Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

U mnie takie objawy były przy poparzeniu od folii kiedy leżała bezpośrednio na liściach.
Tomek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Zbieranie nasion z arbuza nie zawsze jest dobre bo np. na moim Rosario F1 to oznaczenie chyba mówi,że odmiana nie ustalona i może nie powtórzyć cech matecznych. Więc chyba lepiej nasiona kupić w sklepie za tę parę zł w sklepie.
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadziłem w tym roku 15 krzaczków arbuzów: Bingo, Rosario i Janosik. Rosły sobie na ziemi przykrytej czarną agrowłókniną. Wczoraj zerwałem pierwszą sztukę :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

2 lata temu też posadziłem kilka krzaczków, ale owoce nie były większe niż 15 cm. W tym roku mają prawie 30 cm. Wydaje mi się, że spora w tym zasługa agrowłókniny, która pomagała podgrzać ziemię i chroniła przed wysuszeniem. Dodatkowo do ziemi sadziłem już roślinki z kilkoma liściami. Krzaczki rosły na lekkim zboczu nachylonym w kierunku południowym. Majowe upały też zrobiły swoje.
Żółty arbuz był dosyć słodki. Nie da się tego porównać do arbuza Hiszpańskiego, ale za to jaka satysfakcja :)
Część krzaków niestety mi zamiera, ale coś tam zjeść zdołam
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,
opisałem sprawę powyżej, zamieszczam zdjęcia. Nie wiem, czy to jakaś zaraza, czy co, ale nie wygląda to ciekawie. Jak na zdjęciu, liście robią się ciemno brązowe/szare, usychają i dosłownie się ulatniają. Okropnie się przerzedziło w mojej uprawie przez to:

Zdjęcia nieaktualne- usunięte- mod. jokaer.
x-suzana

Post »

U mnie jest to samo po długo trwających deszczach.
Wcześniej wystąpiła alternarioza, może to szybki postęp alternariozy, na początku były okrągłe czarne plamy,widać było koncentrację pierścieni. Zwalcza się to tymi środkami co na mączniaka rzekomego na ogórkach np. Acrobat.
Albo jakaś bakterioza- z ekologicznych na to chyba Grevit.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Mój crimson sweet już zjedzony :heja nie był duży zerwany na wyczucie, ogonek nie odchodził, ale słodki i soczysty :)

Obrazek
x-suzana

Post »

U mnie są na takim samym etapie, już zjadamy chociaż mogłyby jeszcze poleżeć to pewno byłyby jeszcze słodsze co nie znaczy, że nie są słodkie.
Jeszcze nie zrywałam Złoto Wolicy a skórka na nim z żołtego koloru przechodzi w białą.Pewnie tez dochodzi.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja zerwałam swoje złoto przedwczoraj, skórka była żółta a od spodu jeszze był zielonkawy, mimo to był dojrzały, i słodki - może nie bardzo ale z całą pewnością słodki. Stukał głucho przy pukaniu.
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Witam :D
i bardzo proszę o pomoc
moje Rosario i Janosik długo nie zawiązywały w ogóle owoców dopiero jak zasiliłam je porządnie raz sztucznym nawozem a potem eko od niedawna znajduje mnóstwo owocków maja wielkość od ok. piłeczki pingpongowej do orzecha laskowego
dojrzałam ok 10szt na 8 krzaków
tak sie rozrosły ze nie mam pojęcia o ich początku ani końcu :roll: nawet podlewam tak na pamięć bo nie mogę dojrzeć miejsca zasadzenia
a jak czytam o tym że wszyscy juz konsumują to juz nie wiem co robić
czy machnąć na nie ręką i się poddać czy może jest jeszcze jakaś nadzieja żeby zdążyły dojrzeć na tyle żeby były chociaż jadalne o słodyczy już nie marzę nawet :(
jeśli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo proszę o pomoc co powinnam począć niby jeszcze jest ten sierpień i trochę września może na nocki nakrywać je białą agro może to coś pomoże?
pozdrawiam
elżunia
x-suzana

Post »

I to jest cała prawda z nawożeniem :uszy
Wszystko potrzebuje porządnego nawożenia.
My się łudzimy, ze jakieś gnojówki eko wystarczą a roślina powoli rośnie, czekamy, czas ucieka.
Dopiero jak damy nawozy w których są wszystkie składniki, mikroelementy to rośliny rosną jak należy.
Myśmy kupili w hipermarkecie arbuza co ważył 10kg. Ten to musiał mieć nawożenie.
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

suzana pisze:My się łudzimy, ze jakieś gnojówki eko wystarczą a roślina powoli rośnie, czekamy, czas ucieka.
dokładnie :cry: nie chciałam dawać chemii i teraz mam za swoje ;:223
nie dość że w końcu ją dałam,to teraz mam wysyp zawiązków arbuzów na koniec lata ;:24
no ale co teraz?
pozdrawiam
elżunia
x-suzana

Post »

Ja mam arbuzy pierwszy raz więc Ci nie doradzę ale u mnie były takie małe arbuziki o średnicy 15 cm i były dojrzałe w środku i dobre.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Arbuzy potrzebują ciepła i czasu aby dojrzały, a przy obecnej pogodzie to raczej marzenie...
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”