Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

U mnie w ubiegłym roku było tak na 2 krzakach - obornika nie dawałam , podlewałam jedynie rozcieńczoną pokrzywą .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sybil - to jakaś mutacja, widocznie dana odmiana nie jest do końca czysta i zawiera niekorzystne geny. Dobrym tego przykładem jest odmiana Cherokee Purple, w tym roku dwa egzemplarze u mnie rosną normalnie a trzy właśnie jak na zdjęciu. Rok temu wszystkie były wielopędowe, a dwa lata temu wszystkie normalne :wink: On również ma tendencję do wytwarzania staśmionych kwiatów, możliwe że pozyskanie nasion z takiego owocu się do tego przyczyniło.
Takiemu krzakowi trzeba ciachnąć nadmiar pędów, dalej już zazwyczaj rośnie normalnie.
A taki wzrost zdarzył mi się jeszcze na dwóch kozulowych krzyżówkach, tyle że nieustalonych :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p
Od: 18 lip 2011, o 20:58

Post »

marcoman pisze:Obetnij ten pęd.
A czy można zamiast obcinać, po prostu ogłowić ten pęd powiedzmy tak za drugim liściem? Brutus to odmiana której owoce osiągają wagę grubo ponad 0,5 kg. Może te dodatkowe liście zaraz za gronem się przydadzą ?
Obrazek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydaje się, że Maciek ma rację.
U mnie, w tym sezonie, dziwów takich nie ma na żadnej z ustalonych odmian, a jest tego koło setki.
Natomiast mam podobne łodygi, na czterech różnych krzyżówkach Kozulki. W tym trzech, z lini trzydziestki siódemki, czyli tej, gdzie na początku, była spora różnorodność genetyczna.
Kozula wspominała chyba, że mogą takie cuda wyrosnąć z siewek, które miały 3 liścienie.
U mnie, wszystkie miały po dwa. Potrójne, które się zdarzały, wywalałem.
Prawdopodobnie, lepiej nie zbierać nasion z tak rosnących krzaków. Ja, na owoce, sobie zaczekam. Jeśli będzie coś fajnego, wysieję za rok to samo, ale nie z zebranych nasion, tylko z tych, które dostałem od Ani.
Jeśli chodzi o CH.P. , to myślę, że krąży u nas jakaś dziwna linia tej odmiany. Słyszałem już coś podobnego, nie od Maćka. U mnie, rósł w 2011 i 2012. Nie było żadnych sensacji. Nasiona, miałem z za wody.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

krykiet66 pisze:
marcoman pisze:Obetnij ten pęd.
A czy można zamiast obcinać, po prostu ogłowić ten pęd powiedzmy tak za drugim liściem? Brutus to odmiana której owoce osiągają wagę grubo ponad 0,5 kg. Może te dodatkowe liście zaraz za gronem się przydadzą ?
[/url]
to już bardziej doświadczeni pomidorowcy muszą się wypowiedzieć
Ja tylko chciałam dodać, że wspaniale wyglądają te pomidory- jakie bomby! I kolor taki soczysty. Zdjęcie dobrze oddaje kolor?
(ogrodniczek też śliczniutki ;)
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p

Post »

Te z lewej strony trochę lampa "przepaliła" za to te w środkowej części w miarę wiernie. Ogrodniczek to Janek. W tym roku pomagał mi sadzić rozsadę , pożyczył mi nawet swoją łopatkę z piaskownicy. Teraz chodzi ze mną na działkę do tunelu "polować na wilki"
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

krykiet66
Ten wyrastający pęd podbiera pokarm owocom i opóźnia ich dojrzewanie.
Pozdrawiam,Mariusz.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :)
Mam pytanko: jak często można podlewać pomidorki rozcieńczoną pokrzywową gnojówką ???
Na razie zrobiłam to dwa dni temu 1 raz (słownie: j e d e n) :D :D
Kiedy mogę znowu?/
Krzaczki rosną na piaszczystej ziemi.
Z góry dziękuję za uświadamianie ;:124
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja podlewam ok. 1 raz w tygodniu, ale to jest raczej tak "na czuja". Później będę podlewać rzadziej, żeby nie szło za bardzo w masę zieloną
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Krykiet66 mam takie pytanie moze troche głupie ale czy ta fota to fotka tegoroczynch pomidorow? ja w tym roku 1 raz hoduje swoje koktajlowe juz mam czerwone ale zaden z duzych odmian nie jest nawet bliski czesc ma juz 1,5m i kilka gron ale te twoja sa naprawde imponujace poza tym mam pytanie a propos jednego z pomidorow na focie czy to czarne "znamie" to cos o co powieniem sie martwic? Obrazek

-- 25 cze 2013, o 18:19 --

ja podlewam gnojowka raz na 2 tygodnie ale zdarza mi sie ja mieszac z gnojowka ze skrzypu i robiłem tez 3 razy oprysk (głownie ze skrzypu) bo gdzies wyczytałem ze mozna ale za to niestosowałem zadnego srodka na grzyby czy choroby i spogladajac za okno troche mam obawy jak to bedzie do konca sezonu. W moim regionie jest 13 stopni dzis MASAKRA!!
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

PIORIN podaje komunikaty o pojawieniu się zarazy ziemniaczanej.Trzeba wytoczyć działa.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p

Post »

vanyavala
Zdjęcie pochodzi z ubiegłego roku z sierpnia. A to znamię to chyba pozostałość po kwiatku
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Dzięki krykiet66 tak tez sadziłem ze to przez kwiaty musiałem przeoczyc kilka generalnie mi to nie przeszkadza smaku nie zmieni a idealnych pomidorow nie musze miec wkoncu nie o to przeciez chodzi. W przyszłym roku sprobuje uprawy naprawde duzych pomidorow strasznie mi sie spodobało twoje foto jeszcze raz gratuluje i zycze rownie okazałych roslin w tmy roku
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”