Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
faktycznie troszkę słabo rosną nasionka.
Ja się nie znam jakoś mocno na ziołach, dopiero sie uczę, ale może brakuje dziurek na dole pojemników? ja u siebie jeszcze robie np drenaż z kamyków.
A może to wina ziemi? nakładałaś może folię od góry tworząc w ten sposób szklarnię? To przyśpiesza kiełkowanie.
albo to faktycznie dlatego, ze ziarenka były przykryte ziemią za bardzo, swoich w ogóle tym razem nie przykrywałam, nasionka sobie po prostu leżały na wierzchu.
A pojemniki stoja na południowym oknie? Hmmmm, no nie wiem, może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Ja mogę jedynie pokazać do porównania swoje bazylie i tymianek (oregano nie siałam tym razem)
Ja się nie znam jakoś mocno na ziołach, dopiero sie uczę, ale może brakuje dziurek na dole pojemników? ja u siebie jeszcze robie np drenaż z kamyków.
A może to wina ziemi? nakładałaś może folię od góry tworząc w ten sposób szklarnię? To przyśpiesza kiełkowanie.
albo to faktycznie dlatego, ze ziarenka były przykryte ziemią za bardzo, swoich w ogóle tym razem nie przykrywałam, nasionka sobie po prostu leżały na wierzchu.
A pojemniki stoja na południowym oknie? Hmmmm, no nie wiem, może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Ja mogę jedynie pokazać do porównania swoje bazylie i tymianek (oregano nie siałam tym razem)
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Pikujecie potem wprost do gruntu czy wczesniej jeszcze do pojemniczków?
- ipako
- 200p
zobaczę jak będą rosły. Po 15 maja chciałabym już do gruntu.
- danutka66
- 500p
http://www.kaila.pl/uprawa-bazylii-w-domu/
Może więc wasz słaby wzrost to wynik zbyt wczesnego siania?ja właśnie przymierzam się dopiero do wysiewu
Może więc wasz słaby wzrost to wynik zbyt wczesnego siania?ja właśnie przymierzam się dopiero do wysiewu
Doniczki mają dziurki , dodatkowo w doniczce z bazylią i oregano na dnie jest keramzyt. Pojemniki stoją na południowo-wschodnim oknie i są przykryte reklamówką foliową z dziurkami. Zdiołem cześć ziemi z wierzchu. Nie wiem czy temp. 20 stopni celciusza( tyle mam w mieszkaniu) i pochmurna pogoda nie spowolniły( w najgorszym przypadku) zatrzymały wzrost obecnych i nowych pędów .... Co do ziemi to użyłem uniwersalnej ... wiec chyba nie jest zła.ipako pisze:faktycznie troszkę słabo rosną nasionka.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Bardzo dziękuję za radę i jednocześnie proszę o następnasachel pisze:
wisniowa witam serdecznie !
Ja poczekałbym do takiego stanu jak poniżej z 2 str. tego wątku:
i wtedy pikował jak autor powyższego zdjęcia
Otóż odczekałam, tak jak pisałeś, przepikowałam 3 dni temu do 2 donic, jedna duża, druga taka mniejsza okrągła. Ta mniejsza jest ok, a w tej dużej pokazała mi się pleśń w ziemi donice stoją w tym samym miejscu, na parapecie kuchni gdzie, w związku z kiepską pogodą, nie jest specjalne ciepło (drewniane, niezbyt szczelne okno). Przestawiłam na parapet pokoju i wyrzuciłam zapleśniałe grudki. Ale wcześniej cyknęłam zdjęcia:
Co robię źle? Może to być spowodowane za częstym podlewaniem? Może ziemia była za mokra przy pikowaniu?
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miejscami ziemia mokra, miejscami sucha.. jak są podlewane?
Jeśli zebrane całe problematyczne fragmenty nie ma się co stresować, mi też na początku lekko chwyciło zebrałem, przesuszyłem podłoże i już mam spokój
Jeśli zebrane całe problematyczne fragmenty nie ma się co stresować, mi też na początku lekko chwyciło zebrałem, przesuszyłem podłoże i już mam spokój
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Ipako, wiesz, ja miałam w zeszłym roku niedobre doświadczenia z wystawianiem bazylii na dwór, dokładnie za okno - na parapet. Po każdej nocy były coraz bardziej poobgryzane przez jakies robaczki, możliwe ,że to larwy motyli nocnych były.
W tym roku jestem samolubna - trzymam je w domu....
W tym roku jestem samolubna - trzymam je w domu....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
- ipako
- 200p
to może część bazylii zostawię w domu na parapecie, a częśc n podwórkowy zielnik. Ja mam w planach do gruntu poza bazylią dać też inne zioła, więc może żyjątka jak już to się na samej bazyli nie skupią i coś tam mi jednak będzie rosło
podlałam z góry bo mi się wydawało, że te korzenie takie malutkie, ze z dołu wody nie dostaną
ok, to przesuszę jeszcze trochę tą ziemię i mam nadzieję, że będzie ok.
dziękować
ok, to przesuszę jeszcze trochę tą ziemię i mam nadzieję, że będzie ok.
dziękować
witam. Ja wracając do mojej uprawy chciałem się poradzić.
Wyciągnąłem jedna bazylke z ziemi i zauważyłem że korzonek jest brązowawy. czy to oznaki przelania ??
Wyciągnąłem jedna bazylke z ziemi i zauważyłem że korzonek jest brązowawy. czy to oznaki przelania ??
- danutka66
- 500p
Trudno powiedzieć,ale bazylie najlepiej podlewać od spodu,wlewasz do podstawki max wody a ona sobie wyciągnie tyle ile potrzebujeEtnavo pisze: Wyciągnąłem jedna bazylke z ziemi i zauważyłem że korzonek jest brązowawy. czy to oznaki przelania ??
Ciężko żeby ziemia nasiąkła wodą z podstawki skoro na dnie doniczki jest keramzyt ....