Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie prawdopodobnie odpukać zaraza również się zatrzymała. Tak mi się wydaje bo nie mam jak skontrolować stanu roślin osobiście ale z tego co wiem plamy dalej nie postępują a na jednym z krzaków są wyraźnie wyschnięte. Na liściach nic nie ma poza jakimiś przebarwieniami ale to nie zaraza.
Mam nadzieję ,że wszystko dobrze się skończy bo krzaki jednej z odmian mają już ponad 1,5 metra i nie wiem co dalej z nimi robić bo przez zarazę nie dożywały tego wzrostu.
Mam nadzieję ,że wszystko dobrze się skończy bo krzaki jednej z odmian mają już ponad 1,5 metra i nie wiem co dalej z nimi robić bo przez zarazę nie dożywały tego wzrostu.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zaraza jakby się zatrzymała ;:228 . Jednak na razie bacznie obserwuję pomidorki. Opryskałam 2x curzate i 1xacrobatem. Plamy na łodygach, które były wyraźnie ciemne jakby poszarzały - zrobiły się jak kora - takie suche. Górne liście są zielone, owoce też bo te które zaatakowała zaraza oberwałam. Mam wątpliwości co do 2 krzaczków, ale jeszcze poczekam. Pozdrawiam wszystkich.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Po dwóch trzech opryskach ( właściwymi środkami ) zaraza musi dać za wygraną . Dalej wszystko zależy od pogody . Jeśli będzie ciepło i sucho będzie można przerwać opryski na dłużej . Teraz jest czas na ekologiczne Grevity , Biosepty i im podobne . Osłabiony grzyb jest łatwiejszy do dobicia .
Jak najszybszych zbiorów , kozula .
Jak najszybszych zbiorów , kozula .
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
na razie u mnie zaraza zatrzymala sie (myśle że Ridomil Gold się sprawdził), natomiast liście są całe w suche plamki po zarazie.
Liści jest i tak już mało (środkowa część krzaków łysa) ale wierzchołki ładne puszczają.
Jeżeli oberwe te liście które mają zaschnnięte ciapki to prawie liści nie będzie - CO ROBIĆ
Krzaki na 1,8m i już są na suficie tunelu, prowadzone na tyczkach.
Wczoraj jeszcze zrobiłem oprysk Amistarem.
Liści jest i tak już mało (środkowa część krzaków łysa) ale wierzchołki ładne puszczają.
Jeżeli oberwe te liście które mają zaschnnięte ciapki to prawie liści nie będzie - CO ROBIĆ
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Skoro pomidory rosną przy palikach nie możesz ich opuścić , ale może się uda odwiązać część krzaka i poprowadzić poziomo na sznurku na tyczkę sąsiada , każdy do cudzego palika . W ten sposób młode liście zyskają trochę miejsca , a chore będzie można oberwać .Space99 pisze:na razie u mnie zaraza zatrzymala sie (myśle że Ridomil Gold się sprawdził), natomiast liście są całe w suche plamki po zarazie.
Pozdowienia , kozula .
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Właśnie musze coś wymyślić żeby pomidory miały czym oddychać...kozula pisze: Skoro pomidory rosną przy palikach nie możesz ich opuścić , ale może się uda odwiązać część krzaka i poprowadzić poziomo na sznurku na tyczkę sąsiada , każdy do cudzego palika . W ten sposób młode liście zyskają trochę miejsca , a chore będzie można oberwać .
Pozdowienia , kozula .
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla