Papryka do gruntu. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 8

Post »

Ja jak będę testował ponad 50 odmian i określenie co jest wczesne, późne jest nie możliwe i do tego trochę odmian NN.
Dlatego sieje wcześniej to wszystko sprawdzić w praktyce i porównać, za parę lat pewnie to będzie wyglądało już inaczej.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponieważ to forum ma służyć wymianie poglądów bardzo Cię proszę nie pomyśl, że krytykuję Twój sposób uprawy. Piszesz, że chcesz przetestować ponad 50 odmian, masz na to 2 parapety i żeby się z tym wszystkim ogarnąć przyspieszysz wysiewy. O.K. ale przymierzając się do planowania produkcji rozsady trzeba uwzględnić, że w którymś momencie będziemy potrzebowali większej powierzchni bo rośliny, by się wzajemnie nie cieniowały, trzeba rozsunąć. Na 1 metr kwadratowy powinno wtedy przypadać ok. 20 roślin (pomidor/papryka). Jak mam dogrzewany tunel/mnożarkę jest dobrze ale jak mam dalej jeszcze tylko swoje parapety to zamiast rozstawić rośliny muszę je zagęścić bo kolejne sadzonki (innych roślin) trzeba przepikować.
Testując 3-5 odmian prawdopodobnie plon będę oceniał na oko ale akurat to kiedy na krzaku zaczną dojrzewać owoce poszczególnych odmian jestem w stanie zapamiętać. W kolejnym sezonie mogę sobie przyspieszyć lub opóźnić termin wysiewu, zaplanować dokładniej powierzchnię mnożarki, zrezygnować z uprawy niektórych gatunków.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mając 2 malutkie okna też bym się nie porywała na taką ilość, ja testuje 15 odmian papryk . Za radą Asi może dosieję ale zobaczę czy miejsce będę miała bo będą jeszcze pomidory i inne warzywa .
Asia super ta Ontara u Ciebie urosła ;:oj Posiałam jej troche więcej,
podoba mi się. ;:63
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

I jest smaczna, ma bardzo grube ścianki.
Asia
Sylwester88
200p
200p

Post »

Tak dla ścisłości to nie pierwszy moj sezon upraw, rok temu miałem ponad 40 odmian papryki, 80 pomidora i mnóstwo innych warzyw i ziół tak dla przykładu.
Ratuje się nosząc sadzonki w dzień do tunelu i wiadomo zawsze może być lepiej ale jak na takie warunki nie narzekam. Nie mówię że to łatwe i optymalne bo nie jest a ile się z tym na mecze to tylko ja jeden wiem. ;:202
Ale koniec końców warto ;:209
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

przemek1136 pisze: 1 lut 2023, o 16:51 Bardzo ważna uwaga-rośliny należy pikować w fazie liścieni a najpóźniej z widocznym pąkiem liścia właściwego.
Przemku czy pikując tak małą roślinkę mogę ją wkopać głębiej ? Puści ona korzonki z łodyżki ? Wiem że większych sadzonek papryki głębiej się nie sadzi. Ale taka mała siewka ma chyba jeszcze białą, niezzieleniałą łodyżkę. Może można by to wkopać, zwłaszcza gdy się trochę wyciągną ?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pikowanie powinno być wykonane szybko po wschodach, aby nie dopuścić do nadmiernego wydłużenia części podliścieniowej siewek a tak się dzieje przy gęstym siewie. Wydłużona, część podliścieniowa jest wrażliwa na otarcia i uszkodzenia skórki podczas pikowania. Pikowanie w tej fazie wzrostu wykonuje się głęboko aby ustabilizować rośliny w pionie. Przez rany może dojść do infekcji m.in. Pythium sp. na styku korzeni i pędu co nam trudno zauważyć. Warto zastosować Previcur Energy (podlanie lub oprysk powierzchni gleby).
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Przemek1136 czy usuwasz dolne liście? Różne opinie czytałam. Do tej pory nie usuwałam liści, tylko te które tego wymagały.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do tej pory raczej nie usuwałem liści z pędu głównego ale zadowalałem się kilkoma owocami z krzaka. W tym sezonie zamierzam uzyskać ich po kilkanaście i prawdopodobnie obok istotnych zmian w sposobie nawożenia będę starał się formować rośliny. Na razie dokształcam się bo uprawa papryk była w moim przypadku raczej bezobsługowa.
Sylwester88
200p
200p

Post »

Ja rok temu usuwałem liście i prowadziłem na dwa pędy wszystkie słodkie odmiany w gruncie. Pierwszy raz była taka pielęgnacja jest ti ogrom pracy o wiele większy niż przy pomidorach a miałem tylko koło 50 krzaków w tym będzie dwa razy więcej. I pare godzin na to rezerwuje w tyg już teraz.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Sylwester88 a jak owocowanie wypadło?
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Cześć. Wysiewacie już paprykę? :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Poczytałam trochę o nawożeniu papryki do gruntu.
Dowiedziałam się:,że papryka nie lubi zasolonej gleby i powinno się nawozić nawozami bez chlorkowymi, bo zasolenie może zaburzyć pobierania wapnia przez rośliny.

Powinno się zasilić glebę w całości przed wsadzeniem rozsady fosforem i potasem ,w raz z częścią azotem.

Pozostała część pogłównie : Pierwszy raz po upływie 3-4 tygodni po wsadzeniu rozsady, a następnie jeszcze dwukrotnie co 2-3 tg.
Ważne tez jest nawożenie wapnem -stosujemy po wytworzeniu pąków kwiatowych , w pełni kwitnienia, oraz nieco później ,po wytworzeniu pierwszych owoców.
Nie bardzo wiem , jak podejść do nawożenia gleby przed wsadzeniem rozsady :roll:
Mam krystalony ,zółty, zielony ,czerwony , pomarańczowy , mam też trójfosforan monopotasowy,
A może jakies inne mieszanki ?
Coś podpowiecie?
Rozsade robie zawsze w ziemi przeznaczonej do rozsad ...
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To może jakieś wolnodziałające . Pod kwiaty dawałam nawozy osmocote , ale moim zadaniem nie działają tak
długo jak jest deklarowane .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu , chodzi Ci o nawożenie przed sadzeniem rozsady? A są takie nawozy ?
wiem ze są takie dla kwiatów.
Nie wiem czy takie można stosować do warzyw
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”