Borówka amerykańska - 7 cz
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Moje boróweczki rosną u mnie chyba od 4 lat, już nie pamiętam w zasadzie kiedy je dokładnie posadziłem posadziłem;) Kupowałem chyba nawet w jakiś marketach, ale jak widać mają się dobrze.
Z tego co pamiętam to w zeszłym roku miały podobnie dużo owoców.
pelikano11 pisze:dolores10 1 zdjęcie sprawdź spód liścia, jeśli białawy/mączysty to mączniak prawdziwy, jeśli nie to jakaś plamistość (septoria lub coś podobnego) http://www.fruit.cornell.edu/berrytool/ ... mildew.htm
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5599185
2 - jakieś zaburzenia były, jeśli nowe liście są czyste to nie ma się czym przejmować
3 - jw ale prawdopodobnie z zimna, teraz już jest w miarę ok.
Rosną w doniczkach czy mnie wzrok myli? jeśli tak to trochę trudna sprawa, żeby je w dobrej kondycji utrzymać
Dziękuję Pelikano
Tylko kilka krzaczków mam jeszcze w donicach, wręcz boję się je posadzić...bo jeżeli mają wirusy ...brrr Reszta w podłożu, kwaśny torf , trociny, ziemia kompostowa i oczywiscie przekompostowana kora
Zdjęcie nr.1 Ta borówka tak wygląda od chwili zakupu, niestety łodygi również tak wyglądają.
Zdjęcie nr.2 Powiedziano mi, że może to być wirus mozajkowatości ( czy jakoś tak) liści borówki... i już sama nie wiem! Podobno jest to straszne cholerstwo , które roznosi się z krzaczka na krzaczek po czym krzaczki zamierają Boje się , że jak to są wirusy, to wszystkie krzaczki mam do usunięcia ...
ratunku
dolores10 nie czuję się upoważniony, żeby na 100% stwierdzić czy to wirus czy zaburzenia. Jak masz wątpliwości to nie zastanawiaj się i spal, nie ma co dywagować.
O wirusach tu jest dość dobry link, Twój przypadek to ew. punkt 5.2 jeśli to wirus http://www.mdpi.com/1999-4915/4/11/2831/htm
O wirusach tu jest dość dobry link, Twój przypadek to ew. punkt 5.2 jeśli to wirus http://www.mdpi.com/1999-4915/4/11/2831/htm
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i zaczął się kolejny problem.
Ledwie pojawiło się kilka przebarwionych owoców i już zaczynają się do nich dobierać ptaki.
Jak zabezpieczacie owoce? Siatką?
Ledwie pojawiło się kilka przebarwionych owoców i już zaczynają się do nich dobierać ptaki.
Jak zabezpieczacie owoce? Siatką?
Piotrek
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Czym mogę zakwasić wodę?(moze być sok z cytryny jak tak to w jakich proporcjach)
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
rafal995 z tego co wiem cytryna ma odczyn zasadowy... podobno. Do zakwaszania elektrolit do akumulatora(36% roztwór kwasu siarkowego) ewentualnie kwasek cytrynowy. To pierwsze wychodzi taniej i lepiej.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewentualnie kwas ortofosforowy do zakwaszania też się nada
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz pewność ? Może nie zasadowa tylko zasadotwórcza? Ale to po skonsumowaniu.Tomala3d pisze:rafal995 z tego co wiem cytryna ma odczyn zasadowy... podobno. Do zakwaszania elektrolit do akumulatora(36% roztwór kwasu siarkowego) ewentualnie kwasek cytrynowy. To pierwsze wychodzi taniej i lepiej.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
KaLo sprawdziłem i źle napisałem. To jest tak że sok z cytryny ma pH niskie coś koło 2,5 ale ma właściwości alkalizujące i kiedyś słyszałem że nie poleca się go do zakwaszania. Nie wiem na ile jest to prawda ale na pewno nie jest to tani sposób i jeśli rzeczywiście po czasie powoduje wzrost pH to lepiej użyć sprawdzony kwasek a najlepiej elektrolit.