Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Mam takie pytanie. Wsadziłam do ziemi kiełkujące nasionka pomidorów. Chciałabym jakoś je zabezpieczyć przed zgorzelą. Mam Previkur jednak nie wiem jakim stężeniem mogę podlać i czy można tak zrobić?. Czy stężenie 1,5 ml na litr wody będzie dobre?.
Czy ktoś odpowie mi na to pytanie? .
Czy ktoś odpowie mi na to pytanie? .
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, dobre. Na instrukcji jest napisane, przesuń tylko przecinki.
Previcur to dobry pomysł.
Previcur to dobry pomysł.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
Dziękuję darbo[/b]. Trochę bałam się podlać te kiełkujące nasionka.Dostałam je z akcji i nie chciałam ich zmarnować.
-- 16 mar 2014, o 21:21 --
Dziękuję darbo.
-- 16 mar 2014, o 21:21 --
Dziękuję darbo.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Jak policzyć na jak długo pierwiastki zawarte w ziemi wystarczą dla pomidora? - tu zapewne "forumowicz" będzie w stanie pomóc...
Załóżmy np., że pikujemy pomidory do kubków 500ml do ziemi o parametrach (przepisuję z przykładowej, waży 250-300g/litr):
- pH - 5,5 - 6,6
- N - 1,2% (czyli ok. 1,5-1,8g /kubek)
- P205 - 0,1%
- K20 - 0,6%
- sól - < 2,5g/litr
Azot podany jest jako czysty pierwiastek, fosfor i potas już nie - dlatego też nie próbowałem liczyć ich ilości w kubku.
Jakie zapotrzebowanie (średnie) na kolejny miesiąc może mieć taki przepikowany pomidor? I jakie stężenie w ziemi będzie optymalne?
PS.
Chemie miałem ostatnio w podstawówce (=dawno) i jeśli walnąłem jakąś gafę to proszę o wyrozumiałość...
Załóżmy np., że pikujemy pomidory do kubków 500ml do ziemi o parametrach (przepisuję z przykładowej, waży 250-300g/litr):
- pH - 5,5 - 6,6
- N - 1,2% (czyli ok. 1,5-1,8g /kubek)
- P205 - 0,1%
- K20 - 0,6%
- sól - < 2,5g/litr
Azot podany jest jako czysty pierwiastek, fosfor i potas już nie - dlatego też nie próbowałem liczyć ich ilości w kubku.
Jakie zapotrzebowanie (średnie) na kolejny miesiąc może mieć taki przepikowany pomidor? I jakie stężenie w ziemi będzie optymalne?
PS.
Chemie miałem ostatnio w podstawówce (=dawno) i jeśli walnąłem jakąś gafę to proszę o wyrozumiałość...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Możecie pokazać jak wygląda pomidor red pear i samuraj?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
weź pod uwagę w jakiej formie są pierwiastki, ile czasu potrzebują do pełnego uwolnienia, mierz co drugi dzień sadzonkę i określaj jej potrzeby pokarmowe, do tego zbadaj ziemię w której są, żeby określić ile jeszcze w niej zostało. Po tym będziesz wiedział ile jeszcze sadzonka będzie potrzebować. Pamiętaj, że w zasadzie każdy typ ma inne wymagania, a co dopiero każda odmiana. Jednym słowem siejąc 100 odmian, musisz określić sto różnych przypadków.
massur - jesssoooo powiedz, że żartujesz bo ja wymiekam - toć to przecież roślinka - sama Ci "powie" czy jej coś brakuje. Podlewać musisz, więc średnio co drugi dzień na nie patrzysz - błędu nawożenia czy braków nie sposób nie zauważyć.
massur - jesssoooo powiedz, że żartujesz bo ja wymiekam - toć to przecież roślinka - sama Ci "powie" czy jej coś brakuje. Podlewać musisz, więc średnio co drugi dzień na nie patrzysz - błędu nawożenia czy braków nie sposób nie zauważyć.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Mam nadzieje, że do soboty co najmniej ze 3, 4 odmiany pomidorów zechcą wypuścić liście właściwe Chcę je jak najszybciej przepikować
Witam
U mnie ostatnio nieszczęście mam od niedawna zrobiony inspekt ogrzewany, tak że w nocy 18 stopni, ale w sobotę przypadkiem wyłączyłem zasilanie pomidory w nocy ok.7h miały temperaturę 4 stopnie, a może i mniej, sadzonki oczywiście fioletowe i dodatkowo przy niektórych żółte listka nie wiem czy coś z tego będzie, szkoda mi bo tyle roboty na marne.
Pomidory do niedawna były w domu, ale mój tata stwierdził, że nie podobają mu się te pomidory na parapecie bo czasem trochę ziemi spadło , a to firana je uszkodzi no i tak właściwie mnie zmusił do przeniesienia ich do inspektu.
Oto zdjęcia:
Jeszcze muszę dodać, że one są mokre bo właśnie zasiliłem je fosforem dolistnie.
U mnie ostatnio nieszczęście mam od niedawna zrobiony inspekt ogrzewany, tak że w nocy 18 stopni, ale w sobotę przypadkiem wyłączyłem zasilanie pomidory w nocy ok.7h miały temperaturę 4 stopnie, a może i mniej, sadzonki oczywiście fioletowe i dodatkowo przy niektórych żółte listka nie wiem czy coś z tego będzie, szkoda mi bo tyle roboty na marne.
Pomidory do niedawna były w domu, ale mój tata stwierdził, że nie podobają mu się te pomidory na parapecie bo czasem trochę ziemi spadło , a to firana je uszkodzi no i tak właściwie mnie zmusił do przeniesienia ich do inspektu.
Oto zdjęcia:
Jeszcze muszę dodać, że one są mokre bo właśnie zasiliłem je fosforem dolistnie.
Lukasz uki94
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Takie jednorazowe ochłodzenie trochę odchorują, ale przeżyją . Tylko musisz pilnować żeby znowu tak się nie stało.
Jolu serdecznie Ci dziękuje, pocieszyłaś mnie.
Lukasz uki94
może delikatny oprysk asahi? Ponoć stosuje się gdy roślinki zmarzną trochę...
(nie stosowałem do tego, tak jest w ich instr. obsługi)
(nie stosowałem do tego, tak jest w ich instr. obsługi)
Jokaer sokol_ka Dzięki za informacje. Jak tak to czytam o pomidorach : o nawożeniu, o sianiu i pikowaniu, o amatorach pomidorów w gruncie tudzież pod folią, o chorobach i szkodnikach i kilku innych to aż człowiekowi się od niechciewa że aż tyle trzeba wiedzieć o zwykłym pomidorze
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Musiałoby mi chyba obie nogi urwać, żeby tak rzadko zaglądać na parapety... a i pewnie wtedy ograniczyłbym oglądanie do np. 2x dziennieAgulka11 pisze:średnio co drugi dzień na nie patrzysz
A moje pytanie - trochę źle je ująłem, bo faktycznie zabrzmiało jakbym miał dawkować leki człowiekowi, bardziej chodziło mi o zależność, że stosując ziemię o określonym stężeniu pierwiastków w określonej wielkości pojemnikach dla danej rośliny powinniśmy mieć spokój z niedoborami przez X okres - jakie w przybliżeniu zależności można przyjąć...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek