Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Wpadam na 5 sekund . Saletra wapniowa musi mieć karencję , bo przecież nie sposób pożerać czysty azot . Roślina musi mieć czas na przerobienie na coś bardziej jadalnego dla ludzi . Jak już raz pisałam granulowaną stosujemy stężeniu 0,5-0,7% , płynną 1,5% ,chlorek wapnia 0,5% . Co do roślin pod pomidorami , przed opryskiem należy je okryć folią . Skoro ja mogę , inni też . Pitruszka rośnie zawsze w strefie oprysku , ponieważ musi być ,,po drodze'' , inaczej nigdy nie wylądowała by w zupie . Folia do osłony przed opryskami powinna być oznaczona ( strona czysta i skażona ) , po osuszeniu poskładana opryskanym do środka , zapakowana i schowana do następnego razu .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- Asssika
- 100p
- Od: 26 paź 2009, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy możliwe jest przypalenie saletrą amonową najmłodszych liści - we wtorek był stosowany oprysk a dziś znalazłam rdzawe krawędzie namłodszych liści a może to coś innego? jak myślicie?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy moje pomidory również dopadła zgnilizna wierzchołkowa.
Tak się cieszyłam ,że już dojrzewają pomidory w foliaku, po zerwaniu przyszło rozczarowanie. Na dwóch krzaczkach poobrywałam takie dziadostwa, na szczęście inne pomidory są w porządku, może dlatego ,że to inne gatunki. Cały czas podlewam nawozem do pomidorów firmy Subsral.
Czy ja również powinnam podlać saletrą wapniową, tak doczytałam na poprzednich stronach, proszę poradżcie.
Tak się cieszyłam ,że już dojrzewają pomidory w foliaku, po zerwaniu przyszło rozczarowanie. Na dwóch krzaczkach poobrywałam takie dziadostwa, na szczęście inne pomidory są w porządku, może dlatego ,że to inne gatunki. Cały czas podlewam nawozem do pomidorów firmy Subsral.
Czy ja również powinnam podlać saletrą wapniową, tak doczytałam na poprzednich stronach, proszę poradżcie.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Powinnaś opryskać owoce roztworem saletry wapniowej , kilka razy co 3-5 dni . Wapń w roślinie przemieszcza się wolno , więc podlewanie nie na wiele się zdaje .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
A czy podsypanie krzaczków popiołem zapobiegnie rozwojowi tej choroby?
W jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie pomidorów na krzaczkach? Bo moje pomidory, choć wyglądają jak okazy zdrowia nie chcą zacząć dojrzewać
W jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie pomidorów na krzaczkach? Bo moje pomidory, choć wyglądają jak okazy zdrowia nie chcą zacząć dojrzewać
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
W popiele to jest dużo fosforu.
Dolomit( wapno+magnez) daje się pod pomidory ale teraz to za pożno bo trzeba trochę czasu aby przeszedł do gleby.Ja bym dała rozpuszczoną w wodzie kredę i podlała oraz oprysk saletry wapniowej.
Dolomit( wapno+magnez) daje się pod pomidory ale teraz to za pożno bo trzeba trochę czasu aby przeszedł do gleby.Ja bym dała rozpuszczoną w wodzie kredę i podlała oraz oprysk saletry wapniowej.
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Wg TU ZOBACZ popiół drzewny zawiera 30-35% wapnia i tylko 2-4% fosforu.
I już sama nie wiem, czy jest dobry do pomidorów. A nie chciałabym zaszkodzić moim roślinom
I już sama nie wiem, czy jest dobry do pomidorów. A nie chciałabym zaszkodzić moim roślinom
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Wybacz, tak mi pisano wcześniej na forum, myślałam że tak jest a jednak byłam w błędzie.
Choroby w uprawach:
Pomidory w uprawie polowej:
Istnieje zagrożenie wystąpienia pierwotnych objawów zarazy ziemniaka na pomidorach w uprawie polowej, szczególnie w bliskiej odległości od plantacji ziemniaków, na których już zaraza ziemniaka wystąpiła. Polecić można wiele fungicydów do opryskiwania pomidorów. Ważne jest, aby zabiegi wykonano w systemie przemiennym. W przypadku już obserwowanych
pierwszych objawów zarazy ziemniaka na pomidorach zastosować można fungicydy o działaniu wgłębnym lub układowym.
Informacje o środkach ochrony roślin:
Mildex 711,9 WG:
Z uwagi na pojawiające się błędne zalecenia, dotyczące stosowania preparatu Mildex 711,9 WG, chcielibyśmy przypomnieć w jakich uprawach warzywniczych i na jakie choroby można ten środek stosować, zgodnie z etykietą rejestracyjną.
MILDEX 711,9 WG:
To środek grzybobójczy w formie rozpuszczalnych w wodzie granulek do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu systemicznym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie roślin warzywnych oraz ozdobnych przed chorobami grzybowymi.
pomidor (w gruncie): zaraza ziemniaka, alternarioza,
Zalecana dawka: 2 - 2,5 kg/ha. Zalecana ilość wody: 700 - 800 l/ha.
pomidor (pod osłonami): zaraza ziemniaka,
Zalecane stężenie: 0,2-0,3 % (200 - 300) ml środka w 100 litrach wody.
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 120 - 150 l/1000m2.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2010, o 21:11
Mam nowego chorego w mojej Alei Pomidorowej. Wiem, że na pewno rada na pękające pomidory jest gdzieś na tym forum ale po godzinie poszukiwań w setkach postów nic nie znalazłem więc fotka ...
Pomidory pękają jeszcze zielone. Odmiana - Beefmaster. Rosną w doniczce ... może pękają ze złości.
Pomidory pękają jeszcze zielone. Odmiana - Beefmaster. Rosną w doniczce ... może pękają ze złości.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pękanie pomidorów także zależy od odmiany,ale też od nagłego ochłodzenia ,za dużo wody ,za mało fosforu za małe stężenie składników pokarmowych i jeszcze wiele innych czynników ,jak zaraza ziemniaczana ,przesuszone podłoże i nagłe mocne podlanie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Sucha zgnilizna ??? albo mokra?
Proszę jeszcze o potwierdzenie:
- jasno zielone liście przy wierzchołku to niedobór wapnia i azotu?
A zdeformowane liście młode, oraz zwijanie się wierzchołków i krótkie odstępy miedzy kolejnymi gronami to niedobór czego?
Witam mam pomidorki w tunelu takie jak Bekaz ,Remiz Olbrzymi ,Delta,Jowisz
i mam na nich takie o to objawy nie wiem czy to Alternarioza czy moze Zaraza ziemiaka a może cos inego?
Co w takim stadium pomoze?
Czy obrywanie zarażonych pędów coś da?
Najdłuzej sie bronił Jowisz w gruncie do tej pory nic mu nie dolega
oto foty
a te są w gruncie
i mam na nich takie o to objawy nie wiem czy to Alternarioza czy moze Zaraza ziemiaka a może cos inego?
Co w takim stadium pomoze?
Czy obrywanie zarażonych pędów coś da?
Najdłuzej sie bronił Jowisz w gruncie do tej pory nic mu nie dolega
oto foty
a te są w gruncie
Winny krzew to jest to co mnie kręci