Sojusz starego z nowym cz.2
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sojusz starego z nowym cz.2
Maj w Twoim Tajemniczym Ogrodzie jest wspaniały.
Pozdrawiam , Joanna
mnie osobiście możesz co chwilę "zamęczać" takimi widokami piękny masz lasek i dzięki że zechciałaś dorzucić audio-video prawie tam z Tobą byłam , zwłaszcza podczas tak emocjonująco opisanej sytuacji burzowej Kredka nie wpadła w panikę ?
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O tak mnie też zamęczaj ....stale i wciąż...nie mam siły pisać ale oglądać zawsze
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Wreszcie sie dowiedziałam co takiego moj eM z taką pieczołowitością omija podkaszarką na rowie. W tamtym roku myślał że to kwiat który ja nasadziłam i go zostawił. W tym roku pierwszy raz zakwitł. Piękny jest i zostanie u nas
Zuziu na jakim stanowisku rośnie Twoja glicynia?
Zuziu na jakim stanowisku rośnie Twoja glicynia?
Pozdrawiam. Beata.
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
JoluG tak, racja! To konwalijka! Czyli ze szparagowatych a nie obrazkowych. Dzięki za identyfikację I za miłe słowa
Hej Dorotko Keetee Teraz taki majowy szał przyszedł po deszczach. Bodziszki rzeczywiście mam na "tapecie" teraz.
Tak, szukaj akacjowych, bo to twarde trwale drewno. Przedtem miałam taką pergole z gotowych elementów sosnowych, która mimo impregnowania po 4 latach spróchniała.
Joasiu Jo Miły gościu, zapraszam!
Iwonko dziś jeszcze trochę "męki" będzie a potem tydzień odpoczynku ode mnie, bo jadę szkolić. Chciałam trochę Wam tych ptaszków przynieść, bo skubańce tak śpiewają, że najchętniej cały dzień by człowiek słuchał. Kredka burzy nie przyjęła do wiadomości, choć w domu zawsze chowa się "głębiej myszów". Trochę ten deszcz ją wnerwił i popsuł humor. Ale zaraz zapomniała
Marysiu to ja idę pomęczyć się u Ciebie
Beatko tomaszkowa pewnie i my jedną kępę przygarniemy do ogródka A glicynia rośnie ...hmmm... jak by tu opisać. W sumie na słonecznym, bo zawsze z którejś strony jest doświetlona, praktycznie cały dzień. Pergola jest ustawiona w orientacji mniej więcej pólnoc - południe . Jest dość wysoka, więc promienie słońca docierają nawet pod koniec dnia. Do końca to nie jest chyba korzystne, bo przy suchej, słonecznej pogodzie kwiaty szybciej przekwitają. O, i tak to wygląda.
Porcja zdjęć jak zwykle. Żurawki i żuraweczki na początek. Kiepsko się robi fotki, bo wiatr się zerwał.
Te dwie są NN
I w towarzystwie innych.
A teraz peonie. Ta w pełni kwitnienia
Ta jeszcze w pąku, ale na pełnie kwitnienie mogę się spóźnić zważywszy tygodniową nieobecność.
A ta to nowy nabytek, przywieziony wczoraj ze szkółki napotkanej po drodze ze Szkieletczyzny W. Był zachwycony krajobrazami województwa świętokrzyskiego (Sainte-Croix ) Pomimo, ze okazja do odwiedzin okolic, w których zdobywał nauki jako przyszły leśnik, smutna bardzo, to w powrotnej drodze wypatrzył szkółkę i nabył taki prezencik.
Dwie malutkie paprotki. Ta druga NN, choć przypomina Adiantum pedatum czyli po polsku Niekropień stopowaty
I różne inne
A to dąbrówki od Marysi. Dwie z trzech przetrwały zimę i jedna poszła w masę a druga w urodę czyli kwiatki
Na koniec Arlington i inne widoczki. Głóg jest sąsiadowy.
Kot powadzi obserwacje.
Hej Dorotko Keetee Teraz taki majowy szał przyszedł po deszczach. Bodziszki rzeczywiście mam na "tapecie" teraz.
Tak, szukaj akacjowych, bo to twarde trwale drewno. Przedtem miałam taką pergole z gotowych elementów sosnowych, która mimo impregnowania po 4 latach spróchniała.
Joasiu Jo Miły gościu, zapraszam!
Iwonko dziś jeszcze trochę "męki" będzie a potem tydzień odpoczynku ode mnie, bo jadę szkolić. Chciałam trochę Wam tych ptaszków przynieść, bo skubańce tak śpiewają, że najchętniej cały dzień by człowiek słuchał. Kredka burzy nie przyjęła do wiadomości, choć w domu zawsze chowa się "głębiej myszów". Trochę ten deszcz ją wnerwił i popsuł humor. Ale zaraz zapomniała
Marysiu to ja idę pomęczyć się u Ciebie
Beatko tomaszkowa pewnie i my jedną kępę przygarniemy do ogródka A glicynia rośnie ...hmmm... jak by tu opisać. W sumie na słonecznym, bo zawsze z którejś strony jest doświetlona, praktycznie cały dzień. Pergola jest ustawiona w orientacji mniej więcej pólnoc - południe . Jest dość wysoka, więc promienie słońca docierają nawet pod koniec dnia. Do końca to nie jest chyba korzystne, bo przy suchej, słonecznej pogodzie kwiaty szybciej przekwitają. O, i tak to wygląda.
Porcja zdjęć jak zwykle. Żurawki i żuraweczki na początek. Kiepsko się robi fotki, bo wiatr się zerwał.
Te dwie są NN
I w towarzystwie innych.
A teraz peonie. Ta w pełni kwitnienia
Ta jeszcze w pąku, ale na pełnie kwitnienie mogę się spóźnić zważywszy tygodniową nieobecność.
A ta to nowy nabytek, przywieziony wczoraj ze szkółki napotkanej po drodze ze Szkieletczyzny W. Był zachwycony krajobrazami województwa świętokrzyskiego (Sainte-Croix ) Pomimo, ze okazja do odwiedzin okolic, w których zdobywał nauki jako przyszły leśnik, smutna bardzo, to w powrotnej drodze wypatrzył szkółkę i nabył taki prezencik.
Dwie malutkie paprotki. Ta druga NN, choć przypomina Adiantum pedatum czyli po polsku Niekropień stopowaty
I różne inne
A to dąbrówki od Marysi. Dwie z trzech przetrwały zimę i jedna poszła w masę a druga w urodę czyli kwiatki
Na koniec Arlington i inne widoczki. Głóg jest sąsiadowy.
Kot powadzi obserwacje.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Wiesz co...nie chciałabym być Tobą...jednak nie ...nie potrafiłabym wybrać, w którym ogrodzie wolę być, tym miejskim, czy tym wiejskim Oba są tak inne i oba takie cudowne...jestem pewna, że gdyby trafił Ci się jeszcze trzeci to byłby jeszcze inny, ale równie szczególny co te dwa. No i nieustannie zazdroszczę Ci małżonka współczujacego ogrodowe klimaty...mój się naprawdę stara, bardzo płacze nad każdą skoszoną rośliną, nieudatnie próbuje wyrażać zachwyt kwiatami (zwykle akurat tymi, które posiały się przypadkowo albo dorodnie kwitnącym chwastem) ale ni w ząb ogrodowej pasji nie czuje
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Zuzi, uważaj, kot ma Cię na oku , i to chyba nie Twój...
Ogród przedstawia się przepięknie . Ładna bardzo ta pasiasta konwalijka i dziwna paproć na nóżce. A ja jestem ciekawa, co będzie na tej pustej jeszcze rabacie .
Pati, trzeba się było machnąć za leśnika... .
Miłej niedzieli - Jagoda
Ogród przedstawia się przepięknie . Ładna bardzo ta pasiasta konwalijka i dziwna paproć na nóżce. A ja jestem ciekawa, co będzie na tej pustej jeszcze rabacie .
Pati, trzeba się było machnąć za leśnika... .
Miłej niedzieli - Jagoda
Zuza nawet nie wiesz jak bardzo się ucieszylam z filmiku lasu my też często nagrywamy ptasie trele i ostatnio nam też przeszkodzil samolot ;)
Zurawkowe kąty jak i inne kwiaty w ogrodzie wyglądają zjawiskowo
A wracając do tego kwiata znalezionego na spacerze znalazlam również kwiatka kwitnacego i nie wiedziałam co to przy okazji zrobię fotkę
Chciałabym wiedzieć Kredke wkurzoną na deszcz hihi
Zurawkowe kąty jak i inne kwiaty w ogrodzie wyglądają zjawiskowo
A wracając do tego kwiata znalezionego na spacerze znalazlam również kwiatka kwitnacego i nie wiedziałam co to przy okazji zrobię fotkę
Chciałabym wiedzieć Kredke wkurzoną na deszcz hihi
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Podobnie jak Pat nie jestem w stanie wybrać , który z Waszych ogrodów podoba mi się bardziej.
Miejski jest dostojny i owiany nutą tajemniczości z kolekcją niesamowitych roślin a wiejski sielankowy i swojski.
Podziwiam samozaparcie do spacerowania przy niesprzyjającej aurze. Ja to leń jestem i każdy powód do zaniechania jest dobry
Zakątka leśnego też zazdroszczę ,bo jakbym chciała to nie udaje mi się stworzyć (w lesie!) tak naturalnych klimatów jak u Ciebie.
Miejski jest dostojny i owiany nutą tajemniczości z kolekcją niesamowitych roślin a wiejski sielankowy i swojski.
Podziwiam samozaparcie do spacerowania przy niesprzyjającej aurze. Ja to leń jestem i każdy powód do zaniechania jest dobry
Zakątka leśnego też zazdroszczę ,bo jakbym chciała to nie udaje mi się stworzyć (w lesie!) tak naturalnych klimatów jak u Ciebie.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Och Zuźka ile Ty tych rarytasków nazbierałaś.....ta konwalijka w paseczki jest cudna....a paprotka ....tylko jej łacińska nazwa bardziej mi się podoba
Ten Twój las jest wspaniały
Ten Twój las jest wspaniały
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Zuza witaj
Nie wiem co mam chwalić bo wszystko u Ciebie piękne, uwielbiam ten twój busz
Mam tylko pytanko co jest pod rodgersją takie śliczne jak ulane z wosku kwiatki?
Zapomniałabym o kamasji rzuca się w oczy bardzo w dodatku w moim ulubionym kolorze.
Jak u u Ciebie zimuje i ile latek ją masz?
Nie wiem co mam chwalić bo wszystko u Ciebie piękne, uwielbiam ten twój busz
Mam tylko pytanko co jest pod rodgersją takie śliczne jak ulane z wosku kwiatki?
Zapomniałabym o kamasji rzuca się w oczy bardzo w dodatku w moim ulubionym kolorze.
Jak u u Ciebie zimuje i ile latek ją masz?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Zuziu i co ja się bardziej upociłam i obśliniłam ...no tak ale dziewczyny mają rację jak dwoje pracuje nad wyglądem ogrodu to jest niejako podwójnie ładny i bogaty Taka białą drzewiastą muszę w przyszłym roku upolować
Ta żuraweczka figolistna śliczna jest . A paprotki są moim marzeniem i kiedyś pewnie je spełnię
Co jest pod rodgresją z takimi koraliczkami w środku już zresztą się ucieszyłam że taka moja nn to rodgresja ale moja ma 5 palców A jeszcze chyba były dwie i jedna maluteńka taka prawie czarna i nie dlatego maluteńka, że taka skąpa jestem tylko taka jej uroda i Rosea hm! moja też zmalała zamiast się rozrosnąć i przesadziłam w inne miejsce . Alba rozrosła się trzy razy bardziej, a kwiat ma jeden jeszcze pochwalę obserwatora i już zmykam
Ta żuraweczka figolistna śliczna jest . A paprotki są moim marzeniem i kiedyś pewnie je spełnię
Co jest pod rodgresją z takimi koraliczkami w środku już zresztą się ucieszyłam że taka moja nn to rodgresja ale moja ma 5 palców A jeszcze chyba były dwie i jedna maluteńka taka prawie czarna i nie dlatego maluteńka, że taka skąpa jestem tylko taka jej uroda i Rosea hm! moja też zmalała zamiast się rozrosnąć i przesadziłam w inne miejsce . Alba rozrosła się trzy razy bardziej, a kwiat ma jeden jeszcze pochwalę obserwatora i już zmykam
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Kochane, dziękuję za przybycie i przemiłe komentarze! Na razie odpowiem Ani anym i Marysi w sprawie tego krzewu z białymi kwiatkami. To ostrokrzew a konkretnie Ostrokrzew altaclerensis, chyba "Belgica Aurea". A i o kamasji dla Ani: mam ją chyba 3 lata, zimuje bez problemów i bez okrycia, co roku ma więcej kwiatów Puku, puk w niemalowane!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj