Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Anulab, pewnie że wysieję 4 nasionka na wczesny zbiór, jeno Ty mi podpowiedz które to mi się tak chętnie przyspieszą?
Marcinbb, my tu prawimy o słodkich papryczkach.
Marcinbb, my tu prawimy o słodkich papryczkach.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałam Mini Bell Orange i Biquinho Red . Nie sieję tego dużych ilości .
O pomidorkach niskich nie wspomniałam , ale też po 2 nasiona wysiałam .
O pomidorkach niskich nie wspomniałam , ale też po 2 nasiona wysiałam .

- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Papryki tzw. "super hoty" w poprzednim sezonie (grudzień 2018) dałem na kiełkowniki ok 24 grudnia. Uważam, że koniec grudnia początek stycznia to optymalny termin do rozpoczęcia hodowli tych papryk. Udało mi się bez większych problemów zebrać owoce z 12 gatunków z czołówki listy guinness`a. Nie da się ukryć, że w sensie praktycznym trzy pokolenia będą korzystać z mojego suszu, przetworów itp.
Nie będę już siał ostrych.
Wysiew w grudniu do lutego wymaga doświetlania. Nic na to się nie poradzi.
Tak wygląda mój growbox w tym roku. Ma siedem źródeł zasilania, każdy sterowany osobno. Dwie lampy CLF, trzy COB-y 50W, 2x ledy full.s. W zależności od potrzeby je włączam.
Pozdrawiam.

Dobrze jest mieć te urządzenia. Muszą być na 16a. ( tzn. np. masz urządzenie 3000w prąd 230v, potrzebujesz 3000/230=13 amper). Jeden służy(w środku) do sprawdzenia ile zużyłeś prądu (dobowo,tygodniowo,m-c itp, kosztów , zapotrzebowania na moc itp), drugi (z lewej) to termostat, włączy np dmuchawę przy wskazanej temperaturze, a trzeci z prawej włączy i wyłączy zasilanie np. growboxa w ujęciu dobowym i tygodniowym, Polecam
Nie będę już siał ostrych.

Tak wygląda mój growbox w tym roku. Ma siedem źródeł zasilania, każdy sterowany osobno. Dwie lampy CLF, trzy COB-y 50W, 2x ledy full.s. W zależności od potrzeby je włączam.
Pozdrawiam.

Dobrze jest mieć te urządzenia. Muszą być na 16a. ( tzn. np. masz urządzenie 3000w prąd 230v, potrzebujesz 3000/230=13 amper). Jeden służy(w środku) do sprawdzenia ile zużyłeś prądu (dobowo,tygodniowo,m-c itp, kosztów , zapotrzebowania na moc itp), drugi (z lewej) to termostat, włączy np dmuchawę przy wskazanej temperaturze, a trzeci z prawej włączy i wyłączy zasilanie np. growboxa w ujęciu dobowym i tygodniowym, Polecam
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Widzę że rzodkiewka w tunelu daje radę , u mnie niestety za mokro aby cokolwiek zacząć robić w ogrodzie 

- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Darek26 U mnie też sałata w szkalrni się zasiała i wykiełkowała. O dziwo ma się bardzo dobrze, zastanawiam się nawet żeby całą rozsadę sałaty już wysiać w szklarni 

Patrząc za okno zastanawiam się - czy to już wiosna, czy jeszcze jesień ? Tak czy siak nasionka zostały rzucone. Marchew do słoika z wilgotnym piaskiem- do pobudzenia i cebula do doniczki na rozsadę. Tak po troszku, żeby mi za bardzo nie było żal jak się nie uda 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Może ktoś z Was wie, gdzie można znaleźć zestawienie- wykaz, jak długo można przechowywać nasionka poszczególnych warzyw?
Parę lat temu gdzieś to czytałam i nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było
! Przeleciałam w necie pod różnymi hasłami i nic, zero a wiem , że gdzieś taki informator był. Przerzuciłam wszystkie moje notatki, bo ja lubię mieć "czarno na białym", nie ma
Gdy ktoś, gdzieś, coś to będę niezmiernie wdzięczna
. To przydatny materiał, mam mnóstwo starych nasion i najwyższy czas posprzątać.
Parę lat temu gdzieś to czytałam i nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było

Pozdrawiam! Gienia.
Witaj czy mógłbyś coś bardziej o tym podświetlaniu jaki sprzęt, ile tego na jaki metraż interesuje się tym ale nie znam się na tym a u Ciebie jest lekka podpowiedz jak ktoś kuma ewentualnie gdzie szukac opisu na ten temat.DziękiBala pisze:Papryki tzw. "super hoty" w poprzednim sezonie (grudzień 2018) dałem na kiełkowniki ok 24 grudnia. Uważam, że koniec grudnia początek stycznia to optymalny termin do rozpoczęcia hodowli tych papryk. Udało mi się bez większych problemów zebrać owoce z 12 gatunków z czołówki listy guinness`a. Nie da się ukryć, że w sensie praktycznym trzy pokolenia będą korzystać z mojego suszu, przetworów itp.
Nie będę już siał ostrych.![]()
Pozdrawiam.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jejku !! Aniu bardzo dziękuję
, zapomniałam o słowie "żywotność" i może bym znalazła , już wydrukowane i wezmę się za porządki.

Pozdrawiam! Gienia.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Te z ostatniej tabeli
szok. Ucieszyła mnie żywotność łubinu żółtego, bo mam taki 4- letni.

- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
W tym roku wszystko wysiewam później. Za ok tydzień będę wysiewał pory. W połowie lutego bakłażany, kilka gatunków cebuli (do gruntu nie sieję, wysadzam sadzonki tzw. "rwane" ). Papryki słodkie i pomidory, burki (te uprawiam z sadzonek) koło połowy marca. W ubiegłym sezonie pomidory wysiane 20 lutego w połowie kwietnia zaczęły kwitnąć. Bakłażany wysiane w połowie stycznia były za duże i kwitnęły w doniczkach. Było to za wcześnie. Ogórki połowa kwietnia.
W tym temacie nie mogę pisać o oświetlaniu growboxa. Popatrz tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... =5&t=64210
i tutaj
viewtopic.php?f=7&t=31786
W tym temacie nie mogę pisać o oświetlaniu growboxa. Popatrz tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... =5&t=64210
i tutaj
viewtopic.php?f=7&t=31786
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Też tak mówiłam, mam suszonych i marynowanych na kilka lat, chciałam poprzestać na paprykach nie przekraczających kilkudziesięciu tysięcy SHU, ale zostały mi nasiona tych ostrych z ubiegłego roku i wykiełkowałyBala pisze: Nie da się ukryć, że w sensie praktycznym trzy pokolenia będą korzystać z mojego suszu, przetworów itp.
Nie będę już siał ostrych.![]()

-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
...jokaer. Dziś będę siał paprykę czereśniową.