Czosnek zimowy cz.3
Re: Czosnek zimowy cz.3
Tulipan odpada.Zapach i smak czosnku.Najprędzej słoniowy,ale nie przypominam żebym taki sadziła.Cebulki przybyszowe jak u słoniowego. Joanna
Adam powinien wiedzieć.
Adam powinien wiedzieć.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czasami zdarza się, że czosnek zamiast wytworzyć główkę, która się dzieli następnie na ząbki, wytwarza tylko niepodzieloną główkę . Mnie w tym roku taki numer wywinął Ornak - mam tego 2 szt. wielkości średniego orzecha włoskiego, tylko bez cebulek przybyszowych . Można skonsumować, a można zostawić do jesieni i posadzić - powinny być z niego ładne główki
Witam.Tak jak opisuje jode22 ,sytuacja z czosnkiem miała miejsce z odmianą Ornak.Zrobię tak jak proponuje.Dziękuje. Joanna
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
U mnie część zimowego trzyma pion a część się położyła. Złapałam lekko rośliny żeby je podeprzeć a tam łodyga została mi w dłoni. Wykopałam czosnki
Nie miały te okazy u mnie lekko bo rosły w cieniu orzecha ale w sumie nie narzekam
Nie miały te okazy u mnie lekko bo rosły w cieniu orzecha ale w sumie nie narzekam
Pozdrawiam Jola
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Wykopałam jeden słoniowy:
Wielkość chyba ok?
A co się robi z tymi cebulami przybyszowymi? Czy z nich urośnie czosnek w pierwszym roku? Czy w drugim?
A to Harnaś niestety nie każdy jest taki duży...dla porównania but 1,5 z ht ;)
Wielkość chyba ok?
A co się robi z tymi cebulami przybyszowymi? Czy z nich urośnie czosnek w pierwszym roku? Czy w drugim?
A to Harnaś niestety nie każdy jest taki duży...dla porównania but 1,5 z ht ;)
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj wykopałam mój czosnek i wbrew obawom miniarka nie narobiła szkód w główce kompletnie, Chciałam Wam powiedzieć, że ostatni moment na wykopywanie bo z 40-stu główek jedna już próbowała się rożdzielić. Pierwszy mój posadzony czosnek jest duży i baaaaaaaaardzo sie cieszę
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to ja mam wątpliwości czy kopać u mnie jeszcze są zielone liście. W zeszłym roku wykopywałam w sierpniu i beż ceregieli wytrzymał do teraz bo zaczął rosnąć.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez nie miałam zżółkniętych liści i sporo było zielonych ale obawiałam sie jak daleko posunie się miniarka i czy będę miała co wykopać, może jeszcze z tydzień, dwa dałoby sie przeczekać ale tak jak mówię jeden się już rozdzielał.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Swój muszę wykopać, bo zauważyłam na niektórych wyjmowanych główkach, że łuska na górze jest wilgotna i część można zsunąć ręką, więc zaraz będzie pleśnieć chyba
Znalazłam w necie foto czosnku w warkoczach z wplecionym wrotyczem, może ktoś wie: to ochrona przed grzybami, szkodnikami, czy dekoracja
http://www.czosnekharnas.pl/
Znalazłam w necie foto czosnku w warkoczach z wplecionym wrotyczem, może ktoś wie: to ochrona przed grzybami, szkodnikami, czy dekoracja
http://www.czosnekharnas.pl/
Pozdrawiam Eugenia
Witaj wrotycz ma działanie min: ogranicza lub eliminuje warunki sprzyjajace rozwojowi chorób grzybowych oraz niektórych szkodników. Pomaga w ograniczaniu populacji opuchlaków, pędraków, drutowców. Ja go stosuje od dawien dawna, swojego czosnku NIGDY nie podsypuje żadnym nawozem sztucznym i również ZERO jakiegokolwiek oprysku. Pojadę na działkę w weekend to zamieszcze zdjęcia swojego czosnku