Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
No to teraz mam już wodę z mózgu .
W sumie to najważniejsze ,że nie pomyliłam się przy opisywaniu pojemników, bo to by stawiało pod znakiem zapytania poprawność opisu pozostałych kilkudziesięciu odmian
Jak zobaczyłam pojemniki z różnymi Brandywine pomyślałam ,że to ja się pomyliłam , ale skoro one mają różne liście , to wszystko jest ok.Uściślę opisy , jak zaowocują.
forumowicz - piękne masz te swoje pomidory
W sumie to najważniejsze ,że nie pomyliłam się przy opisywaniu pojemników, bo to by stawiało pod znakiem zapytania poprawność opisu pozostałych kilkudziesięciu odmian
Jak zobaczyłam pojemniki z różnymi Brandywine pomyślałam ,że to ja się pomyliłam , ale skoro one mają różne liście , to wszystko jest ok.Uściślę opisy , jak zaowocują.
forumowicz - piękne masz te swoje pomidory
Pozdrawiam,Małgorzata
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W spisie odmian warzyw z 1998 r znalazłam opisy 21 mutacji czerwonego Brandywine, część z nich ma liście ziemniaczane, część regularne. Brandywine (malinowy) ma opisane 50 mutacji, z czego większość posiada ziemniaczane liście. U niektórych nie ma w opisie wzmianki o kształcie liści. Yellow Brandywine ma opisane 21 mutacji, też w większości liście ziemniaczane, w niektórych opisach nie ma wzmianki o liściach. Do tej pory na pewno liczba mutacji tej odmiany wzrosła...basow@ pisze:Mam pytanie. Jakie liście ma Brandywine? Ziemniaczane , czy "normalne" , pomidorowe? Mam tego pomidora z 2 różnych źródeł i okazały się roślinami o innych liściach. Teraz trochę zgłupiałam, i nie bardzo wiem , który z nich to ten właściwy...
Pozdrawiam, kozula
Ludwik, wyobraź sobie, że ta zieleń jest bez retuszu. Możesz to sobie wyobrazić ?.
Pozdrawiam
PS Małgosiu, Twoje uznanie mi znakomicie rekompensuje trud włożony w uprawę.
Pozdrawiam
PS Małgosiu, Twoje uznanie mi znakomicie rekompensuje trud włożony w uprawę.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Btandywine ma ziemniaczane liście? Mam po moich takie wrażenie.
forumowicz spapugo wałeś od Kasi podpisywanie fotek? Hehe
forumowicz spapugo wałeś od Kasi podpisywanie fotek? Hehe
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Po prostu postanowiłem otworzyć dla swoich wnuków pomidorowy albumsebapila pisze:forumowicz spapugo wałeś od Kasi podpisywanie fotek? Hehe
Pozdrawiam
Niezmiennie mnie rozbawiasz!forumowicz pisze: PS Małgosiu, Twoje uznanie mi znakomicie rekompensuje trud włożony w uprawę.
Oby wnuki też miały ogrodnicze zacięcie i z przyjemnością korzystały z doświadczenia dziadka. Dziadek z taką wiedzą to skarb...
Pozdrawiam,Małgorzata
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Czym sobie zasłużyłem?ida74 pisze:Maciek-Suppa czy ja się mogę Ci oświadczyć
forumowicz - powinieneś na jakąś wystawę jechać z taką rozsadą
A tak wygląda obecnie moja rozsada, a w zasadzie siewki przeznaczone do gruntu:
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Witaj Kozulo...miło Cię widzieć.Mam do Ciebie pytanie... Czy Kalman to Twoja krzyżówka?
Kiedy przesadzać pomidorki do większych pojemników? Rosną w takim o poj. 0,2 l, widać im już białe korzonki przy ściankach (przezroczyste doniczki). Czy bryła korzeniowa ma być mocno przerośnięta korzeniami? rosną w tych pojemniczkach min. 3 tygodnie, mają od 5-10 cm.
"W spisie odmian warzyw z 1998 r znalazłam opisy 21 mutacji ........"
Kozulko, Twój spis odmian z 1998 roku, to jak przypuszczam, nie spis odmian, tylko katalog SSE, wydawany co roku.
Mutacje, o których wspominasz, to nie mutacje, ale oferty członków tej organizacji.
Jakby to powiedzieć... niektóre z tych ofert, pochodzą od osób poważnych, niektóre natomiast, od osób chcących dorobić parę groszy i mających w głębokim powarzaniu, "czystość" odmiany.
Brandywine, to najpopularniejsza odmiana amatorska, za wielką wodą. W związku z tym, przypuszczam, najlepiej się sprzedająca. Powstało więc tych odmian, szczepów, mutacji, w ostatnim dwudziestoleciu, jak psów. Powstają, co roku "nowe", najczęściej nie mające nic wspólnego z odmianą matką.
W związku z bałaganem, jaki pojawił się w temacie, kilka osób, obeznanych, z kilkudziesięcioletnią praktyką, postanowiło go trochę uporządkować.
Prawdziwe Brandywine, jest jedno, właśnie o takiej nazwie. Jest to pomidor zaliczany do tzw. różowych, (malinowych). Liść tego pomidora jest typu ziemniaczanego.
Grono, o którym wspomniałem, uznaje jeszcze jako Brandywine
odmiany koloru żółtego : Yellow i Platfoot - liście typu ziemniaczanego ;
czerwonego : Landis - liście tradycyjne ;
różowego : Sudduth's - liście ziemniaczane ;
W ostatnich 2-3 latach, pojawił się Cowlick, również zaliczany do różowych - liść typu ziemniaczanego. Odmiana ta zrobiła furorę wśród amatorów pomidorków z całego świata. Miałem go w ubiegłym roku. Nie zmieścił się w moim TOP 5, ale tuż za, na pewno. W tym sezonie próbuję z innego żródła. Zobaczymy...
I to by było na tyle.
Odmiany czarne, ponoć, nie mają wiele wspólnego z Brandywine, mimo, że posiadają to słowo w nazwie. Nie cieszą się również uznaniem, jeśli chodzi o walory smakowe.
W każdym razie, na dzień dzisiejszy, dostępne są dwie takie odmiany : Black i True Black o liściach ziemniaczanych, te są najpopularniejsze i jedna : Black Regular Leaf, o liściach tradycyjnych. Prawdopodobnie tę ostatnią posiada Kasencja.
Pozdrawiam.
Kozulko, Twój spis odmian z 1998 roku, to jak przypuszczam, nie spis odmian, tylko katalog SSE, wydawany co roku.
Mutacje, o których wspominasz, to nie mutacje, ale oferty członków tej organizacji.
Jakby to powiedzieć... niektóre z tych ofert, pochodzą od osób poważnych, niektóre natomiast, od osób chcących dorobić parę groszy i mających w głębokim powarzaniu, "czystość" odmiany.
Brandywine, to najpopularniejsza odmiana amatorska, za wielką wodą. W związku z tym, przypuszczam, najlepiej się sprzedająca. Powstało więc tych odmian, szczepów, mutacji, w ostatnim dwudziestoleciu, jak psów. Powstają, co roku "nowe", najczęściej nie mające nic wspólnego z odmianą matką.
W związku z bałaganem, jaki pojawił się w temacie, kilka osób, obeznanych, z kilkudziesięcioletnią praktyką, postanowiło go trochę uporządkować.
Prawdziwe Brandywine, jest jedno, właśnie o takiej nazwie. Jest to pomidor zaliczany do tzw. różowych, (malinowych). Liść tego pomidora jest typu ziemniaczanego.
Grono, o którym wspomniałem, uznaje jeszcze jako Brandywine
odmiany koloru żółtego : Yellow i Platfoot - liście typu ziemniaczanego ;
czerwonego : Landis - liście tradycyjne ;
różowego : Sudduth's - liście ziemniaczane ;
W ostatnich 2-3 latach, pojawił się Cowlick, również zaliczany do różowych - liść typu ziemniaczanego. Odmiana ta zrobiła furorę wśród amatorów pomidorków z całego świata. Miałem go w ubiegłym roku. Nie zmieścił się w moim TOP 5, ale tuż za, na pewno. W tym sezonie próbuję z innego żródła. Zobaczymy...
I to by było na tyle.
Odmiany czarne, ponoć, nie mają wiele wspólnego z Brandywine, mimo, że posiadają to słowo w nazwie. Nie cieszą się również uznaniem, jeśli chodzi o walory smakowe.
W każdym razie, na dzień dzisiejszy, dostępne są dwie takie odmiany : Black i True Black o liściach ziemniaczanych, te są najpopularniejsze i jedna : Black Regular Leaf, o liściach tradycyjnych. Prawdopodobnie tę ostatnią posiada Kasencja.
Pozdrawiam.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Cudeńka, forumowiczforumowicz pisze:Część pomidorków została dziś przesadzona z palet do kubków 0,5 l
Moje maluchy czekają na pikowanie do jutra
Pozdrawiam, Dorota
Feel ładne te sadzonki i trochę szkoda, że za wcześnie wysiane. To jednak jeszcze miesiąc do wysadzenia. Na pewno trzeba zahamować ich wzrost ekspediując je na zewnątrz .
Pozdrawiam
Pozdrawiam