Witam nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam nieśmiało

Post »

Simbi 20 cm będzie bardzo dobrym posunięciem, bo ja sadziłam nieco ciaśniej i jak widać powinny być posadzone szerzej.
W tamtym roku wydawało mi się , że je za szeroko posadziłam, ale nie przewidziałam, że tak ładnie się rozrosną ;:oj
a żurawki kupowałam na allegro, zresztą jak większość moich roślinek :D
Danusiu zapraszam kiedy tylko masz ochotę, ja do ciebie też lubię przychodzić :D
Kropelko ja swoje po zimie ogołociłam prawie całkowicie z liści tych przemarzniętych i tych z poprzedniego roku, zrobiłam z nich takie parodie żurawek, :wink: takie były ogołocone i w ciągu paru dni tak pięknie odbiły

u mnie niedziela przebiega strasznieeeeeee zimnie ;:223
ale za to wczoraj o godzinie 6 już byłam na ogrodzie z kawusią, słoneczko grzało strasznie, aż szkoda było mi dnia na spanie :D
i wreszcie wzięłam się za miejsca, których wam jeszcze nie pokazywałam bo aparat miał tam zakaz wstępu :shock:
najpierw na pierwszy rzut poszła górka, ;:223
przed górką jest siatka i dom wścibskiej sąsiadki, nie mam jeszcze plana co posadzić na górce, żeby się troche zakryć
chyba iglaki
i na razie na pewno posieję trawę, aby mi chwaściska znowu nie urosły, później będę robiła jakieś rabatki :D
górka wyglądała mniej więcej tak ;:223 ;:223 masakra

Obrazek

jeden pan bóg wie co ja się się nawyrywałam tego, ale na koniec efekt mnie zadowolił ;:138
na środku górki ułożyłam wielkie kamienie, a przed nimi jest posadzony śliczny bordowy klonik i tam właśnie będzie początek mojego ciurkadełka

Obrazek Obrazek Obrazek

a swoim projektem ciurkadełka zainspirowała mnie nasza forumowa Ave czyli Ewa, nie wiem czy mogę tu zamieścić jej zdjęcie, ale chyba nie będzie na mnie zła, bo chcę tylko wam pokazać o co mi chodzi

Obrazek
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Jejku ależ się napracowałaś. Efekt jest super ! Już jest ślicznie,a co dopiero będzie ;:63 Pomysł z kaskadą świetny, już nie mogę się doczekać kiedy to wszystko dokończysz. Od sąsiadki odgrodź się czymś zimozielonym. Wąskie tuje powinny być jak najbardziej ok , może szmaragdy ? Te mają zawsze ładną barwę, nie zajmują dużo miejsca i są bezproblemowe. Sama mam sąsiadów jak z horroru, więc wiem jak to istotne. Czuję się jak w programie big brother . Nieustannie w oknie lub podsłuchują pod płotem.

Do mnie idzie chyba jakaś burza :shock: ciemno się zrobiło i straszy niezłą ulewą
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, to od wścibskiej sąsiadki maty lub elementy ogrodzenia jak u Ave ustaw :;230 i ciuradełko na zboczu.
Narobiłaś się dziewczyno ale efekt roboty widać ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale sie natyralas :shock: efekt zadziwiajacy. Ciurkadelko koniecznie, idea niczego sobie.
Podjedz do tych za huta, maja juz dosc spore Szmaragdy - moze ciut drozej niz w marketach ale jakosc nieporownywalna. Ja kupilam od nich ostatnio 3 kolumnowe jalowce skalne ok 150cm, takie nie kopane tylko ciagniete w doniczkach, mieli przygotowane do sadzenia u siebie, zeby nabraly ciala. Ale ciala moga nabrac u mnie a one sa fajne, bo tylko 60 cm srednicy maja jak sa dorosle.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szmaragdy są ładne. Polecam jak Julka, ale co do średnicy "tylko 60cm" nie zgadzam się.
Moje mają jakieś 6-7lat i średnica już zdecydowanie jest większa.
Proponuję sadzić w większych odstępach. ;:108 ;:108
Pozwalam sobie Aniu wsadzić zdjęcie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia ja pisalam o szerokosci jalowcow kolumnowych a nie o Szmaragdach. Ja do tej szkolki tez po szmaragdy pojechalam ale maja przy bramie, takie wielkie juz chyba z 20-sto letnie jalowce i one takie wlasnie waskie swieczki sa ... dlatego wzielam te skalne u mnie lepiej sie sprawdza, bo nie będę musiala chabazi przesadzac z czasem.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Simbi
Simbi pisze:Czuję się jak w programie big brother . Nieustannie w oknie lub podsłuchują pod płotem
no właśnie napisałaś to o czym ja chciałam napisać :;230 czasami mało nóg nie połamią idąc drogą i zaglądając przez plot :D
Muszę jakoś przymilić się do eMa, żeby zaczął mi robić te ciurkadełko, a zwłaszcza, że po cichaczu nabyłam już przawie wszystko co potrzebne :;230 brakuje mi tylko czarnej folii , ale znając życie nie byłabym sobą gdybym coś nie wymyśliła :;230
Ewa też mi się strasznie podobają te maty, ale na razie fundusze ograniczone, a te maty trochę kosztują, ten płot pochłania wszystkie dosrępne środki ;:223
Jule muszę tam skoczyć, byłam tam w zeszłym roku i wybór mają niezły, ale wiesz jak to jest ze mną, ja nie tak jak ty, jak wejdę do ogrodniczego to nie ma bata, żebym wyszła bez zakupów :;230 sama ostatnio wiozłaś moje zakupy :;230
aha Jule ten migdałek co go kupiłam w Auchanie zakwitł ;:oj jednym kwiatkiem, dobre i to :D

Dziewczyny ja w sobotę nie skończyłam tylko na tej górce :D jestem cyborg :;230
miałam wam wcześniej napisać, ale musiałam iść żarło nagotować dla moich ;:219 nie znoszę gotować, ale nie miałam wyboru
Więc..... po skończeniu górki, pojechaliśmy z eMem na zakupy do Legnicy i w markecie wózek , którego prowadził eM dziwnie skręcił do regału z piwem ;:136 skrzywiłam nosa, ale nic nie powiedziałam (10 zeta) :wink:
ale zemsta musi być słodka, robiąc dalej zakupy, zabrałam mu wózek,
który po chwili jakimś cudem skręcił na dział ogrodniczy :;230 i w wózku wylądowały .... surfinie fioletowe i duża paczka trawy
skwitowałam to krótko ,,sprawiedliwość musi być na tym świecie,, :;230

wracając do ogródka
to wzięłam się po obiedzie za moją pergolę
zdjęcie z początku prac

Obrazek

i po skończeniu, w rogu wsadzone stoją moje nabytki, chciałam je powiesić, na pergoli, ale doniczka jest strasznie ciążka i boję się, że przy mocnym wietrze spadnie, więc muszę wymyślić coś innego

Obrazek

no i moje clemki, które jak wściekłe zarastają pergolę
dzisiaj się obijam, bo pogoda straszna, nocą lało strasznie, a teraz Simbi burza idzie chyba do ciebie

Obrazek

-- 6 maja 2012, o 13:08 --

Właśnie mi dziewczyny chodzio coś wąskiego, bo jak będą szerokie to zajmą strasznie dużo miejsca, a jeśli faktycznie jak pisze Jula mają tylko 60 cm to byłoby ok, :D chociaż maty też strasznie mi chodzą po glowie
bo ja nie wiem czy widać na zdjęciu ja mam tam posadzonego klonika, a po dwóch stronach dwie odmiany dereni, więc jak się rozrosną będzie fajnie zasłoniętę, a maty by tylko to podkreśliły
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mozesz tam jechac spokojnie, bo oprocz Szmaragdow i Brabantow nie maja prawie nic. Oni sie dopiero szykuja na jesien tz wysadzaja swiezaki iglaste i owocowe na pola.
Ale Ci powojniki szaleja :shock: Dobrze ze migdalek sie zebral, bo jakies takie dziwne odczucia co do niego mialam haha a jak Twoj stary? ruszyl sie czy kompost?
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Jule ten po lewej, ten największy jest dla ciebie, (to o nim rozmawiałyśmy ) ale niestety raczej go teraz nie odplącze , chyba dopiero na jesień, jak przyschną liście - tylko mi przypomnij - na jesień nie będzie problemu, teraz za bardzo go zniszczę, chyba że chcesz to spróbuje :wink:
a mój stary migdałek poszedł na kompost ;:174 , jak wsadzałam tego nowego, to tamtemu staremu zaczęłam nadłamywać gałązki i wszystki strasznie suche, więc go wyrwałam
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie niszcz go ... szkoda chabazia, jak juz sie przyczepil, to tylko straty beda a po co robic mu krzywde. Ja tak sie czaje na ta swidowisnie, czy jak to ona sie nazywa ale poczekam az przecenia hihi, to sobie ja kupie, jak nie to nie.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ale bedzie fajne ciurkadełko! ;:138 ;:138
no i ileś zrobiła.....górka przeszła naprawdę wielką i niesamowitą metamorfozę! ;:oj
zaś od wrednej sąsiadki zakryj sie może jakąś matą czy coś albo właśnie tujami :D
aha maty są teraz majtańsze w Praktikerze, LM albo w Castoramie bo ja tam będę kupować - zresztą można podpatrzeć w sieci ich gazetki - ostatnio maty u nich były po 29 zł 100x300 :D
zaś pergole - miodzio! ;:224
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pergola super. Też chciałabym, ale na moje chciejstwa za mało zarabiam :)
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Witaj Aniu po długiej,długiej przerwie ;:180
Zaglądałam tu ale nic nie pisałam,bo brakowało czasu.Widzę ,że ostro wzięłaś się za prace w ogrodzie,a i zakupy ;:333
Super pergola,pięknie i kolorowo.Będę zaglądać teraz częściej,pozdrawiam :wit
Oj jeszcze jedno,bardzo zazdroszczę spotkania w realu.Musiało być fajnie !!! ;:138
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”