Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
dyrydyry7 no stopni stopni :P
Nerwice to ja miałam w tamtym roku, w tym to już większy luzik
Nocą temperatura od początku sezonu nie powala, przeważnie max 10 stopni. Ale te jaśniejsze liście u góry, to problem w pobieraniu jakiegoś składnika, nadal skłaniałabym się ku azotowi, ale czekam na inne opinie.
Nie latam z opryskiwaczem, ani nawozami, tylko pytam tutaj aby się również czegoś nauczyć. Jak już będą całe wybarione albo jasne, to na analizę będzie zdecydowanie za późno łatwiej zareagować w przypadku początkowej fazy.
Nerwice to ja miałam w tamtym roku, w tym to już większy luzik
Nocą temperatura od początku sezonu nie powala, przeważnie max 10 stopni. Ale te jaśniejsze liście u góry, to problem w pobieraniu jakiegoś składnika, nadal skłaniałabym się ku azotowi, ale czekam na inne opinie.
Nie latam z opryskiwaczem, ani nawozami, tylko pytam tutaj aby się również czegoś nauczyć. Jak już będą całe wybarione albo jasne, to na analizę będzie zdecydowanie za późno łatwiej zareagować w przypadku początkowej fazy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2015, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co mu dolega, że taki pozawijany? Dwa razy dostał florowit i raz gnojówkę z pokrzyw, raz opryskany mlekiem. Wygląda tak od paru dni, jak skończyły się upały. Ziemia substrat torfowy z piaskiem
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
gosialaw
Nic mu nie dolega. oprócz tego, że powinien być podwiązany. A to, że ma taki oklapnięty pokrój, to taki jego urok.
lester
Na ilu pomidorach są takie objawy ?
Nic mu nie dolega. oprócz tego, że powinien być podwiązany. A to, że ma taki oklapnięty pokrój, to taki jego urok.
lester
Na ilu pomidorach są takie objawy ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2015, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a czy mogę już zacząć fertygację wariantem III, gdy pojawiły się kwitnące kwiaty, czy dać mu spokój i podlewać tylko wodą?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
palians pisze: odniesiesz się do mojego wcześniejszego postu ze zdjęciami?
Obawiam się, że był zbędny, a nawet stał się przyczyną Twojego bólu głowypalians pisze: Może oprysk 0,5% saletrą amonową 11 czerwca był niewystarczający.
Fertygowany powinien być już od momentu wysadzenia rozsady.gosialaw pisze: a czy mogę już zacząć fertygację wariantem III, gdy pojawiły się kwitnące kwiaty, czy dać mu spokój i podlewać tylko wodą?
Te guzki są na wszystkich, natomiast ciemne plamy prawie na wszystkich.Wystepuja tylko na łodygach.
Guzki to są zaczątki korzeni przybyszowych. Powodem może być za wysoka wilgotność powietrza albo choroba korzeni czy łodyg.
Obejrzyj dobrze, czy takich plam brązowych nie ma na ogonkach liściowych i czy nie ma objawów więdnięcia liści ?
Obejrzyj dobrze, czy takich plam brązowych nie ma na ogonkach liściowych i czy nie ma objawów więdnięcia liści ?
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
i to dlatego teraz te górne przyrosty mają takie jasne liście (środki)? chyba, że to zbieg okoliczności związany z pochmurnymi dniami
Pewnie pamiętasz że przedobrzyłem z kurzakiem i maja nadmiar azotu.Ostatnio u mnie jest zimno a zwłaszcza w nocy(Białystok).Liście są zielone bez zmian barwnych, nie wiedną choc sa poskrecane.Ogonki liściowe bez zmian.Tydxień wstecz zrobiłem oprysk HT wg Twojego przepisu.Na nastepny dzień pomidory przeschły nie podlane i troche zwiędły(pewnie wzrosło zasolenie)a nastepnie powstały rogi.Ale teraz nowe stożki wzrostu już sa OK!
Ja na Twoim miejscu martwiłbym się tymi plamami na łodygach. Ale jak Ci samopoczucie dopisuje , to w końcu najważniejsze.
Pomidor tak wyrośnięty musi mieć nie lada sucho, by wykazywać objawy więdnięcia. Zdrowy pomidor.
Pomidor tak wyrośnięty musi mieć nie lada sucho, by wykazywać objawy więdnięcia. Zdrowy pomidor.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mokro, zimno i plamy na łodygach. To nie wróży dobrze. No i dziwne objawy "po HT". Moje przy upałach podlewane co 4-5 dni nie więdły nic a nic (tylko jeden który się ukorzeniał).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bagatelizujesz i tłumaczysz zmiany, których na zdrowych pomidorach nie powinno być. Już tu tacy byli, a potem płacz i . A wcześniej wiedzieli swoje.
Edit: ja bym takich plam na łodygach nie zlekceważyła. Jeden krzak w miejscach gdzie był otarty - ok. Ale jak na większej ilości...
Edit: ja bym takich plam na łodygach nie zlekceważyła. Jeden krzak w miejscach gdzie był otarty - ok. Ale jak na większej ilości...