Generation czy Jaap Groot. U mnie też jest zbyt różowo z tulipanami. Zaczynają się wyradzać. Poza tym ja nie wykopuje ich latem i to też ma wpływ na kwitnienie.
Grażynko wszystko wskazuje na to, że przed nami kolejny dziwny sezon. Bzowe drzewko tylko jedno jest takie wyrywne. Drugie spokojnie czeka na dłuższe dni i cieplejsze noce.
Elu to obrzeże robił mój M w zeszłym roku. Na początku tego wątku jest relacja. To betonowe kostki, kładzione na zaprawie. Jak na razie spisują się dobrze. Pewnie zaskoczyła Cię wiosna w ogrodzie. Koniecznie wstaw zdjęcia u siebie.
Jacku to mamy remis. U mnie nie wylazł tulipan polychroma, którego widziałam już u Ciebie. Zawilce spisały się na medal. U mnie też zaczynają kwitnąć.

Najbardziej ucieszył mnie dziś widok pękających pąków na magnoliach:
Obrazek Obrazek

Sasanki szaleją:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I na koniec zawilce:
Obrazek - anemone nemorosa
Obrazek - anemone blanda
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Cudowne magnolie i sasanki ;:173 Wiosna ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Było bardzo ciepło i cały dzień spędziłam w ogrodzie :D Efektów nie widać żadnych, ale nowe hosty posadzone. Zostało mi kilka róż do posadzenia, chyba choć kilka wetknę dzisiaj.
Tulipan turkiestański rozrastał mi się do zeszłego roku, miałam kilka roślin-teraz chyba definitywnie przepadł.
Mnie też czeka przeróbka skalniaka :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale Ci dobra już kwitnie.U mnie tulipany dopiero wychodzą :roll:
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Iza piszesz,że chcesz się pozbyć siewek sasanki, ale tylko ze skalniaka czy na zawsze :?:, bo ja mogę się nimi zaopiekować ;:108 . Pamiętam o kieliszniku dla Ciebie, Ewa już dostała. Siewki ciemiernika od Ciebie przeżyły i nawet po listeczku młodym wypuściły :tan .
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

zrobiłaś sporo już w ogrodzie :D koncepcja nowej rabaty też już jest :D czy będą na niej tylko hosty :?: a tania siła robocza jak napisałaś (nieźle się z tego określenia uśmiałam ;:7 ) i u mnie przekopywała trawnik pod nową rabatę :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Rzeczywiście sasanki na dobre Ci się rozpanoszyły. ;:oj
Dzisiaj znalazłam kilka Tych od Ciebie dopiero wschodzące. :)
Podobnie jak i zawilce. :tan
:wit
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Izo!
Zatęskniłem za Twoim ogrodem i odbyłem spacer.Cieszę się,że ogród jest bajkowy.
Pozdrawiam Edward!
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Odbyłam wieczorny spacerek po Twoim ogrodzie. Piękne miejsce. Sasanki mnie urzekły ;) Cudne. I jak tu nie kochać wiosny?! ;:333
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Co się dzieje z tymi skalniakami... mój też do przeróbki ;:7 bo mchu mam więcej niż roślin ;:131
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja właśnie z podobnego powodu pozbyłam się skalniaka.
Też mnie przeraziła praca z przesadzaniem roślin i pieleniem chwastów kilka razy większych od maluchów na skalniaku.
Świezo zrobiony wygląda pięknie, ale potem...... ;:222
Sasanki boskie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Nie wyobrażam sobie Izuniu przycinania Jałowca, przecież on kłuje pewnie.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”