Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Suppa te pomidory są u mnie dostępne na rynku co roku. Dziwię sie troche że tak mało osób o nich słyszało. Mam mnustwo znajomych którzy je kupują. Zaczynam zbierać nasionka.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PaulaPola, a to jest jakaś odmiana wyselekcjonowana w Żurominie, czy po prostu tam się uprawia pomidory i są to pomidory stamtąd?
Dorota
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Moje najwcześniej zawiązały w kolejnoiści 1:Betalux,Ola Polka,Kalman,Cherokee Purple, ,nieco mniejsze 3: AlbengaxCopia,Albenga x Cosovo,Rudy,Sława Nadrenii. i dalej następne odmiany.Natomiast Costoluto F,i Principe B i 178-jeszcze nic,razem sadzone,czy to są póżne odmiany? Na zdjęciach w kolejności pierwsza czwórka Drugie w kolejności są podobej wielkości. i megagronek Niektóre chcą podnosić foliak
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kozulo, owoce u tego innego megagroniastego -nr14 -wbrew oczekiwaniom nie są większe, są małe jak koralik i w większości okrągłe, trafiają się takie podłużne. Jeszcze nie próbowany więc nie wiem jak w smaku. Na prawdę szczerze się bałam, że to koralik, ale ten drugi kwiatostan już bardziej przypomina nr 14. A może się mylę?
Mam co do niego wątpliwości, bo 'krzaczy się', jest taki nie do opanowania bo brak mu głównego pędu i wypuszcza gdzie chce i jak chce grona też takie jak widać. Sama spójrz:
Mam co do niego wątpliwości, bo 'krzaczy się', jest taki nie do opanowania bo brak mu głównego pędu i wypuszcza gdzie chce i jak chce grona też takie jak widać. Sama spójrz:
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
No właśnie nie wiem jak z tą odmianą jest. Na rynku babka powiedziała że to od pochodzenia nazwa, ale jaka to odmiana to nie wie bo nikt nie chce Jej powiedzieć. Że to niby jakaś tejemnica i nazwy odmiany nie zdradzają bo boją sie że ludzie zaczną te pomidory hodować. A tak to od nich kupują bo pomidor jest naprawde wyśmienity.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. SandroABC, może to być przypadłość pomidorów generatywnych, jak choćby bawole serce oxyheart, któremu nawet zalecają zrywać pierwszy pąk szczytowy na pierwszym gronie, gdyż może hamować rozwój pozostałych. To niuanse odmianowe i trudno coś o tym konkretnego powiedzieć, a piszę o tym problemie, gdyż spotkałem się z nim i właśnie tam też rośliny zachowały się podobnie.
Francik.
Francik.
Francik
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga mam od \Ciebie megagrona,wysiałam kilka ziarenek,tylko trzy są megagronem,reszta-takie jak masz tu na zdjęciu.agaM pisze:Kozulo, owoce u tego innego megagroniastego -nr14 -wbrew oczekiwaniom nie są większe, są małe jak koralik i w większości okrągłe, trafiają się takie podłużne. Jeszcze nie próbowany więc nie wiem jak w smaku. Na prawdę szczerze się bałam, że to koralik, ale ten drugi kwiatostan już bardziej przypomina nr 14. A może się mylę?
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
AgaM też z nasionek z akcji od ciebie wyrusł mi taki jeden odmieniec więc widać gdzieś natrafił się owoc z rozszepieniem cech, ale w końcu taki urok nieustalonych odmian . Dzisiaj przyglądając im się też zauważyłam że tworzy okrągłe owocki, na pewno zaczerwieni się wcześniej niż pozostałe megagronki tworzące duże grona
Zdjęcia wstawiałam ostatnio w wątku pomidorów koktajlowych
Zdjęcia wstawiałam ostatnio w wątku pomidorów koktajlowych
Ania
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
francikrecz szkoda mi teraz obrywać jak owoc już zawiązany ...zobaczę jak będą się rozwijały kolejne..
A czy jest gdzieś wątek odnośnie odmian generatywnych? Chciałabym wiedzieć jakie to mogą być z tych co mam,żeby się później nie stresować
A czy jest gdzieś wątek odnośnie odmian generatywnych? Chciałabym wiedzieć jakie to mogą być z tych co mam,żeby się później nie stresować
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Owoce " prawdziwego " megagrona nie są okrągłe raczej podłużnogruszkowate. Tu kozula zamieściła zdjęcia megagrona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1735657 - moje mają taki sam kształt owoców i wielkość gron. Wg mnie w opisanych przypadkach doszło raczej do pomieszania nasion niż do aż takiego rozszczepienia cech.
Też mi się tak wydaje. Wysiałam z własnych nasion 8 sztuk i wszystkie mają mega grona, mam nadzieję, że przekazanymi na akcję nasionami było podobnie.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
PaulaPola , z tą nazwą może tak jest jak piszesz, że nazwa pochodzi od gospodarstwa ogrodniczego, które sadzi i sprzedaje te pomidory.
Dlatego pewnie potocznie wszyscy lokalni handlarze nazywają je "pomidory z Żuromina".
Kiedyś znane były powszechnie pomidory z Mysiadła czy Janowa - i tu też ciężko było dowiedzieć się jaka to konkretnie odmiana.
Zwykle tacy ogrodnicy uprawiają odmiany towarowe i najczęściej są to mieszańce F1.
Chroniąc swoje potencjalne dochody, nie chcą powiedzieć jaka to odmiana, nawet jak chcesz wiedzieć czego szukać (bo Ci smakuje akurat ta) to też nie powiedzą
Nasiona możesz wydłubać z takiego pomidora, ale siać i sadzić już "w ciemno" bo może pochodzić z odmiany mieszańcowej.
Pozdrawiam
Jerry
Dlatego pewnie potocznie wszyscy lokalni handlarze nazywają je "pomidory z Żuromina".
Kiedyś znane były powszechnie pomidory z Mysiadła czy Janowa - i tu też ciężko było dowiedzieć się jaka to konkretnie odmiana.
Zwykle tacy ogrodnicy uprawiają odmiany towarowe i najczęściej są to mieszańce F1.
Chroniąc swoje potencjalne dochody, nie chcą powiedzieć jaka to odmiana, nawet jak chcesz wiedzieć czego szukać (bo Ci smakuje akurat ta) to też nie powiedzą
Nasiona możesz wydłubać z takiego pomidora, ale siać i sadzić już "w ciemno" bo może pochodzić z odmiany mieszańcowej.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry