Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi

Post »

Tnij patyk po patyku zaczynając od najcieńszych, od końca patyka do momentu aż dojdziesz do żywej tkanki. Jak wytniesz wszystko co suche zrób nowe zdjęcie i wstaw. Może będzie łatwiej. Spróbuj też poznać co jest czym na krzewie. Podstaw dowiesz się tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

czy prawidłowo tne winorośl?

Post »

Jak doczytałem jest drewno, łoza i latorośl. Mam spory krzak i nie cięty ma sporo owoców. Czy możliwe jest że jednego roku z drewna wyjdzie łoza a z niej latorośl?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Re: czy prawidłowo tne winorośl?

Post »

Tak, z wilka wyrośnie pasierb- czyli latorośl , nawet na niektórych odmianach z owocami.
per aspera ad astra
Rafal111
200p
200p
Kontakt:

Post »

To troszkę zaburzyliście moje myślenie. Mam kilkuletni gęsty krzak bo zawsze cięcie polegało na skracaniu i ograniczaniu powierzchni zajętej. Teraz chciałem go "wyprostować". Czy wyciąć 3 grube drewna i zostawić jedno? Może zostawić tylko kilka łoz po 8 oczek?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Bez zdjęcia trudno doradzić co wyciąć a co zostawić (bo nie wiadomo jak krzew wygląda). Z tego co opisujesz jest tam gąszcz a to nie służy roślinie (większa podatność na choroby grzybowe, liczne ale słabej jakości przyrosty, trudno zapanować nad formą krzewu). Samo skracanie wszystkich łóz niewiele daje, bo potrzebne jest coroczne całkowite usuwanie większości z nich. Teraz krzew potrzebuje radykalnego odmłodzenia. Jak z krzewu wyrasta kilka ramion starego drewna, to najlepiej zostawić teraz tylko jedno stare ramię (jako "pień") z 2 łozami przyciętymi na kilka pąków (6-10) . Łozy rozkładamy poziomo w lewo i prawo i teraz pilnujemy, żeby znowu forma krzewu nie wymknęła nam się spod kontroli.
Pozdr.
Jarek
Rafal111
200p
200p
Kontakt:

Post »

ok ale co roku drewno robi się coraz wyżej bo za każdym razem zostawiamy jedną latorośl na łoze
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

Zawsze zostawiamy na kolejny sezon pierwszą łozę (położoną najbliżej pnia). Fakt, część owocująca będzie stopniowo "uciekać", ale raz na kilka lat trzeba odmłodzić - zawsze gdzieś niżej wyrośnie jakiś "wilk" w niższej części pnia trzeba go zachować i w następnym sezonie odnawiać część owocującą na jego bazie.
Pozdr.
Jarek
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Teraz wyglada to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jak? ;:131 :roll:
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Po efektach wnioskuję, że 90 % krzewu to był chrust? Postulowałem , żeby ciąć do żywego. Zazwyczaj takie suche, marne łozy tuż przy nasadzie maja kawałeczek zdrewniałej łozy i takie czopki powinny zostać. Niestety nie bardzo je widzę? Tak czy inaczej na bazie pozostawionej łozy (te pędy z pąkami) trzeba zaplanować odbudowę tego krzewu. Możesz rozważyć wycięcie części drewna bez łozy lub jeżeli jest ono potrzebne do budowy przyszłej formy, czekać na "wilki".
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

@vanilia
Jeżeli są tam zostawione łozy dłuższe niż na 4 pąki, to spróbuj je przygiąć, aby były ułożone w poziomie (a nawet końcówką niżej). To pomoże ładnie się rozwijać pierwszym pąkom - a nie tylko tym na końcówkach łozy (gdyby łoza była skierowana ku górze).
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostre ciecie nie wiem czy cos z tego wyjdzie ale jestem dobrej mysli:-D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marcin?
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Dzięki, jeszcze tego nie układałam, ale zastosuję się do rad :)
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Perek11 pisze:Ostre ciecie nie wiem czy cos z tego wyjdzie ale jestem dobrej mysli:-D
Przygnij łozy do poziomu, bo krzew "ucieknie Ci" na zewnątrz. Jak zostawisz łozy pionowo, to z górnych oczek wybiją mocne i długie latorośle, a z przynasadowych słabe.
Pozdrawiam
Tomek
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

W ubiegłym roku zakupiłem i posadziłem młode winogrona tj: Rondo i Red Swenson. Jaka jest propozycja prowadzenia i cięcia mając taką siatkę jak na zdjęciach? Winogrona wyglądają jak poniżej.

Obrazek

Obrazek
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Re: Młode winogrono zeszłoroczne jak ciąć?

Post »

Kolego, mała podpowiedź, winorośla (winogrona :wink: ) posadzone w zeszłym roku, o grubości zapałki jaka pokazana jest na fotach, tnie się zawsze na dwa pąki, a formowaniem będziesz martwił się w przyszłym roku. Więc proponuje cięcie na dwa pączki.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”