Ogród z angielską nutą cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.11

Post »

Moni, nie pamiętasz jaka to odmiana jeżówki?
Chyba ją kupiłam wiosną, ale jak zwykle zapomniałam spisać nazwę
Czy Tobie białe pełne jeżówki rozsiewają się?
Ja wiem, że zmianyu mnie też widać, ale nie tak spektakularne jak u Ciebie :D
Kupuję biohumus papkę. Rozcieńczam 60 ml w 10 litrach wody i podlewam takim roztworem cały ogród łącznie z trawnikiem.
Troche trzeba sie nadźwigać, ale chyba efekty są widoczne. Przynajmniej tak mi się wydaje
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie lubię takiej chłodnej i deszczowej jesieni.
Ale idzie poprawa, ciepełko.To fajnie :)
Do tego pierwszego, pięknego zdjatka i ten scenerii brakuje tylko pań w powłóczystych sukniach i panach w surdutach :D
Alania pisze:U mnie ostatnio chłodno, deszczowo, czuć jesień na całego :roll: Nie przepadam za tą pora roku, choć sadząc rośliny, które odwracają uwagę od przemijania, nieco mniej to odczuwam :D
Troszkę mojego jesiennego ogrodu...
Obrazek
Obrazek
A co to za piękna jeżówka ??
Chyba mam podobną nową ;)
Zawilce, marcinki, jeżówki, piękne ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Tamaryszek pisze:Cześć Moniko! Dawno nie byłam z wizytą i tym przyjemniej spędziłam czas. Wspominałaś o upałach, a po ogrodzie nie widać ich było zupełnie.
Pisałaś kiedyś, ze przed domem mają być tylko białe kwiaty, a widziałam na ostatnich zdjęciach kolorowe, zmieniłaś koncepcję?
Wspaniale wygląda dom otynkowany. Podoba mi się też budowla grillowa, bardzo okazała.
Koniecznie muszę zapytać, bo zabieram się za budowę u siebie - z jakiej cegły budujecie? Muszę zaraz kupić.
I jeszcze cisy - padły Ci bukszpany (u mnie też coś je dopadło) i wspomniałaś, że chcesz je zamienić na cisy, o ile dobrze zrozumiałam. Czy jest taka odmiana cisa, żeby zrobić z niej niski żywopłot, jaki robimy z bukszpanu???
Przed domem rosną tylko białe kwiaty i tak pozostanie :D Te fuksjowe surfinie to tegoroczny dodatek - tylko w tym roku, bo w przyszłym zdecydowanie chciałabym wrócić do bieli.
Budowla grillowa niestety musi zaczekać do następnego sezonu, bo w tym roku już zbyt dużo wilgoci i chłodu, żeby kontynuować prace. Jeśli chodzi o cegłę, to my murujemy z nowej cegły. Niestety nie jest to cegła rozbiórkowa, bo taka jest w moich okolicach w zasadzie niedostępna.
Bukszpany w części grillowej poszły na ogień - i tam właśnie sadzę cisy, które będziemy przycinać na wys. ok.70cm.
W innej części, gdzie rosną obwódki z bukszpanu póki co jakoś się jeszcze trzymają i nie wymieniam, ale docelowo trzeba będzie pomyśleć. Cisy dobrze znoszą cięcie, co widzę po moich cisowych kulach - mam wieloletnie kule, bardzo gęściutkie i dobrze rosną, pomimo tego, że przycinam je na nieduże formy. Nie wiem jak byłoby z obwódkami przy rabatach - tu może być większy problem ;:218 Może obwódki z niskiej odmiany berberysów? Tylko w ziemie mniej ciekawie, gdy opuszczą liście ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Moni, nie pamiętasz jaka to odmiana jeżówki?
Chyba ją kupiłam wiosną, ale jak zwykle zapomniałam spisać nazwę
Czy Tobie białe pełne jeżówki rozsiewają się?
Ja wiem, że zmianyu mnie też widać, ale nie tak spektakularne jak u Ciebie :D
Kupuję biohumus papkę. Rozcieńczam 60 ml w 10 litrach wody i podlewam takim roztworem cały ogród łącznie z trawnikiem.
Troche trzeba sie nadźwigać, ale chyba efekty są widoczne. Przynajmniej tak mi się wydaje
Którą jeżówkę masz na myśli?
Moje pełne jeżówki chyba się nie wysiewają ;:218 Albo udaje mi się wszystko wypielić wiosną :roll:

anabuko1 pisze:Obrazek
A co to za piękna jeżówka ??
Chyba mam podobną nową ;)
Zawilce, marcinki, jeżówki, piękne ;:108 ;:108
to odmiana Cherry Fluff - śliczna ;:167
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Potwierdzam, prześliczna :-)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżówka pastelowa przepiękna.

Twój ogród Moniko jest wspaniały, zawsze jak oglądam zdjęcia podziwiam Cię za ogrom pracy, jaki w niego włożyłaś. Tym bardziej teraz, gdy pokazałaś na jakiej ziemi masz ogród. Masz złote ręce, nic innego, bo Twój ogród wygląda jakby był sadzony na najlepszej ziemi, tak bujnie i obficie wszystko Ci rośnie :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Sylwuś ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień ;:3
Dzień bardzo krótki, ale dzisiaj udało mi się wykorzystać piękny dzień i wykonać parę fotek jesiennych rabat, na których królują teraz astry ;:167 ;:167 ;:167 :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z niebieskiej rabaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

astry nowoangielskie dopiero zaczynają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko astry piękne, wspaniałe kolory jesieni. ;:108 Rozplenice cudnie się prezentują, mają takie wyprostowane pędy. ;:oj Czy to Hameln.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniko astry piękne, wspaniałe kolory jesieni. ;:108 Rozplenice cudnie się prezentują, mają takie wyprostowane pędy. ;:oj Czy to Hameln.
To Moudry ;:333
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Monia czekałem na te foty co za urok. Bajkowa sceneria u ciebie jeszcze jak nadejdą mgły to dopiero będzie. Czekam na kolejne astry ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko :wit . Twoje astry są cudne i jak na nie patrzę to chciałabym wszystkie ;:173 . Wspaniałe mają kolory i prezentują się bajkowo ;:138 . Rzeczywiście jak dojdą mgły to Twoje rabaty nabiorą tajemniczości ;:108 . Rozplenice masz słusznych rozmiarów, te trawy potrzebują przestrzeni ale widok kwitnących jest niesamowity . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne jesienne widoki u Ciebie :) Astry wspaniale się prezentują. Szczerze powiem, że każdej wiosny mam ochotę je wywalić z ogrodu. Ale kiedy przychodzi jesień i zaczynają tak bujnie kwitnąć, a jeszcze nad nimi lata chmara motyli- zmieniam zdanie!
Trawy też super się prezentują!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Dawno,bardzo dawno tu nie zaglądałam :oops: i zdumiałam się ogromnie widząc, że zmieniłaś się Moniko w irysomaniaka ;:oj Baaaardzo mnie to cieszy,bo nie ma to jak chorować w doborowym towarzystwie :D ja trochę dokupiłam od pana Ślosara z Czech,troszkę od Kat Zalewskiej z Anglika,trochę powymieniałam się z koleżankami i tak w tym sezonie przybyło mi z 50 odmian TB i 30 SDB :roll: mocno przystopowałam z liliwcami, a ty tak kusisz tymi cudeńkami od Ismeny,że chyba muszę jeszcze raz przemyśleć wiosenne zakupy ;:170
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Obiecałam sobie, a teraz tylko się utwierdziłam w decyzji, że w przyszłym roku musowo dosadzam astry.

Twoja rabata z astrami i trawami jest piękna. Czy tą Moudry, którą mam od Ciebie na zimę jakoś zabezpieczyć? Szkoda by było gdyby padła, bo widzę, że to cudna trawa. Nie przybrała jakoś masy, ale to pewnie przez to zimne i mokre lato.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”