Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Przepraszam, ale nie wiedziałem że coś takiego istnieje. No cóż człowiek jeszcze wiele się dowie.
Mój tunel już jest gotowy - już nawet sałata w nim nocuje - tylko jeszcze muszę sporo ziemi nawieźć a ciężka i czasochłonna to praca
Magda - pilna uczennica Matki Natury
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunel Foliowy Problem Pomocy
Szkoda ze nie ma już zdjęcia ale domyślam sie ze chodzi Ci o tunel który kiedyś dawno temu producenci nazywali biedronka. Był on zbudowany z rurek grubosciennych o średnicy 18-20mm
Wiem bo sam robiłem dla siebie taki tunel na wzór wspomnianego.
Wiem bo sam robiłem dla siebie taki tunel na wzór wspomnianego.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.
Witam Was!
Tak jak mówiłem, tak zrobiłem. W te plastikowe rurki włożyłem pręty stalowe fi10 mm, szkoda, że nie miałem
na czym ich wygiąć w piękne łuki, ale i tak jestem zadowolony. Zamiast wbijać elementy szkieletu w ziemię
postanowiłem zabetonować 30cm odcinki rurek fi32 mm, wypoziomować i ułożyć w linii. Niestety zdjęć podczas
działania nie porobiłem. Tunel wyszedł o jakieś 15cm wyższy niż w zeszłym roku, do tego ściany przy słupkach
są bardziej w pionie, więc można posadzić więcej.
Sztywność mocno się poprawiła, jedynie rozstaw drzwi nie pasuje, w tym roku dokleję tylko folie by uszczelnić
a w przyszłym pewnie trzeba będzie nową.
Napięcie folii też się mocno poprawiło, już nie faluje na wietrze.
p.s. znajomy kupił gotowy tunel z rurek 32mm i pierwszy wiatr i się połamał, te zbrojenie dużo daje.
Tak jak mówiłem, tak zrobiłem. W te plastikowe rurki włożyłem pręty stalowe fi10 mm, szkoda, że nie miałem
na czym ich wygiąć w piękne łuki, ale i tak jestem zadowolony. Zamiast wbijać elementy szkieletu w ziemię
postanowiłem zabetonować 30cm odcinki rurek fi32 mm, wypoziomować i ułożyć w linii. Niestety zdjęć podczas
działania nie porobiłem. Tunel wyszedł o jakieś 15cm wyższy niż w zeszłym roku, do tego ściany przy słupkach
są bardziej w pionie, więc można posadzić więcej.
Sztywność mocno się poprawiła, jedynie rozstaw drzwi nie pasuje, w tym roku dokleję tylko folie by uszczelnić
a w przyszłym pewnie trzeba będzie nową.
Napięcie folii też się mocno poprawiło, już nie faluje na wietrze.
p.s. znajomy kupił gotowy tunel z rurek 32mm i pierwszy wiatr i się połamał, te zbrojenie dużo daje.
Moje maleństwa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
-
- 200p
20mm w środku czy po zewnątrz?
http://www.belio.pl/p110308,pvc-czwornik-20mm.html
A jak nie to zapytaj na tunelefoliowe.pl
Gdzie kupowałeś ten tunel?
http://www.belio.pl/p110308,pvc-czwornik-20mm.html
A jak nie to zapytaj na tunelefoliowe.pl
Producent tuneli foliowych, czy producent tych kształtek odmówił ci sprzedania zamiennych części? W Polsce już mnie nic nie zdziwi.tunel pisze: producent nie sprzedaje samych złączek.
Gdzie kupowałeś ten tunel?
- Natalii88
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej wszystkim
Minerlko, muszę przyznać, że masz piękne drzwi. Jak patrze na zdjęcia to wydaje mi się, że to bardzo solidna, elegancka i świetnie wymierzona konstrukcja. Na tyle na ile widzę zawiasy też super U mnie ziemia już nawieziona, ale pracy było z tym co nie miara. Żeby w ogóle wjechać do środka taczką musiałam na korytka zakładać deski a na nie kłaść palety. Dopiero jak zbudowałam takie niby-pomosty mogłam coś robić, ale się udało, choć trochę to czasu zajęło. Tak wygląda to teraz
Te żółte pasy (zielona ramka) to taki mały trick podpatrzony u pewnego działkowca. Gdy już wysieje się nasiona usypuje się wokół nich (lub bezpośrednio na lini siewu - jak kto woli) linie z żółtego piasku. Nawet jeśli będziemy podlewać to linie powinny być widoczne do momentu pojawienia się siewek. To taki patent dla tych, którzy często zapominają gdzie co wysiali. Mnie się to często zdarza gdy sieję kilka gatunków roślin w jednym czasie. Potem mam problem bo nie wiem co, gdzie i jak daleko było zasiane a nawet zdarza mi się posiać tam coś drugi raz zanim cokolwiek wyciągnie głowę spod ziemi. A tak mam wszystko pięknie "graficznie" zaznaczone
Pozdrawiam
Natalii
Minerlko, muszę przyznać, że masz piękne drzwi. Jak patrze na zdjęcia to wydaje mi się, że to bardzo solidna, elegancka i świetnie wymierzona konstrukcja. Na tyle na ile widzę zawiasy też super U mnie ziemia już nawieziona, ale pracy było z tym co nie miara. Żeby w ogóle wjechać do środka taczką musiałam na korytka zakładać deski a na nie kłaść palety. Dopiero jak zbudowałam takie niby-pomosty mogłam coś robić, ale się udało, choć trochę to czasu zajęło. Tak wygląda to teraz
Te żółte pasy (zielona ramka) to taki mały trick podpatrzony u pewnego działkowca. Gdy już wysieje się nasiona usypuje się wokół nich (lub bezpośrednio na lini siewu - jak kto woli) linie z żółtego piasku. Nawet jeśli będziemy podlewać to linie powinny być widoczne do momentu pojawienia się siewek. To taki patent dla tych, którzy często zapominają gdzie co wysiali. Mnie się to często zdarza gdy sieję kilka gatunków roślin w jednym czasie. Potem mam problem bo nie wiem co, gdzie i jak daleko było zasiane a nawet zdarza mi się posiać tam coś drugi raz zanim cokolwiek wyciągnie głowę spod ziemi. A tak mam wszystko pięknie "graficznie" zaznaczone
Pozdrawiam
Natalii
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprytny patent z tym piaskiem - genialny w swojej prostocie i mogłoby sie wydawać oczywisty
ps.Ile wyniosła Cię budowa tego tunelu?
ps.Ile wyniosła Cię budowa tego tunelu?
-
- 100p
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
Witam pomysł z piaskiem znakomity, świetne jest to nasze forum dużo można podpatrzeć i zastosować na swojej działeczce
Pozdrawiam Aga
Natalii ależ pięknie Ci to wszystko wyszło wielkie Bravo
no i właśnie ten piasek to super pomysł
no i właśnie ten piasek to super pomysł
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- Natalii88
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się, że wam się podoba
Dziunia87, całość wyniosła jakieś 900-1000 zł jeśli mam liczyć materiały, ale bez robocizny
A właśnie, nie wiem czy pisałam o tym wcześniej, ale przypomniało mi się, że miałam powiedzieć żebyście omijali szerokim łukiem farby wodne do malowania szkieletu. Farba wodna nie trzyma się podkładowej i po roku odpada całymi płatami, przynajmniej u mnie tak było. Na początku wydaje się, że jest spoko bo fajnie się nakłada i szybko schnie, ale na dłuższą metę to straszny niewypał. okropnie łuszczy się tam, gdzie opiera się o nią folia. Nie polecam
Pozdrawiam
Natalii
Dziunia87, całość wyniosła jakieś 900-1000 zł jeśli mam liczyć materiały, ale bez robocizny
A właśnie, nie wiem czy pisałam o tym wcześniej, ale przypomniało mi się, że miałam powiedzieć żebyście omijali szerokim łukiem farby wodne do malowania szkieletu. Farba wodna nie trzyma się podkładowej i po roku odpada całymi płatami, przynajmniej u mnie tak było. Na początku wydaje się, że jest spoko bo fajnie się nakłada i szybko schnie, ale na dłuższą metę to straszny niewypał. okropnie łuszczy się tam, gdzie opiera się o nią folia. Nie polecam
Pozdrawiam
Natalii
Cur in gremio haremus?
20mm w środku, to co podesłałeś trochę za małe. Ok zapytam tam. Producent tuneli odpowiedział że samych złączek nie sprzedaje, nie pamiętam dokładnie ale to jakaś firma z allegro.
-
- 200p
W takim razie niech ci dadzą namiary do producenta tych złączek. Ktore byc może nie spełniają norm technicznych do wykonywania takich konstrukcji. Jeżeli sprzedawca lub producent produktu który oferuje do sprzedaży nie zapewnia ci gwarancji ani serwisu pogwarancyjnego to jest to zwyczajny bubel i sprawę można oprzeć o rzecznika praw konsumenta. W każdym bądź razie ja bym tak rozmawiał.