MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Podejrzewam ze przechowywaliscie kokony w zbyt suchych pomieszczeniach i po prostu wyschły murarki w kokonach.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zaglądam co parę dni do pudełka z kokonami, które były niewygryzione i znajduję za każdym razem po kilka pustych. Część z nich najwyraźniej zaspała
W chwili obecnej zostało około 3% niewygryzionych kokonów w stosunku do wystawionych.
W chwili obecnej zostało około 3% niewygryzionych kokonów w stosunku do wystawionych.
Pozdrawiam, Maciek.
mam pytanie czy jaskółki zjadają MURARKI bo dziś widziałem jak jaskółka wte i powrotem latała obok murarek a ja mam moje murarki na wysokości 3-4m przed chwila byłem a tam widać ze jest mniej moich murarek czyżby jaskółka miała łatwy posiłek?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Za wiki: jedzą "błonkówki, chrząszcze, muchówki". Pszczoły należą do tej pierwszej grupy czyli wygląda na to, że się łapią na stół jaskółek.pliszek pisze:mam pytanie czy jaskółki zjadają MURARKI bo dziś widziałem jak jaskółka wte i powrotem latała obok murarek a ja mam moje murarki na wysokości 3-4m przed chwila byłem a tam widać ze jest mniej moich murarek czyżby jaskółka miała łatwy posiłek?
--
ksysju
ksysju
Mnie już wszystkie wystawione rurki praktycznie zaklejone,jeszcze parę pszczółek pracuje,ale reszty już nie ma.Albo się rozleciały po okolicy,albo jest już po wszystkim.A szkoda!! Narobiłem 100 następnych rurek z papieru i przed wczoraj je wystawiłem,jednak pszczółek w moim obejściu już brak...
Pokazały się nowe gatunki dzikich pszczół. Wśród traw na bardzo lekkiej glebie spotkałem porobnicę czarną oraz nęczyny (z czerwonym odwłokiem). Natomiast z rurek zaczęły się wygryzać pszczoły (samczyki) podobne do murarek, ale o 1/3 mniejsze. Zajmują rurki o średnicy około 4 mm.
dzięki Jozek45! może i mnie uda się jakieś złpać ;)
- Matt Ronix
- Od: 2 kwie 2014, o 20:58
U mnie z murarek nici... Trzcina okazała się za ciasna, a do kantówek i wiertarki nie mam cierpliwości -.-..
Wywierciłem kilkanaście otworów i jeśli się nie pojawią... sam nie wiem.
Wywierciłem kilkanaście otworów i jeśli się nie pojawią... sam nie wiem.
Pozdrawiam Grzegorz
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
U mnie praktycznie nie ma pszczółek, gdzie się podziały nie wiem. Rurki puste, koło ulika widziałam kilka razy szerszenie. Jednego w rurkę wciskającego się szerszenia unieszkodliwiłam, drugiego wypłoszyłam i nie wiem czy się w uliku gnieżdżą, czy sobie poleciały, a pszczółek nie ma.
ania1590
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
U mnie też są te osy... obserwując ję widziałem jak leci z podczepioną na podwoziu gąsienicą którą wciąg do rurki. Później zakleja masą ciemniejszą od tych co mają murarki.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Od: 27 paź 2013, o 11:28
Z kokonów wylęgły się murarki. Latały do rurek trzcinowych. Obecnie 1/10 rurek jest zalepiona a pszczół brak. Cisza wokoło rurek zupełna. Też tak macie?
P.S. Czasami się zastanawiam po co istnieją takie szerszenie w przyrodzie. Jaki jest ich sens? To agresywne owady - szkodniki. Nic pożytecznego nie robią, są niepotrzebne w przyrodzie. No chyba że ktoś mnie oświeci i przekona. Nie maja naturalnych wrogów a zatem są na szczycie hierarchii pokarmowej. Po co takie żywe istnienie jest? Jak myślicie?
P.S. Czasami się zastanawiam po co istnieją takie szerszenie w przyrodzie. Jaki jest ich sens? To agresywne owady - szkodniki. Nic pożytecznego nie robią, są niepotrzebne w przyrodzie. No chyba że ktoś mnie oświeci i przekona. Nie maja naturalnych wrogów a zatem są na szczycie hierarchii pokarmowej. Po co takie żywe istnienie jest? Jak myślicie?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Tak się akurat składa że największym szkodnikiem w przyrodzie jest człowiek - miliony lat ewolucji spowodowały dopasowanie się poszczególnych gatunków , hierarchia pokarmowa nie wzięła się z byle czego , jeśli zabraknie jednego gatunku inne mogą mieć kłopoty .BartekOpole pisze:Czasami się zastanawiam po co istnieją takie szerszenie w przyrodzie. Jaki jest ich sens? To agresywne owady - szkodniki. Nic pożytecznego nie robią, są niepotrzebne w przyrodzie. No chyba że ktoś mnie oświeci i przekona. Nie maja naturalnych wrogów a zatem są na szczycie hierarchii pokarmowej. Po co takie żywe istnienie jest? Jak myślicie?
Piszesz szkodniki Nic pożytecznego nie robią, są niepotrzebne w przyrodzie - tylko że one były wcześniej od nas , nie ma niepotrzebnych zwierząt , a natura nic nie robi bez sensu w przeciwieństwie do ludzi ...
ps wyśpij się