Tamaryszek pisze:Cześć Moniko! Dawno nie byłam z wizytą i tym przyjemniej spędziłam czas. Wspominałaś o upałach, a po ogrodzie nie widać ich było zupełnie.
Pisałaś kiedyś, ze przed domem mają być tylko białe kwiaty, a widziałam na ostatnich zdjęciach kolorowe, zmieniłaś koncepcję?
Wspaniale wygląda dom otynkowany. Podoba mi się też budowla grillowa, bardzo okazała.
Koniecznie muszę zapytać, bo zabieram się za budowę u siebie - z jakiej cegły budujecie? Muszę zaraz kupić.
I jeszcze cisy - padły Ci bukszpany (u mnie też coś je dopadło) i wspomniałaś, że chcesz je zamienić na cisy, o ile dobrze zrozumiałam. Czy jest taka odmiana cisa, żeby zrobić z niej niski żywopłot, jaki robimy z bukszpanu???
Przed domem rosną tylko białe kwiaty i tak pozostanie

Te fuksjowe surfinie to tegoroczny dodatek - tylko w tym roku, bo w przyszłym zdecydowanie chciałabym wrócić do bieli.
Budowla grillowa niestety musi zaczekać do następnego sezonu, bo w tym roku już zbyt dużo wilgoci i chłodu, żeby kontynuować prace. Jeśli chodzi o cegłę, to my murujemy z nowej cegły. Niestety nie jest to cegła rozbiórkowa, bo taka jest w moich okolicach w zasadzie niedostępna.
Bukszpany w części grillowej poszły na ogień - i tam właśnie sadzę cisy, które będziemy przycinać na wys. ok.70cm.
W innej części, gdzie rosną obwódki z bukszpanu póki co jakoś się jeszcze trzymają i nie wymieniam, ale docelowo trzeba będzie pomyśleć. Cisy dobrze znoszą cięcie, co widzę po moich cisowych kulach - mam wieloletnie kule, bardzo gęściutkie i dobrze rosną, pomimo tego, że przycinam je na nieduże formy. Nie wiem jak byłoby z obwódkami przy rabatach - tu może być większy problem

Może obwódki z niskiej odmiany berberysów? Tylko w ziemie mniej ciekawie, gdy opuszczą liście