Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 wrz 2013, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
Witam
W zeszłym roku latem zasadziłem kilkanaście sadzonek Jeżyny Polar. Rosną (odpukać) nadspodziewanie ładnie, ale ostatnio na jednym z najwyższych okazów zauważyłem na kilku listkach takie białe plamki jak na zdjęciach
https://dl.dropboxusercontent.com/u/322 ... CF6538.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/322 ... CF6539.JPG
To jest jakaś zaraza czy nie ma się czego obawiać?
Dodatkowo jeszcze chciałbym zapytać o te brązowe przebarwienia na końcówkach listków (widoczne również na zdjęciu). To nic złego się z tym nie dzieje? Z tego co tutaj kiedyś czytałem to jest to wina zbyt mocnego słońca, ale ostatnimi dniami było dość pochmurno, a jednak te przebarwienia nie zniknęły.
Poza tym na paru krzaczkach zauważyłem też dziurawe pojedyncze liście. Podejrzewam, że to się jakieś owady do tego dobierają, co z tym zrobić, czym to popryskać, żeby się odwaliły?
W zeszłym roku latem zasadziłem kilkanaście sadzonek Jeżyny Polar. Rosną (odpukać) nadspodziewanie ładnie, ale ostatnio na jednym z najwyższych okazów zauważyłem na kilku listkach takie białe plamki jak na zdjęciach
Dodatkowo jeszcze chciałbym zapytać o te brązowe przebarwienia na końcówkach listków (widoczne również na zdjęciu). To nic złego się z tym nie dzieje? Z tego co tutaj kiedyś czytałem to jest to wina zbyt mocnego słońca, ale ostatnimi dniami było dość pochmurno, a jednak te przebarwienia nie zniknęły.
Poza tym na paru krzaczkach zauważyłem też dziurawe pojedyncze liście. Podejrzewam, że to się jakieś owady do tego dobierają, co z tym zrobić, czym to popryskać, żeby się odwaliły?
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Riczi to nie jerzyna, a jerzynisko ogromne gratuluje takiego wspaniałego żywiciela Uwielbiam jerzynki ale moje dwie nowoposadzone są jeszcze malutkie ,wcześniej miałam też takiego giganta ale jego ponad 20 letni żywot zakończył sie niespodziewanie .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
riczi1804 - możesz podać nazwę tej odmiany. Moje zakwitną dopiero za miesiąc.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
seedkris pisze:riczi1804 - możesz podać nazwę tej odmiany. Moje zakwitną dopiero za miesiąc.
Przykro mi, ale nie wiem jakie to odmiany.
To sa 4 krzewy a chyba dwie odmiany.
Odsadzone przez odklad od znajomego, ktory tez nie wie co to za odmiany.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 wrz 2013, o 16:29
Dewastator pisze:Witam
Ktoś coś?
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
W zeszłym roku posadziłem jeżynę bezkolcową ( odmiany nie znam, podobno bardzo smaczna ). Przyniosłem ją w " kieszeni " - była maleńka, jednak teraz dosyć się rozrosła, i dlatego chciałbym zbudować jej, jakąś podporę, jednak nie wiem jaka będzie najlepsza. Jak Wy prowadzicie swoje jeżyny?
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Na 1 stronę odkładam rosnące (które będą owocowały za rok) a na drugiej już są ugiegłoroczne (co teraz mają owocować) i podwiązuję do płotu.
Życie, Ty wariacie...
Ja mam wbite dwa slupki i miedzy nimi rozciagniete w poziomie pare drutow.michal4823 pisze:W zeszłym roku posadziłem jeżynę bezkolcową ( odmiany nie znam, podobno bardzo smaczna ). Przyniosłem ją w " kieszeni " - była maleńka, jednak teraz dosyć się rozrosła, i dlatego chciałbym zbudować jej, jakąś podporę, jednak nie wiem jaka będzie najlepsza. Jak Wy prowadzicie swoje jeżyny?
Po tych drutach prowadze pedy jezyn / pedy dochoda do trzech metrow/.
Jezyna prowadzona w poziomie lepiej owocuje.
Widac to na moich zdjeciach powyzej.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
Moja mala oaza
Moja mala oaza
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
W poziomie czy w pionie?riczi1804 pisze: Jezyna prowadzona w poziomie lepiej owocuje.
Widac to na moich zdjeciach powyzej.
Jakie wysokie masz te słupki?
Przywiązujesz każdy pęd? Przycinasz?
Slupki okolo dwoch metrow. Miedzy slupkami co 30 cm rozciagniete druty w poziomie.
jeśli chodzi o przycinanie, to bardzo prosto. Na wiosne wycinam wszystkie stare brazowe pedy.
Zostaja tylko zielone. każdy ped jest przymocowany, albo owiniety wkolo druta.
jeśli chodzi o przycinanie, to bardzo prosto. Na wiosne wycinam wszystkie stare brazowe pedy.
Zostaja tylko zielone. każdy ped jest przymocowany, albo owiniety wkolo druta.
Moja mala oaza
Moja mala oaza
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czy ktoś spotkał odmianę Reuben w sprzedażny w tym roku?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Strasznie krucha jest jeżyna. Chciałam opielić, ledwo dotknęlam i od razu straciłam cały tegoroczny przyrost. Znowu mam krzak z prawie łysym badylem . Czymś zasilić by roślina jeszcze raz wypuścila pęd czy zostawić w spokoju?
Pozdrawiam Jola
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Jest w UKseedkris pisze:Czy ktoś spotkał odmianę Reuben w sprzedażny w tym roku?
Pozdrawiam serdecznie