Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
Wiosną daturom podajemy nawóz z dużą ilością azotu, co sprzyja wzrostowi łodyg i liści. Kiedy już datura urośnie i chcemy, aby miała mnóstwo kwiatów, to w połowie sezonu zmieniamy nawóz na taki z dużą ilością fosforu i potasu, ale niewielką azotu. Dzięki tym składnikom skłonimy roślinę do wyprodukowania dużej ilości ładnie wybarwionych kwiatów. Dedykowany nawóz do datur zapewne ma podobną ilość azotu-potasu-fosforu (NPK) Datury po nim jakoś będą rosły i jakoś kwitły, ale jak wiadomo jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. To tak pokrótce dla ogólnego rozeznania.
- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Po raz pierwszy n-ty można napisać że nawóz do datur to jakaś pomyłka, praktycznie sama woda, więc nie warto . Na start rośliny wiosną może być azofoska, a później na kwiaty mogę polecić Substral burza kwiatów" do rozpuszczania w wodzie NPK 10-30-20. Warto sprawdzać NPK bo czasem są naprawde niespodzianki.
Pozdrawiam Mariola
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Pierwszy tegoroczny kwiat mojej brugmansji:
O kurczę,
jak szybko Ci zakwitła !!!
Gdzie stała do tej pory?
Moje pewnie do lipca będą się zbierać ...
jak szybko Ci zakwitła !!!
Gdzie stała do tej pory?
Moje pewnie do lipca będą się zbierać ...
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Moja brugmansja zimowała w chłodnym pokoju - tam kaloryfer zimą byl rzadko włączany więc temperatura była pewnie w okolicach 10-15 stopni. Ale ona zaczęła już szybko rosnąć ponad miesiąc temu, od 2 tygodni jest na świeżym powietrzu, wcześniej była jeszcze na werandzie osłoniętej pleksi (tam robiłem zdjęcie) ale teraz jest na wolnym powietrzu. W zeszłym roku bardzo późno kwitła, teraz chce chyba nadrobić
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Russski, Mariolaa555 dziękuję Wam za cenne informacje. Wprowadzę w tym roku zmiany w nawożeniu datury. Teraz już wiem dlaczego kwitła słabo w porównaniu z niektórymi pokazywanymi na forum.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Kochani , czy mieliście podobny problem i jak/czym sobie z nim poradziliście. Moja Datura, jak pisałem wcześniej zgubiła całkiem liście. Najpierw pomyślałem (i jak mi podpowiadaliście), że to przez chłód na dworze, a ją trzymałem na zabudowanym balkonie. Wstawiłem ją do mieszkania na południowy parapet, teraz już liście nie oblatują , bo niema co , ale i ustała w miejscu nie rośnie nic. Proszę bardzo o pomoc , bo od kilku lat walczę by dochować się Datury. Pięknie rosła jak wcześniej widzieliście , teraz stoi w miejscu. Mała sadzonka z nasion jakoś rosnie , zmieniłem jej doniczkę na większą, wcześniej wyglądała tak:
obecnie:
sadzonka:
obecnie:
sadzonka:
- Russski
Na pewno nie ma przędziorków?
Skąd ziemia w doniczce?, może są w niej jakieś szkodniki które podjadają korzenie?
Skąd ziemia w doniczce?, może są w niej jakieś szkodniki które podjadają korzenie?
- janek45
Russ nie wiem czy ma przędziorki ,nie wiem jak sprawdzić , ziemia jest kupiona ze sklepu, dziś podsypałem ja azofoską
- Russski
Janek, nie mam wielu przędziorków bo ciągle z nimi walczę, ale udało mi się znaleźć pojedynczego pajączka
Zrobiłem zdjęcie i filmik (jest nawet porównanie z mrówką) przedstawiający przędziorka, wybacz za jakość. Jeśli uświadomisz sobie ich wielkość, łatwiej będzie Ci je znaleźć.
Przędziorki są głównie na spodniej stronie liścia!, przy słabym wzroku może być potrzebna lupa.
https://www.youtube.com/watch?v=-rWnzSsKc4Y
Zrobiłem zdjęcie i filmik (jest nawet porównanie z mrówką) przedstawiający przędziorka, wybacz za jakość. Jeśli uświadomisz sobie ich wielkość, łatwiej będzie Ci je znaleźć.
Przędziorki są głównie na spodniej stronie liścia!, przy słabym wzroku może być potrzebna lupa.
https://www.youtube.com/watch?v=-rWnzSsKc4Y
- janek45
Dzięki Russ sprawdzę a mam akurat lupę.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co sądzicie o nawożeniu datur obornikiem bydlęcym w granulacie?
Czy ktoś ma odmianę Sunbeam ? W zeszłym roku kupiłam ją i niestety w domu rosła bardzo słabo. Liście opadały, skręcały się ku dołowi i wyglądały bardzo źle. W tym czasie pozostałe odmiany rosły zdrowo. Producent poradził by więcej ją zasilać ale niewiele to pomogło.Po wsadzeniu na miejsce stałe zaczęła dostawac lepszych liści. Była zasilana dolistnie i glebowo ale nie dała rady zakwitnąć. Jesienią miała dopiero pierwsze małe pączki. W tym roku w doniczce zachowuje się tak samo. Nie ma owadów, widocznych plam na liściach. Już nie wiem co robić. Znowu jest zasilana przy podlewaniu, do ziemi dostała substral osmocote a wygląda jakby miała paść. Czy to z tą odmianą coś nie tak, czy ten egzemplarz jakiś trefny?