Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Najprostsze to chyba saletra amonowa, siarczan potasu i superfosfat. Ale można też kupić mieszanki wg doboru npk: Fructus, Florovit, Agrecol, Substral itp.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rybka pisze:W aptece dostaniesz siarczan magnezu w małych opakowaniach (inaczej sól gorzka). I masz pewność, że celnicy się nie czepną :lol:
A potas uzupełniam podypując po garści popiołu z kominka pod krzak i nigdy zielonej piętki nie miałam.
Tylko sprawdź najpierw czy nie masz wysokiego pH.
Dzięki :D pH jest na pewno wlasciwe, poniewaz moje pomidory trzymam tylko w donicach, w kupnej ziemi. Za to zielona pietka na niemal wszystkich - mam 15 - oprocz Pink King, Surya i Sungold - czyli F1 daja sobie rade na nawozie do kaktusow :lol: Zielona pietka jest jak sa zielone, jak nabieraja kolorow to nie ma po niej sladu. Jedynie Chokolade cherry i Black Opal maja takie smugi - ale one chyba tak maja ;:173

-- 1 sie 2014, o 19:19 --
Rybka pisze:Samolotem bym sie nie odważyła przewozić nawozów jednoskładnikowych.
Są na to uczuleni po Breiviku...
Tez o tym myslalam. Saletre potasowa moze kupic tylko zarejestrowany rolnik i to w ilosciach na dziesiatki Ha. To moze cos wysokopotasowe ale w zestawie z innymi ?
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

Skoro masz uprawę w donicach to myślę ze dobrym zakupem byłaby " Magiczna Siła do pomidorów" Skład tego nawozu jest_ NPK 9-9-27. Jest to dobry skład dla starszych pomidorów. Stosunek azotu do potasu jest 1:3 taki jak powinien teraz być, do tego jak ktoś pisał gorzka sól i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Skrzetnie zapisuje. Serdeczne Dzięki. Mam jeszcze pytanie o saletre potasowa. Czy ta do peklowania to jest to samo co nawoz?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

To samo.
Nie pomyl tylko z bardziej popularną dzisiaj solą peklową czyli peklosolą - to jest sól kuchenna z niewielkim (0,5%) dodatkiem azotynu sodu.
Tyle że kupując detaliczne torebeczki saletry do peklowania 20g wyjdzie z 10x drożej niż i tak koszmarnie drogie nawozy w opakowaniach 2kg czy 5kg...
pozdrawiam, Tomek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

noriska pisze:Czy ta do peklowania to jest to samo co nawoz?
Proszę zwrócić uwagę ,czy jest to na pewno saletra potasowa, ponieważ do peklowania używana bywa również saletra sodowa a ta nie nadaje się jako nawóz,.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Chciałbym zapytać, zakupiłem dzisiaj siarczan potasu w granulkach potrzebuje go rozpuścić do podlewania,czy dobrze myślę z proporcjami 10g /na litr wody
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To jest roztwór 1 %. Za dużo.

Popatrz , tu jest tabela http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę może być za dużo, lepiej zmniejszyć o połowę, tj do 0,5%. Jeśli jednoprocentowym, to w niedługim czasie trzeba podlać samą wodą, a za każdym podlewaniem można stosować różne rodzaje nawozów o stężeniu 0,2%.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Aha czyli jak podlewanie cykliczne z nawozem to stężenie 0,3% a jeżeli zabieg interwencyjny załóżmy dwa razy to 0,5% dobrze myślę
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

ekopom: Czy to sugerowane przez Ciebie stezenie 0,2% dotyczy uprawy pod oslonami, czy w gruncie (czy obu przypadkow)?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewentualnie w gruncie trzeba wziąć poprawkę na wielkość opadów. ;:3
pavelwhitecky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2013, o 16:50

Post »

Witam was.
Poratujcie mnie. Mam problemy z pomidorami. Posiadam ok 100 szt pomidorów VP1, Bawole serce . Mam dwa grona wyrośnięte a reszta zawiązków owoców opada. Krzaki maja już po dwa metry. Podlewałem magiczna siłą do pomidorów oraz siarczanem magnezu. Nie wiem czy to efekt gorąca czy braku podlewania czy niepodlewania? Macie jakieś rady? Pryskałem przedwczoraj amistarem na szara pleśń.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”