Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Ja też bym chciała zmoknąć ;:224 Susza u mnie straszna...
Powojniki fajne, ciekawe jak będzie z odmianami. 18 m płotu do obsadzenia powojnikami? ;:oj Ależ będzie widok :shock:
Niespodzianka do zagłaskania ;:173
Pergola z ławką ekstra, ja bym tam posadziła coś pachnącego... pnącą różę lub wiciokrzew ;:173
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu brawa dla męża ;:138 Piękna ławeczka :)
U mnie również irysy zaczynają kwitnąć :) Tulipany powoli przekwitają w czym pomógł im wczoraj mocny wiatr zrzucając z nich płatki.
Jedno się kończy a drugie zaczyna :)
Miłego dnia :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu kolejne śliczne zdjęcia pokazujesz ;:215 pochwały dla M za ławeczkę ;:63
Nie jestem ekspertem, ale z czysto praktycznego punktu widzenia (w tym jako mama) nie sadziłabym przy ławce nic, co jest kolczaste. Fakt, ławeczka w różach z pewnością będzie wyglądać pięknie, do tego wspaniały aromat podczas siedzenia na niej.
Śmiem jednak twierdzić, że z siedzenia tam zadowolona będzie tylko ta osoba, która usiądzie po środku :lol: . Widzę też w bezpośrednim sąsiedztwie elementy zabawowe - umieszczanie w takim miejscu drapaka może nie być szczęśliwe dla dziecka, szczególnie jak zechce się na ławce pobawić. Chyba, że będzie to jakaś róża bez kolców ;:131
Dobierając roślinę wzięłabym coś, co znosi dobrze mocne cięcie, bo pewnie suchych badyli po bokach nie chcesz :wink:
Może powojniki, ale np. w połączeniu z inną rośliną - może milin, trzmielina, bluszcz, hortensja pnąca, wiciokrzew. To też zależy od warunków atmosferycznych, jakie panują w Twojej strefie, ale i też w tym konkretnym miejscu

Ale oczywiście wybór ma spełniać Twoje oczekiwania, więc porady innych traktuj tylko jako sugestie ;:196

Pozdrawiam
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Zuziu mąż jak chce to potrafi :wink: ale potrzebowałam ławeczki bo jak córka kąpie się w basenie to trzeba ją pilnować. A narcyzy jeszcze rozkwitają wiec będę pokazywać, dziwnie długo wychodzą w tym roku bo niektóre w pąkach jeszcze.

Małgosiu u mnie deszcz znowu postraszył kilka kropel spadło i koniec, więc nie zmokłam :wink: Powojnik jeden z kwiatem i odmiana się zgadza, teraz wiszę, że drugi ma kwiaty i dziś zaczęły pękać pąki pokazując kolor różowy taki jak miał być, więc może nie będzie aż tak źle z tymi odmianami. Te 18m nie do końca dla powojników bo przy furtce rosną róże których nie chcę zasłaniać, na razie mam jakieś 5m obsadzonych i 4 powojniku czekają bo nie wiem czy dać je przy pergoli czy też posadzić przy płocie. A wiciokrzewiu myślę też mam nawet odmianę harlekin o liściach variegata w doniczce i zastanawiam się nad miejscem dla niej :wink:

Piotrek mi ten wiatr połamał niektóre tulipany i się zastanawiam co będzie z cebulkami. A ławeczkę niedługo pokażę w pełnej odsłonie bo jest jeszcze dopracowywana.

Beatko ja cały czas myślę co dać przy tej pergoli, na pewno jakieś pnącze i będę jeszcze mieć trochę miejsca przed nim by posadzić jakąś bylinę w nogi. Jak pisałam wyżej 4 powojniki czekają w doniczkach i jeden wiciokrzew o liściach kolorowych, za tydzień w sobotę jadę też na targi więc może coś ciekawego dokupię jeszcze i nie będzie dylematu co posadzić :wink: Beatko to jest miejsce narażone na wszelkie niekorzystne warunki pogodowe, jest tam słońce i mocno wieje bo to prawie odkryte pole.

Rozkwitają kolejne iryski :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne tulipanki:
Obrazek

Obrazek

Jabłonki przed domem całe ukwiecone i mam cudowny widok z okien.
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ten źrebak przecudny. Cudo takie i słodziak :uszy Wszystko co małe to słodkie :lol:
A na tej ławko/pergoli posadziłabym różę pnącą. No, ale ja wszędzie tak bym obsadzała. Tylko, że n a zwykłej pergoli posadzić różę to pryszcz, a jak jest ławka to trzeba uważać z tymi różami, bo to jednak kolce ma :shock: Może jednak powojnik jakiś ładny? On w sezonie ma kwiatki, a poza sezonem takie puszki ozdobne.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TROJA pisze: Mąż robi ławeczkę z pergolą i mam dylemat jakie pnącza tam wsadzić :wink:
Obrazek
Glicynię musowo ! Wiesz jaki będzie to widok jak zakwitnie ? ;:oj
A poza tym piękne irysiątka, uwielbiam te kwiaty.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Małgosiu każdy źrebaczek jest taki słodki, tylko do schrupania, ale ten pokazuje już charakterek i za długo nie lubi być głaskany, woli biegać i szaleć po łące. Ostatnio siedzieliśmy na tej nowej ławeczce go obserwując jak biegał wokół mamy, świetnie to wyglądało. Co do obsadzenia pergoli to róża przegrała i będzie na pewno coś bezkolcowego.

Seba glicynie planuję posadzić przy wiacie bo ona potrzebuje dużo miejsca i tam będzie mogła pokazać swoje wdzięki. Szkoda, że zamknąłeś swój wątek i teraz nie wiem co tam u Ciebie ciekawego zakwitło :wink: '

A teraz będzie irysowo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu jakże przecudnie irysowo u Ciebie ;:138
Zapomniałam tylko dodać, że jeżeli byś się zdecydowała na bluszcz, czy wisterię/glicynie, złotokap to są to rośliny trując.
A jeżeli jednak pozostaniesz przy powojnikach, a wersja ta mnie się osobiście bardzo podoba, to może warto by było po bokach dodać im do wspinania kawałek siatki?

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu ale u Ciebie kolorowo i iryski kwitną pięknie ;:oj u mnie tylko jedne mają paki i nic po za tym. Niespodziankę miałaś świetną to małe na pewno cieszy super. Narcyze jeszcze kwitną u mnie juz dawno wszystko przekwitło co jeszcze zostało to żonkile teraz czas na azalie i róże bo tez mają paki. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Beatko pergola dostała szczebelki po bokach więc pnącza mają gdzie się wspinać, decyzja zapadła i z jednej strony będzie na pewno wicokrzew harlekin o liściach variegata vięc cały czas będzie ładnie wyglądać do niego dosadzą jednego powojnika a z drugiej nie wiem jeszcze co :wink:

Alu iryski to jedna z moich chorób :wink: Kwitną naprawdę krótko ale te kolorki ich są cudowne i pięknie się rozrastają, do tego są mało wymagające. Pamiętam z lat młodości na żółte mówiło się żonkile a na białe narcyzy, a teraz już wiem, że wszystkie to są narcyzy a żonkile to taka nasza polska nazwa ;:3

Dziś zapowiada się bardzo słoneczny dzień, niestety mają być burze, ale deszcz potrzebny więc zobaczymy czy nas ominie czy dosięgnie. Dziś planujemy grila bo będzie trochę gości bo mama kończy 70 lat więc jest co świętować, no i zaraz muszę lecieć do kuchni przygotować jedzonko dla gości.

Teraz trochę zdjęć tym razem bez irysków :wink:
Tulipany nadal królują:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden z Auchanowych powojników się rozwinął :wink: no i odmiana się zgadza ;:138
Obrazek

Pergolka teraz tak wygląda i zostało jeszcze zrobienie miejsca na roślinki i będzie też wybrana trawa pod ławeczką i pod nogami będą sypnięte kamyczki.
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Cześć Aniu :)
Tak się napatrzałem na działo Twojego męża i doszedłem do wniosku , że mi przydała by się ławeczka :) Bo na całej działce oprócz tarasu nie mam gdzie siąść :) A takie miejsce gdzieś się przyda zrobić :) Temat warty przemyślenia :D
Dziś u mnie solidnie popadało w nocy. Od jutra błękit nieba wraca więc musi wszystko pięknie rosnąć.
Miłego świątecznego dnia :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Pergola jest genialna :) Masz dużo odmian roślin cebulowych. Te irysy wyglądają ślicznie.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Aniu gratulacje :D maluch jest ...bajeczny i taki wesoły ;:138
Ja niby mam miejsca duzo ,ale już nie wiem co gdzie wsadzać :lol: a też mnie te powojniki kusiły :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

ławeczka z pergolą śliczna będzie miło na niej posiedzieć wśród kwiatów. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Pioterek ja już myślę o drugiej takiej ławeczce, super miejsce mogę usiąść i popatrzeć na kwiatki, a jak rozkwitną lilie na rabacie obok to zapach będzie cudowny. Deszcz nas omija, jedynie delikatnie pokropiło, także zaczynam podlewanie bo robi się sucho :wink:

Ewuś ja co roku dokupuje cebulowych, więc robi się ich coraz więcej, też tak będziesz robić to zobaczysz jak ładnie będzie wiosną wszystko Ci kwitło a jak dłużej pobędziesz na forum to wpadniesz na całego i zaczną się kolejne choroby kwiatowe.

Lenko ja z powojników jestem bardzo zadowolona, kosztowały niewiele a są na prawdę spore i już zaczynają kwitnąć, na razie dwie odmiany się zgadzają więc jest dobrze :wink: A jak się kupi roślinki to zawsze się znajdzie jakieś miejsce by je wsadzić, żałuj że ich nie kupiłaś. A miejsca to Ty masz bardzo dużo więc musisz zakasać rękawy i robić nowe rabaty.

Alu już myślę o drugiej, tylko męża muszę przekonać, że jest potrzebna :wink:

Dziś byłam w Toruńskim Obi i kupiłam trochę przecenionych cebul - liliowce, gladiole, dalie, lilie i nawet jedną piwonię. Powsadzałam wszystko oprócz gladioli bo już mi czasu nie starczyło. Jest tyle pracy, że nie wiem w co ręce włożyć. Irysy kwitną w najlepsze więc pokaże jeszcze kilka:
Obrazek

Orange Tiger
Obrazek

Classic Sunrise
Obrazek

Voices
Obrazek
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”