Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania ;:168
Mariolu oczywiście że próbujemy ;:138
Biorę się za sianie w sobotę lub niedzielę
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kupiłam nasiona. Niestety - Barona nie dostałam. ( pewnie za wysokie barońskie progi na moje robotnicze nogi ). Korci mnie, żeby wysiewać już dziś ;:224 . Zapytam Any57 - on oblatany z kalendarzem biodynamicznym - może coś podpowie.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Jeśli chodzi o Barona też go nigdzie nie widziałem ,a co do wysiewu Rugi niestety termin będzie przesunięty na środę tj 6-II.
Wczoraj urodziny jednego wnuka dziś drugiego czyli impreza za imprezą i jak tu znaleźć czas :D .
A jeszcze piasek muszę zdezynfekować ale to nawet lepiej że troszkę czas wysiewu się przedłuży
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Poziomki wysiane,wczoraj wysiałem poziomkę Rugia pojemniczek zamknięty w torebce foliowej stoi na parapecie.
Czekam na roślinki
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Co się dzieje z moimi poziomeczkami?(chyba za szybko się pochwaliłam,że zeszło mi 200szt.Barona),łodyżki robią się żółte,tak jakby suche i padają.Myślałam,że może mają za sucho i pryskam je codziennie,ale jeszcze parę padło,pewnie ze 40 szt. ;:145
Czy ktoś tak miał,a może to jakaś choroba? :?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Po co ten pośpiech?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika jak możesz to zrób zdjęcie.
Z opisu to trochę ciężko powiedzieć.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Jutro popróbuje dodać zdjęcie,tylko nie wiem,czy będę umieć.Zobaczymy.
Wcześnie wysiałam poziomki,bo się doczytałam,że schodzą do 6 tyg.i się bałam,że nie zdążą urosnąć,a wziąć pod uwagę,że w tamtym roku siałam 2 razy i nic nie zeszło ,to mi się proszę nie dziwić i się nie miać ;:306 W tym roku postęp, coś urosło ,to znów jakiś inny problem. Ale na pewno za rok mi urosną,do trzech razy sztuka. :heja
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Dlaczego za rok. W razie niepowodzenia w tym można jeszcze co najmniej ze 2 razy spróbować.
Głowa do góry ;:333
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja wysiałem końcem maja i mają się dobrze więc bez pośpiechu :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

monika10 pisze:Jutro popróbuje dodać zdjęcie,tylko nie wiem,czy będę umieć.Zobaczymy.
Wcześnie wysiałam poziomki,bo się doczytałam,że schodzą do 6 tyg.i się bałam,że nie zdążą urosnąć,a wziąć pod uwagę,że w tamtym roku siałam 2 razy i nic nie zeszło
Zmartwiłaś mnie Monika :(
Należę do grupy "ogrodników", której roślina musi rosnąć "na złość ogrodnikowi". Po prostu jak słoń w składzie porcelany ;:131 Posiać - posieję ( mam już poletko przygotowane - poziomka musi być ) ale jeżeli coś skiszę ... ;:223 . Trochę cierpliwości i pokory już mnie ogródek nauczył ale 6 tygodni do wschodu kiełeczków ...... ja zacznę coś gmerać w ziemi żeby sprawdzać.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

monika10 pisze:Co się dzieje z moimi poziomeczkami?(chyba za szybko się pochwaliłam,że zeszło mi 200szt.Barona),łodyżki robią się żółte,tak jakby suche i padają.Myślałam,że może mają za sucho i pryskam je codziennie,ale jeszcze parę padło,pewnie ze 40 szt. ;:145
Czy ktoś tak miał,a może to jakaś choroba? :?
Moniko, obawiam się, że to może być zgorzel siewek. Na wszelakie choroby małych/młodych roślinek dobry jest Previcur.

"...zapewnia nie tylko wysoką skuteczność ochrony przed chorobami pochodzenia odglebowego (zgorzele siewek, fytoftorozy, zgorzel podstawy
łodyg, zgniliznę korzeni), ale również stymuluje rozwój systemu korzeniowego oraz wywołuje tzw. efekt zieloności (widoczny na liściach)..."

Wszelakie młode siewki należy podlewać po ściance doniczki, lub lać wodę do podstawki- to z własnego doświadczenia.

Swoje poziomeczki wysiewałam 6-tego lutego, wyrosły piękne krzaczki, z których do mrozów zbierałam dorodne owoce.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ruda2011 nie martw się, ja też należę do tych niecierpliwych, ale moje wysiane w zesżłym roku poziomki ukazały się już po 7 dniach :) Były to pierwsze siewki ale w notatkach mam zapisane, że po 7 dniach " wzeszło już sporo" :) Pewnie w przeciągu tych 6 tygodni (zapis na opakowaniu nasion) wschodzą już wszystkie, które mają wzejść. W każdym razie satysfakcja nadchodzi szybko :heja
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”