Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski
Coś używacie jakieś opryski na to żeby zawiązki nie poopadały z czereśni. W poprzednim roku kwiatu było sporo ale tylko 3 sztuki owocu dotrwały. W tym roku będzie jeszcze więcej kwiatów ale co zrobić żeby to wszystko nie opadło. Tak dokładnie to nie zawiązki tylko kwiat może nie zapylony czy coś podobnego.
Mam tę moc - Sylwek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapylacz by się przydał.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Te kilkanaście lat życia czereśni wystarczy , ale patrząc na opinie o podkładce COLT to drabina się jednak przyda.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja słyszałem że drzewa rosną na ile im się pozwoli , mam no colcie i ptasiej młode drzewka i planuję max 3m. co z tego wyjdzie zobaczymy. Ale zabawa zaczęła się pierwszej wiosny .
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
3 metry na ptasiej? No próbuj, zobaczymy.
Czy zna ktoś dobra odmiane czereśni do win? Ostatnio zrobiłem wino wiśniowo-czeresniowe (wiśnia łutówka, czereśnia jakaś z targu późna, bardzo ciemna. Nie pytałem o nazwę. I wyszło naprawdę pyszne winko. Słyszałem od kogoś ze moglem kupić jakiegoś mieszańca czereśni z wiśnią i dlatego wyszło takie pyszne wino. Czy jest coś takiego?
Różnie może być, równie dobrze może być jakiś szkodnik który uszkadza kwiaty, nie koniecznie problem z zapylaczem.SylwesterK6 pisze:Coś używacie jakieś opryski na to żeby zawiązki nie poopadały z czereśni. W poprzednim roku kwiatu było sporo ale tylko 3 sztuki owocu dotrwały. W tym roku będzie jeszcze więcej kwiatów ale co zrobić żeby to wszystko nie opadło. Tak dokładnie to nie zawiązki tylko kwiat może nie zapylony czy coś podobnego.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie. W tej chwili moja 'Buttnera Czerwona' ma piękne kwiaty. Niestety, w zeszłym roku też miała, a owoców nie było. Czy mogę ją opryskać Betoksonem? W tej chwili powinnam to zrobić?
Może być. Chociaż chyba osobiście jeszcze nie spotkałem się z tą odmiana lub jeśli nawet to nie byłem świadomy. Wczoraj znajomy pokazał mi dziką czereśnie w lesie tylko ze ona ma jasne wczesne owoce. Są dwie trzesnie?Miki pisze:trześnia?
Ja fachowcem nie jestem, ale trześni, podobnie jak czereśni jest wiele. Jeden gatunek, wiele odmian.
Pozdrawiam
Michał
Michał
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Moja butnera co rok oblepiona owocami ,zapylaczem jest 5m dalej summit ta ma dopiero smaczne i duże owoce ,betokson mało tu daKetmia pisze:Mam pytanie. W tej chwili moja 'Buttnera Czerwona' ma piękne kwiaty. Niestety, w zeszłym roku też miała, a owoców nie było. Czy mogę ją opryskać Betoksonem? W tej chwili powinnam to zrobić?
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Mogę ją zaszczepić 'Samem"? Nie mam miejsca na więcej czereśni. A jeśli obok będzie rosła druga 'Buttnera'? Sąsiad również posadził akurat tę odmianę.