Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Talstar w temp. powyżej 15 st. o kant można rozbić.Na 100% masz robale,pordzewiacze śliwowe: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=551 , zwalczanie: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=957
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
O tym ,że mam pordzewiacza to przecież wiem.Artykuł z linku również znam,ale także stronę 9 tego wątku ,dlatego pytam o stężenie. A co do temp. to poniżej 20st. należy stosować ten preparat.
Pozdrawiam serdecznie i dalej czekam na stężenie.
Pozdrawiam serdecznie i dalej czekam na stężenie.
-
20 st to górna granica ,ale niech tam.Dane z ulotki:6-7,5 ml/100m2,,zalecana ilość wody 5-10l/100m2.Czyli w granicach 0,08%-0,12%.
No tak ,przepraszam,moja wina.cewe pisze:O tym ,że mam pordzewiacza to przecież wiem.
-
- 500p
Ja przeliczałem z ha i litrów środka i coś mi źle wyszło.Teraz przeliczyłem jeszcze raz i wyszło jak podajesz.
Karate zeon też jest na przędziorki,ale chyba sobie nie poradzi z pordzewiaczem? Ma ktoś doświadczenia z nim? Poza tym można Talstarem prysnąć pozostałe drzewka jak grusze,bo też coś zahamował się rozwój ,a liście takie sobie.
Ogólnie to u mnie fatalny rok ze szkodnikami,a szczególnie z mszycami,nawet zaatakowały aronię.
Karate zeon też jest na przędziorki,ale chyba sobie nie poradzi z pordzewiaczem? Ma ktoś doświadczenia z nim? Poza tym można Talstarem prysnąć pozostałe drzewka jak grusze,bo też coś zahamował się rozwój ,a liście takie sobie.
Ogólnie to u mnie fatalny rok ze szkodnikami,a szczególnie z mszycami,nawet zaatakowały aronię.
-
- 500p
Odwiedziłem 3 sklepy ze środkami ochrony i nigdzie nie dostałem na te szpeciele,więc czy Karate Zeon da radę? Mam to w domu.
-
Nie mam pojęcia ,czy Karate zadziała,Magusa nie mieli?W drugim linku,który podałem na poprzedniejm stronie JEST UWZGLĘDNIONY.
-
- 500p
Magus dopiero dostępny w środę i nie wiem czy czekać ,czy prysnąć jutro Karate Zeon.
-
Do środy wiele się nie zmieni a Karate wytłucze też wszystko co pożyteczne ,a szpeciele mogą zostać..Pyretroidy nie są selektywne.
-
- 500p
Magus też nie jest selektywny
-
Ale tylko dla roztoczy,reszty nie rusza.Biedronki ,złotooki i inne zostają.
Mam śliwę 25-letnią, która od paru lat po kawałku usycha. Ma nadal sporo owoców, zielona część puszcza młode odrosty, ale skoro 1/3 drzewa uschła, to coś jest nie tak i ciekaw jestem, czy coś można począć.
Na wiosnę liście ma normalne, ale tak około czerwca pojawiają się takie przebarwienia lekkie:
Miejscami liście żółkną lub robią się rude:
Ale nie wiem, czy to ma związek z usychaniem całego drzewa. Niektóre gałęzie usychają pomału, ale raczej to te od strony części już uschniętej:
Tu nawet widać parę wiszących owoców na gałęziach, które wiosną jeszcze były żywe:
Czy można coś na tej podstawie powiedzieć co do przyczyny? Jest co ratować czy trzeba będzie wyciąć?
Na wiosnę liście ma normalne, ale tak około czerwca pojawiają się takie przebarwienia lekkie:
Miejscami liście żółkną lub robią się rude:
Ale nie wiem, czy to ma związek z usychaniem całego drzewa. Niektóre gałęzie usychają pomału, ale raczej to te od strony części już uschniętej:
Tu nawet widać parę wiszących owoców na gałęziach, które wiosną jeszcze były żywe:
Czy można coś na tej podstawie powiedzieć co do przyczyny? Jest co ratować czy trzeba będzie wyciąć?
'u' to tak specjalnie.
-
Te przebarwienia to pewnie szarka,ale ona nie powoduje zasychania konarów.Mogła się przyplątać : https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %C5%9Bliwy
-
- 500p
Tuż za moja działką rośnie węgierka długowieczna,która ma szarkę.Powinienem ją chyba sciąć ?