Papryka do gruntu. Część 8
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 8
Ja jak będę testował ponad 50 odmian i określenie co jest wczesne, późne jest nie możliwe i do tego trochę odmian NN.
Dlatego sieje wcześniej to wszystko sprawdzić w praktyce i porównać, za parę lat pewnie to będzie wyglądało już inaczej.
Dlatego sieje wcześniej to wszystko sprawdzić w praktyce i porównać, za parę lat pewnie to będzie wyglądało już inaczej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ponieważ to forum ma służyć wymianie poglądów bardzo Cię proszę nie pomyśl, że krytykuję Twój sposób uprawy. Piszesz, że chcesz przetestować ponad 50 odmian, masz na to 2 parapety i żeby się z tym wszystkim ogarnąć przyspieszysz wysiewy. O.K. ale przymierzając się do planowania produkcji rozsady trzeba uwzględnić, że w którymś momencie będziemy potrzebowali większej powierzchni bo rośliny, by się wzajemnie nie cieniowały, trzeba rozsunąć. Na 1 metr kwadratowy powinno wtedy przypadać ok. 20 roślin (pomidor/papryka). Jak mam dogrzewany tunel/mnożarkę jest dobrze ale jak mam dalej jeszcze tylko swoje parapety to zamiast rozstawić rośliny muszę je zagęścić bo kolejne sadzonki (innych roślin) trzeba przepikować.
Testując 3-5 odmian prawdopodobnie plon będę oceniał na oko ale akurat to kiedy na krzaku zaczną dojrzewać owoce poszczególnych odmian jestem w stanie zapamiętać. W kolejnym sezonie mogę sobie przyspieszyć lub opóźnić termin wysiewu, zaplanować dokładniej powierzchnię mnożarki, zrezygnować z uprawy niektórych gatunków.
Testując 3-5 odmian prawdopodobnie plon będę oceniał na oko ale akurat to kiedy na krzaku zaczną dojrzewać owoce poszczególnych odmian jestem w stanie zapamiętać. W kolejnym sezonie mogę sobie przyspieszyć lub opóźnić termin wysiewu, zaplanować dokładniej powierzchnię mnożarki, zrezygnować z uprawy niektórych gatunków.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mając 2 malutkie okna też bym się nie porywała na taką ilość, ja testuje 15 odmian papryk . Za radą Asi może dosieję ale zobaczę czy miejsce będę miała bo będą jeszcze pomidory i inne warzywa .
Asia super ta Ontara u Ciebie urosła
Posiałam jej troche więcej,
podoba mi się.
Asia super ta Ontara u Ciebie urosła

podoba mi się.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
I jest smaczna, ma bardzo grube ścianki.
Asia
Asia
-
- 200p
Tak dla ścisłości to nie pierwszy moj sezon upraw, rok temu miałem ponad 40 odmian papryki, 80 pomidora i mnóstwo innych warzyw i ziół tak dla przykładu.
Ratuje się nosząc sadzonki w dzień do tunelu i wiadomo zawsze może być lepiej ale jak na takie warunki nie narzekam. Nie mówię że to łatwe i optymalne bo nie jest a ile się z tym na mecze to tylko ja jeden wiem.
Ale koniec końców warto
Ratuje się nosząc sadzonki w dzień do tunelu i wiadomo zawsze może być lepiej ale jak na takie warunki nie narzekam. Nie mówię że to łatwe i optymalne bo nie jest a ile się z tym na mecze to tylko ja jeden wiem.

Ale koniec końców warto

- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Przemku czy pikując tak małą roślinkę mogę ją wkopać głębiej ? Puści ona korzonki z łodyżki ? Wiem że większych sadzonek papryki głębiej się nie sadzi. Ale taka mała siewka ma chyba jeszcze białą, niezzieleniałą łodyżkę. Może można by to wkopać, zwłaszcza gdy się trochę wyciągną ?przemek1136 pisze: ↑1 lut 2023, o 16:51 Bardzo ważna uwaga-rośliny należy pikować w fazie liścieni a najpóźniej z widocznym pąkiem liścia właściwego.
-
Pikowanie powinno być wykonane szybko po wschodach, aby nie dopuścić do nadmiernego wydłużenia części podliścieniowej siewek a tak się dzieje przy gęstym siewie. Wydłużona, część podliścieniowa jest wrażliwa na otarcia i uszkodzenia skórki podczas pikowania. Pikowanie w tej fazie wzrostu wykonuje się głęboko aby ustabilizować rośliny w pionie. Przez rany może dojść do infekcji m.in. Pythium sp. na styku korzeni i pędu co nam trudno zauważyć. Warto zastosować Previcur Energy (podlanie lub oprysk powierzchni gleby).
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Przemek1136 czy usuwasz dolne liście? Różne opinie czytałam. Do tej pory nie usuwałam liści, tylko te które tego wymagały.
-
Do tej pory raczej nie usuwałem liści z pędu głównego ale zadowalałem się kilkoma owocami z krzaka. W tym sezonie zamierzam uzyskać ich po kilkanaście i prawdopodobnie obok istotnych zmian w sposobie nawożenia będę starał się formować rośliny. Na razie dokształcam się bo uprawa papryk była w moim przypadku raczej bezobsługowa.
-
- 200p
Ja rok temu usuwałem liście i prowadziłem na dwa pędy wszystkie słodkie odmiany w gruncie. Pierwszy raz była taka pielęgnacja jest ti ogrom pracy o wiele większy niż przy pomidorach a miałem tylko koło 50 krzaków w tym będzie dwa razy więcej. I pare godzin na to rezerwuje w tyg już teraz.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Sylwester88 a jak owocowanie wypadło?
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Cześć. Wysiewacie już paprykę? 

-
- Kontakt:

Dowiedziałam się:,że papryka nie lubi zasolonej gleby i powinno się nawozić nawozami bez chlorkowymi, bo zasolenie może zaburzyć pobierania wapnia przez rośliny.
Powinno się zasilić glebę w całości przed wsadzeniem rozsady fosforem i potasem ,w raz z częścią azotem.
Pozostała część pogłównie : Pierwszy raz po upływie 3-4 tygodni po wsadzeniu rozsady, a następnie jeszcze dwukrotnie co 2-3 tg.
Ważne tez jest nawożenie wapnem -stosujemy po wytworzeniu pąków kwiatowych , w pełni kwitnienia, oraz nieco później ,po wytworzeniu pierwszych owoców.
Nie bardzo wiem , jak podejść do nawożenia gleby przed wsadzeniem rozsady

Mam krystalony ,zółty, zielony ,czerwony , pomarańczowy , mam też trójfosforan monopotasowy,
A może jakies inne mieszanki ?
Coś podpowiecie?
Rozsade robie zawsze w ziemi przeznaczonej do rozsad ...
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To może jakieś wolnodziałające . Pod kwiaty dawałam nawozy osmocote , ale moim zadaniem nie działają tak
długo jak jest deklarowane .
długo jak jest deklarowane .
-
- Kontakt:
Aniu , chodzi Ci o nawożenie przed sadzeniem rozsady? A są takie nawozy ?
wiem ze są takie dla kwiatów.
Nie wiem czy takie można stosować do warzyw
Asia
wiem ze są takie dla kwiatów.
Nie wiem czy takie można stosować do warzyw
Asia