Uprawa porów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pendrak
100p
100p
Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa porów cz.2

Post »

:wit Z ciekawością będę się przyglądać Twojej uprawie, ponieważ planuję wysiać Pancho w tym roku, a jeszcze nigdy nie miałam pora z nasion.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Por Pancho to wczesna odmiana dorastająca po ok.85-100 dniach od wysadzenia rozsady. Ze względu na wczesność w przypadku tej odmiany możliwa jest nawet uprawa z bezpośredniego wysiewu do gruntu. Zasadniczo firma Hazera zaleca sadzenie tej odmiany pomiędzy 10 III a k.V. Do tej pory przeważnie wysadzałem ją pod koniec kwietnia ale w tym będę ją chciał wysadzić do gruntu już w połowie marca. Na późniejsze terminy będę uprawiał po raz pierwszy odmianę heterozyjną Mercurian F1 a na przezimowanie w gruncie Bluegreen Winter Hiverbleu.
Obrazek
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Możecie polecić sprawdzony sposób na miniarkę porówkę?
Nie pomogło przykrywanie włókniną , totalna zmiana miejsca/pola uprawy, resztki po porach pakuję do kontenera, nie wyrzucam na kompost.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Moje pory Pancho stan na dzisiaj.
Co do miniarki porówki.
Należy unikać sadzenia porów w miejscach osłoniętych od wiatru. Warto posadzić mocną, wyrośniętą rozsadę. Przy sadzeniu odmian wczesnych od połowy IV do pocz. VI stosować okrycie z włókniny (nie może być uszkodzona-dla mnie lepszym rozwiązaniem jest okrycie siatką multiclima). Dla porów jesiennych maksymalnie opóźnić termin sadzenia rozsady najlepiej sadzić w połowie VI ale to może być zbyt późny termin dla niektórych odmian. Pierwsze pokolenie praktycznie powoduje tylko deformację liści (rośliny się regenerują) drugie pokolenie uszkadza łodygę rzekomą (białe części pora). W VII i VIII należy obserwować liście szukając nakłuć. O zwalczaniu chemicznym nie będę się wypowiadał.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku masz piękne pory . Do tego czasu moja uprawa porów/ z kupnej rozsady/ to jedna wielka porażka .Myślę, że po przeczytaniu obu części tego wątku moja wiedza bardzo wzrosła i dam porom jeszcze jedną szansę. Spróbuję własnej rozsady. Wysiałam już wczesną odmianę. Mam możliwość doświetlania . W marcu mam nadzieję, że pójdą mieszkać na zabudowanym balkonie.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Przemek1136, dziękuję za podpowiedź odnośnie siatki multiclima, z tego co czytam żywotniejszy zamiennik agrowłókniny(obecnie kiepskiej jakości/jednosezonowy).
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Minął miesiąc od wyłożenia nasion na wacik. Chociaż do doniczek P9 trafiało po 16 skiełkowanych nasionek nie wszystkie roślinki przebiły się przez perlit (średnia 12-13 roślin). Niektóre roślinki wypuszczają już trzeci listek. Dzisiaj pierwsze postrzyżyny. Po przycięciu roślinki się popłakały ale fachowcy od rozsad twierdzą żeby ciąć.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Wczesne pory rosną przyzwoicie. Druga partia powoli prostuje kolanka a następne wysiewy tym razem na zbiór jesienny zaplanowałem na połowę marca (Mercurian F1).
helenahelena
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2021, o 23:10
Kontakt:

Post »

Rączki mnie swędzą . nogi przebieraja. nie wytrzymam, ide z wiaderkiem po ziemie do kretowiska i dzis jak tylko sie ogrzeje wysiewam. Doczytałam wątek i wiem co robiłam nie tak w poprzednich latach. nie podcinałam ich . Teraz z obecną wiedza to czekać sukces\ow bo co jak co pory rosną ładnie , choc czasem problemy maja. A najwazniejsze jest to że krowy ich nie lubią wiec jak mi wpadną na szaber do ogrodu to nie bedzie strat
Regulamin
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ja porów już nie podcinam. Wystarczy od wyprostowania kolanek dać im rosnąć w chłodzie, wtedy nie wyciągają się i rosną wszerz.
Wysiałam dziś Golema. Próbowałam z zeszłorocznymi nasionami jakiejś późniejszej odmiany, ale nic nie skielkowało (w tych samych warunkach cebula wzeszła już kilka dni temu).
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

W tamtym roku jak sialem pory w wiaderku na rozsade, to wszystkie kładły się odrazu na ziemie, były bardzo cieniutkie. Dodam że stały w kotłowni żeby nie przemarznac. Może miały za ciepło?
Awatar użytkownika
pendrak
100p
100p
Od: 12 kwie 2020, o 19:35

Post »

Osobiście zauważyłam, że siewki w ciepłym pomieszczeniu są słabsze niż te posadzone do gruntu lub w nieogrzewanym inspekcie. :wit W tym roku poczekam do marca i wysieję wszystko w inspekcie, z wyjątkiem papryki. Na opakowaniu nasion pora jest napisane, że potrzebują wyższej temperatury do wykiełkowania, ale później rosną w ciut niższej temperaturze.
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Witam. Na jakiej glebie pory udają się najlepiej? Jakie zabiegi zastosować, żeby rosły na grubość i nie robiły się cienkie i długie, i co robić żeby biała część była dłuższa? Czytałem gdzieś żeby sadzić je w rowkach i z czasem jak pory rosną, przysypywać rowki, żeby wydłużyła się biała część.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”