Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

Ponawiam pytanie odnośnie przykrywania nasion warstwą ziemi. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już kiedyś pisałam, że hodowcy w Tajlandii sadzą nasiona do 2 mm dołków. Później pozwalają się im wygrzewać na lekko cieniowanej plantacji.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Do 2mm dołku może być, ale żadnego przykrywania ziemią.
Bartek wszystko już tu zostało napisane i nawet pokazane na temat wysiewu i przygotowania nasion. Nie ma lekko musisz przestudiować wątek.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

delete - spokojnie możesz przykryć - na pewno sobie poradzą...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Farel pisze:Do 2mm dołku może być, ale żadnego przykrywania ziemią.
Bartek wszystko już tu zostało napisane i nawet pokazane na temat wysiewu i przygotowania nasion. Nie ma lekko musisz przestudiować wątek.
Szukałem wpisując różne hasła, ale ciągle wyskakiwało, że nic nie znaleziono.

Pytam, bo u niektórych roślin jest tak, że jeśli się je nie przysypie to po osiągnięciu pewnych rozmiarów się przewracają. Dzięki za odpowiedzi. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion juz mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Delete - nasyp ziemi do pojemnika, delikatnie uklep, rozłóż w pozycji poziomej nasiona, posyp cienką warstwą ziemi - dosłownie 2-3 mm (wiadomo że linijką nie będziesz mierzył - syp "na oko"), ponownie delikatnie uklep.

Sposób sprawdzony - troszkę siewek mam i zawsze stosuję tę samą metodę. Prawdą jest że nasiona nawet bez okrycia "wgryzą" się w podłoże i nie będą się przewracać, wszak w naturze nikt ich specjalnie nie okrywa. My tu jednak staramy się im dać możliwie najlepszy start i dalszy rozwój ^^
Qodmira pisze:U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion już mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
Mam podobną sytuację z najnowszymi nasionami. Poprzednie kiełkowały już w wodzie podczas moczenia (po kilku h), a obecne moczyły się, leżakują już 48h i na 30 nasion widać zaledwie 1 mały kiełek :/ Możliwe że te odmiany tak mają :P, lub Piotr zmienił dostawcę nasion :P No nic ... czekamy ...
Na 400 to istotnie ciężka sprawa. Prawdopodobieństwo że na tak dużą liczbę nasion, nic nie wykiełkuje, jest olbrzymie małe ^^Cierpliwości ^^

p.s

Jak co dzień rano przeglądając plantację, dziś natknąłem się na taki oto widok:

Obrazek

Co wy na to ?? Jak to możliwe ?? Przecież on ma tylko prawie 1 miesiąc a już kwitnie ?? SZOK !! Pewnie po tym nawozie ^^
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Ja mam podobny problem z MIXem z allegroo - zamiast wypuszczac korzonek, to pęcznieją, pękają i łupina się otwiera... - po 2dniach.
Czy mam jeszcze czekać, czy wsadzać takie coś do ziemi otwartym w dół? Wczesniejsze 8sztuk ładnie wypusciło korzeń i już od kilku dni siedzą w doniczkach i ładnie rosną.
A teraz postanowiłem wymoczyć pozostałe 90 i taki Zonk :]
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jasne Arku :D musisz jeszcze popracować nad obróbką graficzną :) :) Taki widok byłby ogromnie miły... w realu :D

p.s. czemu umieściłeś te kwiaty akurat na liściach? :P :) jakby nie było- życzę tak szybkiego kwitnienia :D
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Sliczna wieloodmianowa różyczka Arku Ci wyrosła. Fojowy żarcik. ;:138
Ja teraz z pytaniem ale juz na poważnie. Czy moje maluchy juz mogę też na słonko wystawiać? Pozdrawiam wszystkich
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

Qodmira pisze:U mnie 0 rezultatów na wysianych 400 nasion już mineły 3 dni i na razie nic , , , jak nic nie wykiełkuje to bedzie kiepsko. . .
Ja miałam podobną sytuację z nasionkami ze styczniowej dostawy, zaczęły kiełkować dopiero po trzech dniach, a double violet dopiero 5 lub 6 dnia wszystkie nasionka jednocześnie.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

giga45 pisze:Czy moje maluchy już mogę też na słonko wystawiać?
Z tego co pamiętam są sporo starsze od moich, moim nic się nie stało więc spokojnie możesz. Oczywiście nie od razu na pełne, palące słońce i nie na bardzo długo, ale niech już pomału łapią zażywają kąpieli słonecznych.
Pamiętaj, że zbyt silne słońce może poparzyć młode siewki i młode liście.
NanaH10 pisze:musisz jeszcze popracować nad obróbką graficzną
No nie będę o 7 rano zbyt profesjonalnie grafiki przygotowywał. Co ja ? Sado-maso ?? :P
abelia pisze:Ja miałam podobną sytuację z nasionkami ze styczniowej dostawy, zaczęły kiełkować dopiero po trzech dniach, a double violet dopiero 5 lub 6 dnia wszystkie nasionka jednocześnie.
Różne odmiany, różnie kiełkują. Niewielkie różnica rzędu 2-3 dni na pewno może się pojawić.
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57

Post »

Powiedzcie mi dlaczego moje maleństwa tak powoli rosną... Niby wykiełkowało 13/14 ale jakoś powoli się prostują. Może za mało słońca? Pewnie szybciej by im to poszło w świetle i cieple, nic na to niestety nie poradzę bo mamy ostatnio pochmurne dni :roll:
But everything looks better, when the sun goes down...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”