Niestety Pomidek nie napisał o stopniu przekompostowania trocin i igieł.Poza tym mają być wymieszane z torfem i ziemią,a to zupełnie co innego niż ściółkowanie na kilka centymetrów.pelikano11 pisze:Eee no Patryk ma wg mnie trochę racjiJeśli rośliny mają byc przesadzone w nowe miejsce, to trociny sosnowe i igły powinny być przynajmniej częściowo przekompostowane. To do takiej kompostowanej surowizny powinno się dodać azotu, żeby przyspieszyć mineralizację, co jednak trochę trwa.Pomidek pisze:Witajcie. Jutro przesadzam swoje 10 borówek w inne miejsce. Doły ma szerokie 80cm-1m, głębokie 45cm-60cm. Mam trociny sosnowe, ziemie torfową pH 5.5, piasek, igły sosnowe i do tego na każdy dołek chcę dokupić kwaśnego torfu..
Wrzucenie do dołka surowych trocin i igieł i dodanie do tego azotu moim zdaniem jest błędem w sztuce.
Mocznik jest używany w stężeniach dochodzących nawet do 20% bo nie jest tak agresywny jak inne nawozy azotowe.Stosując póżnojesienne opryski mocznikiem zyskujemy :http://www.e-sadownictwo.pl/forum-sadow ... enie-pakow
Jak widać z toczącej się dyskusji,zdania uczonych na każdy temat są podzielone.