Adenium - Róża pustyni cz.2
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Ponawiam pytanie odnośnie przykrywania nasion warstwą ziemi.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Ja już kiedyś pisałam, że hodowcy w Tajlandii sadzą nasiona do 2 mm dołków. Później pozwalają się im wygrzewać na lekko cieniowanej plantacji.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Do 2mm dołku może być, ale żadnego przykrywania ziemią.
Bartek wszystko już tu zostało napisane i nawet pokazane na temat wysiewu i przygotowania nasion. Nie ma lekko musisz przestudiować wątek.
Bartek wszystko już tu zostało napisane i nawet pokazane na temat wysiewu i przygotowania nasion. Nie ma lekko musisz przestudiować wątek.
delete - spokojnie możesz przykryć - na pewno sobie poradzą...
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Szukałem wpisując różne hasła, ale ciągle wyskakiwało, że nic nie znaleziono.Farel pisze:Do 2mm dołku może być, ale żadnego przykrywania ziemią.
Pytam, bo u niektórych roślin jest tak, że jeśli się je nie przysypie to po osiągnięciu pewnych rozmiarów się przewracają. Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion juz mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
Delete - nasyp ziemi do pojemnika, delikatnie uklep, rozłóż w pozycji poziomej nasiona, posyp cienką warstwą ziemi - dosłownie 2-3 mm (wiadomo że linijką nie będziesz mierzył - syp "na oko"), ponownie delikatnie uklep.
Sposób sprawdzony - troszkę siewek mam i zawsze stosuję tę samą metodę. Prawdą jest że nasiona nawet bez okrycia "wgryzą" się w podłoże i nie będą się przewracać, wszak w naturze nikt ich specjalnie nie okrywa. My tu jednak staramy się im dać możliwie najlepszy start i dalszy rozwój ^^
Na 400 to istotnie ciężka sprawa. Prawdopodobieństwo że na tak dużą liczbę nasion, nic nie wykiełkuje, jest olbrzymie małe ^^Cierpliwości ^^
p.s
Jak co dzień rano przeglądając plantację, dziś natknąłem się na taki oto widok:
Co wy na to ?? Jak to możliwe ?? Przecież on ma tylko prawie 1 miesiąc a już kwitnie ?? SZOK !! Pewnie po tym nawozie ^^
Sposób sprawdzony - troszkę siewek mam i zawsze stosuję tę samą metodę. Prawdą jest że nasiona nawet bez okrycia "wgryzą" się w podłoże i nie będą się przewracać, wszak w naturze nikt ich specjalnie nie okrywa. My tu jednak staramy się im dać możliwie najlepszy start i dalszy rozwój ^^
Mam podobną sytuację z najnowszymi nasionami. Poprzednie kiełkowały już w wodzie podczas moczenia (po kilku h), a obecne moczyły się, leżakują już 48h i na 30 nasion widać zaledwie 1 mały kiełek :/ Możliwe że te odmiany tak mają :P, lub Piotr zmienił dostawcę nasion :P No nic ... czekamy ...Qodmira pisze:U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion już mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
Na 400 to istotnie ciężka sprawa. Prawdopodobieństwo że na tak dużą liczbę nasion, nic nie wykiełkuje, jest olbrzymie małe ^^Cierpliwości ^^
p.s
Jak co dzień rano przeglądając plantację, dziś natknąłem się na taki oto widok:
Co wy na to ?? Jak to możliwe ?? Przecież on ma tylko prawie 1 miesiąc a już kwitnie ?? SZOK !! Pewnie po tym nawozie ^^
Ja mam podobny problem z MIXem z allegroo - zamiast wypuszczac korzonek, to pęcznieją, pękają i łupina się otwiera... - po 2dniach.
Czy mam jeszcze czekać, czy wsadzać takie coś do ziemi otwartym w dół? Wczesniejsze 8sztuk ładnie wypusciło korzeń i już od kilku dni siedzą w doniczkach i ładnie rosną.
A teraz postanowiłem wymoczyć pozostałe 90 i taki Zonk :]
Czy mam jeszcze czekać, czy wsadzać takie coś do ziemi otwartym w dół? Wczesniejsze 8sztuk ładnie wypusciło korzeń i już od kilku dni siedzą w doniczkach i ładnie rosną.
A teraz postanowiłem wymoczyć pozostałe 90 i taki Zonk :]
Jasne Arku musisz jeszcze popracować nad obróbką graficzną Taki widok byłby ogromnie miły... w realu
p.s. czemu umieściłeś te kwiaty akurat na liściach? :P jakby nie było- życzę tak szybkiego kwitnienia
p.s. czemu umieściłeś te kwiaty akurat na liściach? :P jakby nie było- życzę tak szybkiego kwitnienia
But everything looks better, when the sun goes down...
- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sliczna wieloodmianowa różyczka Arku Ci wyrosła. Fojowy żarcik.
Ja teraz z pytaniem ale juz na poważnie. Czy moje maluchy juz mogę też na słonko wystawiać? Pozdrawiam wszystkich
Ja teraz z pytaniem ale juz na poważnie. Czy moje maluchy juz mogę też na słonko wystawiać? Pozdrawiam wszystkich
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja miałam podobną sytuację z nasionkami ze styczniowej dostawy, zaczęły kiełkować dopiero po trzech dniach, a double violet dopiero 5 lub 6 dnia wszystkie nasionka jednocześnie.Qodmira pisze:U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion już mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
pozdrawiam Joasia
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
Z tego co pamiętam są sporo starsze od moich, moim nic się nie stało więc spokojnie możesz. Oczywiście nie od razu na pełne, palące słońce i nie na bardzo długo, ale niech już pomału łapią zażywają kąpieli słonecznych.giga45 pisze:Czy moje maluchy już mogę też na słonko wystawiać?
Pamiętaj, że zbyt silne słońce może poparzyć młode siewki i młode liście.
No nie będę o 7 rano zbyt profesjonalnie grafiki przygotowywał. Co ja ? Sado-maso ?? :PNanaH10 pisze:musisz jeszcze popracować nad obróbką graficzną
Różne odmiany, różnie kiełkują. Niewielkie różnica rzędu 2-3 dni na pewno może się pojawić.abelia pisze:Ja miałam podobną sytuację z nasionkami ze styczniowej dostawy, zaczęły kiełkować dopiero po trzech dniach, a double violet dopiero 5 lub 6 dnia wszystkie nasionka jednocześnie.
Powiedzcie mi dlaczego moje maleństwa tak powoli rosną... Niby wykiełkowało 13/14 ale jakoś powoli się prostują. Może za mało słońca? Pewnie szybciej by im to poszło w świetle i cieple, nic na to niestety nie poradzę bo mamy ostatnio pochmurne dni
But everything looks better, when the sun goes down...