Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
Mam nasiona niskiego właśnie, więc w takim razie jeszcze jutro zaryzykuję z kilkoma sztukami i wysieję. Dzięki
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może ktoś ma podobne doświadczenie i mi może mi pomóc. Dolne liście mojej miechunki bardzo zżółkły na raczej blady odcień. Poz tym roślina wygląda bardzo zdrowo.
Nie wiem, czego to wynik: głód, przelanie a może jakaś inna choroba?
U mnie w ogrodzie rośnie coś "miechunkowatego" ale kwiatki mają kolor fioletowy, liście z czarnymi kropkami. Rodzynek brazylijski raczej wiec odpada. Ale co to może być i czy można będzie konsumować? Jak nie zapomnę to na dniach zrobię i wrzucę zdjęcie.
Pozdrawiam Janek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
3emfipa pisze:Może ktoś ma podobne doświadczenie i mi może mi pomóc. Dolne liście mojej miechunki bardzo zżółkły na raczej blady odcień. Poz tym roślina wygląda bardzo zdrowo.
Ewidentnie głód. Mam to samo na swoich krzakach, bo ich w ogóle nie karmię w tym roku.
Wrzucam zdjęcia. Rozpoznaje Ktoś jaka to odmiana i czy rodzynki z niej są jadalne?bologno pisze:U mnie w ogrodzie rośnie coś "miechunkowatego" ale kwiatki mają kolor fioletowy, liście z czarnymi kropkami. Rodzynek brazylijski raczej wiec odpada. Ale co to może być i czy można będzie konsumować? Jak nie zapomnę to na dniach zrobię i wrzucę zdjęcie.
Pozdrawiam Janek
Janku, to nikandra miechunkowa, owoce są niejadalne, dają obfity samosiew W Polsce uprawiana jako jednoroczna, ozdobna.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O, a ja ją kupiłam na ryneczku jako bylinę, zresztą już mi uschła .
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak, to Nikandria. Pewnego roku urosła u mnie jako samosiejka, pewnie za pomocą jakiegoś ptaka.
Dziękuję za rozpoznanie. U mnie także wyrosła jako samosiejka. Myślałem początkowo, że to rodzynek brazylijski ale jak podrosła, wówczas coraz mniej go przypominała
Pozdrawiam Janek
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Kiedy zacząć wysiewać miechunkę? Czytam, że za p?źno wysiana nie owocuje. Mam wysoką i niską. Jak one szybko rosną? Nie chcę wysiać za wcześnie żeby potem nie kisić ich na parapetach.
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Maju ja swoją hipermarketową wysiałam wczoraj, ale spokojnie możesz to zrobić w drugiej połowie lutego, natomiast niskiego rodzynka Aunt Molly sieję tylko ciut wcześniej niż pomidory jeden raz, a potem drugi raz razem z ostatnimi pomidorami, bo on się szybko starzeje.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Ja pierwszy raz próbuję. Też wysiałem i są rezultaty :
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Bardzo długie te siewki Ci wyrosły. Czy nie mają za mało światła? Moje są bardzo niskie, ledwie odrastają od ziemi w doniczce.
Oprócz wysianych miechunek mam jeszcze jedną, samosiejkę. Wyrosła w doniczce z innym kwiatkiem. Teraz ma jakieś pół metra wysokości i niedługo zacznie kwitnąć. Nie wiem, co z nią teraz zrobić. To dużo za wcześnie, żeby wysadzić do gruntu.
Oprócz wysianych miechunek mam jeszcze jedną, samosiejkę. Wyrosła w doniczce z innym kwiatkiem. Teraz ma jakieś pół metra wysokości i niedługo zacznie kwitnąć. Nie wiem, co z nią teraz zrobić. To dużo za wcześnie, żeby wysadzić do gruntu.
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona