Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

dyrydyry7 no stopni stopni :P
Nerwice to ja miałam w tamtym roku, w tym to już większy luzik :)
Nocą temperatura od początku sezonu nie powala, przeważnie max 10 stopni. Ale te jaśniejsze liście u góry, to problem w pobieraniu jakiegoś składnika, nadal skłaniałabym się ku azotowi, ale czekam na inne opinie.
Nie latam z opryskiwaczem, ani nawozami, tylko pytam tutaj aby się również czegoś nauczyć. Jak już będą całe wybarione albo jasne, to na analizę będzie zdecydowanie za późno :) łatwiej zareagować w przypadku początkowej fazy.
lester
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj zaobserwowałem takie plamy na łodygach.Co to jest i co robić?Pomidory rosną w gruncie.
Obrazek Obrazek Obrazek
gosialaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 13:20

Post »

Obrazek Obrazek

Co mu dolega, że taki pozawijany? Dwa razy dostał florowit i raz gnojówkę z pokrzyw, raz opryskany mlekiem. Wygląda tak od paru dni, jak skończyły się upały. Ziemia substrat torfowy z piaskiem
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

gosialaw

Nic mu nie dolega. oprócz tego, że powinien być podwiązany. A to, że ma taki oklapnięty pokrój, to taki jego urok.

lester

Na ilu pomidorach są takie objawy ?
gosialaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 13:20

Post »

a czy mogę już zacząć fertygację wariantem III, gdy pojawiły się kwitnące kwiaty, czy dać mu spokój i podlewać tylko wodą?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

palians pisze: odniesiesz się do mojego wcześniejszego postu ze zdjęciami? :roll:
palians pisze: Może oprysk 0,5% saletrą amonową 11 czerwca był niewystarczający.
Obawiam się, że był zbędny, a nawet stał się przyczyną Twojego bólu głowy :D
gosialaw pisze: a czy mogę już zacząć fertygację wariantem III, gdy pojawiły się kwitnące kwiaty, czy dać mu spokój i podlewać tylko wodą?
Fertygowany powinien być już od momentu wysadzenia rozsady.
lester
50p
50p

Post »

Te guzki są na wszystkich, natomiast ciemne plamy prawie na wszystkich.Wystepuja tylko na łodygach.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Guzki to są zaczątki korzeni przybyszowych. Powodem może być za wysoka wilgotność powietrza albo choroba korzeni czy łodyg.

Obejrzyj dobrze, czy takich plam brązowych nie ma na ogonkach liściowych i czy nie ma objawów więdnięcia liści ?
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

i to dlatego teraz te górne przyrosty mają takie jasne liście (środki)? :) chyba, że to zbieg okoliczności związany z pochmurnymi dniami :D
lester
50p
50p

Post »

Pewnie pamiętasz że przedobrzyłem z kurzakiem i maja nadmiar azotu.Ostatnio u mnie jest zimno a zwłaszcza w nocy(Białystok).Liście są zielone bez zmian barwnych, nie wiedną choc sa poskrecane.Ogonki liściowe bez zmian.Tydxień wstecz zrobiłem oprysk HT wg Twojego przepisu.Na nastepny dzień pomidory przeschły nie podlane i troche zwiędły(pewnie wzrosło zasolenie)a nastepnie powstały rogi.Ale teraz nowe stożki wzrostu już sa OK!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja na Twoim miejscu martwiłbym się tymi plamami na łodygach. Ale jak Ci samopoczucie dopisuje , to w końcu najważniejsze.
Pomidor tak wyrośnięty musi mieć nie lada sucho, by wykazywać objawy więdnięcia. Zdrowy pomidor.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mokro, zimno i plamy na łodygach. To nie wróży dobrze. No i dziwne objawy "po HT". Moje przy upałach podlewane co 4-5 dni nie więdły nic a nic (tylko jeden który się ukorzeniał).
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bagatelizujesz i tłumaczysz zmiany, których na zdrowych pomidorach nie powinno być. Już tu tacy byli, a potem płacz i . A wcześniej wiedzieli swoje.

Edit: ja bym takich plam na łodygach nie zlekceważyła. Jeden krzak w miejscach gdzie był otarty - ok. Ale jak na większej ilości...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”