Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2013, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Witam serdecznie, chciałabym zimą doświetlać moje siewki adenium. Znalazłam takie terrarium, które mogę kupić, dołączone są świetlówki 2x25w. Bardzo proszę o opinię czy będzie dobre dla moich siewek i czy oświetlenie jest prawidłowe.
Ewa
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=88143" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=88143" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
koniczynka2014
Akwelan
Wszystko zależy od tego w jakiej mieszance rośnie każde adenium. W hydroponice adenia nie gniją bo nie mają w swoim składzie ziemi i nawozów, łatwo w takim wypadku przelać roślinę i z ziemią roślina zgnije, jedynie moje największe obesum ma bardzo mało ziemi i nawozu, ryzykowałem z nimi. Po przekwitnięciu roślina powędruje do dużej, zwykłej doniczki z mieszanką mineralną. Od tygodnia kiedy noce są chłodniejsze roślinie dolewam tylko połowę wody z mieszanką, podłoże jej lekko przesycha, szklarnia nie jest ogrzewana ale otwieram szeroko drzwi i okna do mieszkania aby adenium miały temperaturę przynajmniej 17-18 stopni w nocy, korzystają z ciepła w mieszkaniu.
Teraz reszta adenium obesum z hydroponiki przesadzam do doniczek, sadzone były w końcu marca, w hydroponice siedziały od czerwca, ładnie wykształciły korzenie i koronę.
Przed sadzeniem usuwam z górnej części kaudeksu małe korzenia.
Roślina po usuwaniu części korzeni.
Dolne korzenie również były czyszczone z bocznych, górnych korzeni aby pojedyncze korzenie były czyste i gęste, Tajlandczycy również czyszczą i usuwają korzonki z dużych roślin.
Na wierzch dosypuję mieszankę mineralną jest ona z dodatkiem węgla drzewnego
Akwelan
Wszystko zależy od tego w jakiej mieszance rośnie każde adenium. W hydroponice adenia nie gniją bo nie mają w swoim składzie ziemi i nawozów, łatwo w takim wypadku przelać roślinę i z ziemią roślina zgnije, jedynie moje największe obesum ma bardzo mało ziemi i nawozu, ryzykowałem z nimi. Po przekwitnięciu roślina powędruje do dużej, zwykłej doniczki z mieszanką mineralną. Od tygodnia kiedy noce są chłodniejsze roślinie dolewam tylko połowę wody z mieszanką, podłoże jej lekko przesycha, szklarnia nie jest ogrzewana ale otwieram szeroko drzwi i okna do mieszkania aby adenium miały temperaturę przynajmniej 17-18 stopni w nocy, korzystają z ciepła w mieszkaniu.
Teraz reszta adenium obesum z hydroponiki przesadzam do doniczek, sadzone były w końcu marca, w hydroponice siedziały od czerwca, ładnie wykształciły korzenie i koronę.
Przed sadzeniem usuwam z górnej części kaudeksu małe korzenia.
Roślina po usuwaniu części korzeni.
Dolne korzenie również były czyszczone z bocznych, górnych korzeni aby pojedyncze korzenie były czyste i gęste, Tajlandczycy również czyszczą i usuwają korzonki z dużych roślin.
Na wierzch dosypuję mieszankę mineralną jest ona z dodatkiem węgla drzewnego
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
To bardzo ciekawe, co piszesz o czyszczeniu korzeni, robiłeś już tak wcześniej? Rozumiem, że trzeba je później zostawić trochę do przeschnięcia, czy wystarczy dodatek węgla drzewnego i sadzisz od razu?
Basia
Basia
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzeba je później zostawić na drugi dzień do wyschnięcia i ewentualnie użyć środek grzybobójczy.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Ingen89, niezłą kolekcję pokazałeś . Te największe, a raczej najgrubsze, w jakim są wieku?
Basia
Basia
Nie wiem ile duże adenia mają lat bo udało mi się je kupić po 25 zł w sklepie ogrodniczym w fatalnym stanie. Miały przędziorka były bardzo przelane z żółtymi plamiastymi liściami. Potraktowałem je magusem a następnie każdy podgnity korzeń osuszyłem i posypałem cynamonem. Mniejsze okazy mają po 3 lata i jeszcze nie kwitły. Przedszkole wysiane w tym roku, w styczniu, maju i czerwcu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2015, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam jestem tu nowa. Kupiłam adenium na wyprzedaży dwa mies temu. Wyglądał marnie, a ja nawet nie wiedziałam co to za roślina. Kosztował mnie 10 zł! Przesadziłem go od razu do ziemi kwiatowej wymieszanej z piaskiem i z brzydkiego kaczątka powstał łabędź. ;-) Ma ponad 50 kwiatów i pewnie z 50 jeszcze pączków, a nie jest duży. Zakochałam się w adenium i kupiłam nasionka 50 szt., już kiełkują. ;-)
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Witaj w gronie miłośników Adenium Jak możesz to pochwal się zdjęciami swojego nabytku.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- również bardzo chętnie zobaczę, tego tak "obsypanego" kwiatami i pąkami kwiatowymi "łabędzia" . Takich okazów nie wolno trzymać tylko dla siebie./ ... / i z brzydkiego kaczątka powstał łabędź. / ... /
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2015, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie udało mi sie ująć go na zdjęciu tak jak bym chciała, ale chodziło mi aby pokazać że jest niewielki, a kwiatów jest dużo.
-- 26 sie 2015, o 13:00 --
Ma ktoś jakiś pomysł co z nim dalej robić, kiedy przekwitnie? Z przycinaniem chyba muszę poczekać do wiosny, ale może jakoś go formować albo coś innego? Na pewno muszę go przesadzić i włożyć go płytko do ziemi, bo jak go pierwszym razem przesadzałam to nie wiedziałam jak sie z nim obchodzic i jest dość głęboko wkopany.
-- 26 sie 2015, o 13:00 --
Ma ktoś jakiś pomysł co z nim dalej robić, kiedy przekwitnie? Z przycinaniem chyba muszę poczekać do wiosny, ale może jakoś go formować albo coś innego? Na pewno muszę go przesadzić i włożyć go płytko do ziemi, bo jak go pierwszym razem przesadzałam to nie wiedziałam jak sie z nim obchodzic i jest dość głęboko wkopany.
Magdul, ślicznie kwitnie Ci Adenium. Czy to roślina z kaudeksem, czy "patyczak", taki jak mój? Swojej rośliny nie przycinam, bo szkoda mi kwitnienia, kwitnie nawet w zimie (bez liści) . Jak swoją przytniesz, będziesz musiała poczekać na kwiaty. Coś za coś. A przede wszystkim, to zajrzyj jej tam pod ziemię, bez przesadzania, odgarnij tylko. ,,,
Pozdrawiam
Basia
Pozdrawiam
Basia