ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady cz.2

Post »

To wcale nie posiałam za głęboko. Żarty się skończyły. Worek na łeb i na kaloryfer :evil:
Rebeko no chyba nie myślisz, że ja, ostoja spokoju, bezmiar cierpliwości już tam nie byłam ? Tzn z wykałaczką w ziemi :D Byłam i nic tam się nie dzieje. Dam im w tym tygodniu czadu. A jak to nie da efektu, to pójdę do casto, kupię inne nasiona, wysieję i znowu będę czekać ! (nie lubię czekać!)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasiona tej pierwszej otrzymałem bez szczegółów,ale sądząc po opisie cyrylicą Jałtańska(Krymska) będzie właśnie tą odmianą.
Druga Rossa Lunga di firenze to też nowość u mnie.Ma mieć długie czerwone cebulki a miąższ biały-słodki. Myślę że w mojej ziemi dadzą dobry plon. ;:180 dla darczyńczyni. ;:173
rebeko wszystkie trzy odmiany to nowości u mnie.Robienie rozsady jest dla nie zdecydowanie mniej kłopotliwe.
Kasiak109 Bez względu na to czy to cebula,papryka czy pomidory skrzynki po wysiewie od razu idą na kaloryfery,to sprawdzona metoda u mnie.Nie liczy się jaka temperatura jest w pomieszczeniu a temperatura podłoża.Tylko starsze nasiona cebuli na ten myk nie idą gdyż cebula ma to do siebie że szybko traci zdolność kiełkowania.Dla przykładu moja Exhibition trzyletnia to nie więcej niż 10% wschodów.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

KasiaK sorry, ale ;:131 tak pomyślałam. Moje w worku na kaloryferze siedziały 14 dni. Może je ugotowałam :shock: ;:124
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

Faworyt u mnie wszystko w tym roku z oporem. W zeszłym jak siałam dla teściowej, to rosło jak głupie (a później zmarzło, bo teściówka za szybko do tunelu wyniosła ;:224 ). A w tym roku, jak pierwszy raz sieję dla siebie to ni cholery nie chcą wyłazić. Mam nadzieję, że z pomidorami będzie lżej ;:173

rebeko zaglądałaś do środka ? :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiak109
Czasami tak bywa że wszystko idzie jak po grudzie.Pogadaj z cebulą że jej część oddasz teściowej to może zacznie wychodzić. ;:306 A tak poważnie to nawet to kiedy były pakowane nasiona mija się niekiedy z rzeczywistością a i rodzaj podłoża też ma znaczenie.Jednak ciepło to podstawa.Daj jej trochę czasu.Na ewentualne nowe sianie nie jest jeszcze późno.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13

Post »

Moja cebula biała exhb.. i selery. Nasiona z zeszłego sezonu.

Obrazek

Obrazek
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Kasiak109 żeby to raz ! Miałam wysypać na gazetę i obejrzeć zawartość, ale już nie będę cudować. Może przez to moje podglądanie nie chcą wyjść.

Jeśli Ailsa nie wykiełkuje na wacikach, to znaczy, że nasiona już są do niczego. Mam nadzieję, że Exibition ruszy. Siedzą wszystkie razem na wacikach na kaloryferze w pudełku okryte folią spożywczą.

Jeszcze wysieję Rossa lunga di Firenze i zobaczę czy wzejdzie tak, jak u Faworyt
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wdrożyłam plan przeciw wyciąganiu się cebuli ;) Nie zamierzam skracać jej czuprynki, ale mając dużo światła i niższą temperaturę na pewno zmężnieje :wink:

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne Aga Plan jak najbardziej dobry,też tak robię.Jak tylko wzejdzie i się całość wyprostuje - eksmisja w chłodniejsze klimaty.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
s0nata
50p
50p
Od: 14 cze 2013, o 17:23

Post »

A powiedzcie, ile stopni minimalnie potrzebuje rozsade cebuli kiedy już się wyprostuje ? :) Ma dworze ma razie zimno brrrr. .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wymagania klimatyczne i glebowe

Kiełkowanie nasion rozpoczyna się przy temperaturze 2 st C, a optymalna wartość dla tego procesu to 18 st. C. Odpowiednia temperatura dla wzrostu korzeni i liści to 10-16 st. C, a w fazie formowania cebul ? 16-20 st. C. Pod koniec wegetacji, po załamaniu się szczypioru korzystna jest temperatura od 21 do 27 st. C.
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... d1249.html
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Tak jak wspomniał Błażej za optymalną temperaturę podczas produkcji rozsady przyjmuje się temperaturę 10-15(16)C ale siewki znoszą temperaturę do -3*C. Długi okres chłodów na wiosnę może jednak wywołać jarowizację roślin.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Dziękuję Przemku :) Na kwiatki jej hodować nie ma co, a już myślałam, że niedługo wyrzucę tacki z cebulą na balkon :oops:
Pozdrawiam Eugenia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”