Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Tak od razu z +20C do 0C? no nie wiem..
A sałata spokojnie niewiele poniżej 0C powinna znieść bez szwanku..chyba, tak doczytałam, moją odkryło ze śniegu słońce i całkiem ładnie wygląda
A sałata spokojnie niewiele poniżej 0C powinna znieść bez szwanku..chyba, tak doczytałam, moją odkryło ze śniegu słońce i całkiem ładnie wygląda
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki ;)jode22 pisze:Bardzo dobrze, nie będzie wybiegała i zmężnieje . Sałata nie lubi za ciepło. Jak pod koniec wiosny jest jej za ciepło, wybija w pędy kwiatowe.
W takim razie sałata wyprowadza się dziś do garażu a na okno idą podkiełkowane pomidorasy!
Moniko, tam jest teraz około 14-17 st więc w nocy nie powinno spaść do mniej niż 5 st...tzn taką mam nadzieję Nigdy nie mierzyłam temp w garażu w nocymonika pisze:Tak od razu z +20C do 0C? no nie wiem..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przemku, zapytam calkowicie zielona ;-) co jest na wierzchu w doniczce, to żółte?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
edysqa To jest perlit i tak naprawdę to on jest biały. Ponieważ rośliny są oświetlane przez wysokoprężną lampę sodową na zdjęciu wygląda, że jest żółty.
-
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dołączam do was - mam zamiar jutro zabrać się za wysiewanie moich pierwszych sałatek .
I przeczytać temat do końca, bo dzisiaj tylko do połowy doszłam
I przeczytać temat do końca, bo dzisiaj tylko do połowy doszłam
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już po pikowałam sałatę, ale wyniosłam na korytarz ,bo na parapecie w domu było za gorąco, a korytarz nie ogrzewany może tylko będzie ciut mało światła .
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Gizela, piękna już jest
Ja swoją wczoraj rozsadziłam trochę bo się wyciągnęła
Samba:
Uploaded with ImageShack.us
Królowa Majowych:
Posiałam wczoraj jeszcze liściastą i Królową majowych bo kiepsko wzeszła.
Ja swoją wczoraj rozsadziłam trochę bo się wyciągnęła
Samba:
Królowa Majowych:
Posiałam wczoraj jeszcze liściastą i Królową majowych bo kiepsko wzeszła.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja dziś wysieję kolejne odmiany, pewnie coś z czerwonawych, lodową i kozulową, bo ta ostatnia niestety zginęła śmiercią tragiczną "zaliczając glebę" z drugiego piętra
A oto Królowa Majowych
A oto Królowa Majowych
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Moja kozulowa ozima, bardzo wyciągnięta została przepikowana i postawiona w temperaturze +/- 3*C i przynajmniej się już nie wyciąga.
Masłowe niestety też będę musiał siać ponownie, poczekam jednak do środy na "dni liściowe"
Masłowe niestety też będę musiał siać ponownie, poczekam jednak do środy na "dni liściowe"
Pozdrawiam, Jacek
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Hej, dołączam się do dyskusji
W tym sezonie wysiałam już raz sałatę kruchą i strzępiastą, ale nie zebrałam żadnych informacji i wiadomo jak to się skończyło Siewki padły po tygodniu, nic dziwnego, rosły przy papryce, miały prawie jak w saunie ... Wysiałam jeszcze raz i już pokazały się listki: sałata krucha, zielona strzępiasta, czerwona strzępiasta oraz cykoria czerwona. Tym razem mają chłodno.
Wysiałam rucolę, ale też się nie udała ... siewki mają jakieś 5 cm, ale nie czekam na cud, wylądują dziś w obiedzie jako kiełki a ja wysieję ją dziś jeszcze raz, tym razem porządnie Pozdrawiam Was cieplutko w ten brzydki, zimowy dzień
W tym sezonie wysiałam już raz sałatę kruchą i strzępiastą, ale nie zebrałam żadnych informacji i wiadomo jak to się skończyło Siewki padły po tygodniu, nic dziwnego, rosły przy papryce, miały prawie jak w saunie ... Wysiałam jeszcze raz i już pokazały się listki: sałata krucha, zielona strzępiasta, czerwona strzępiasta oraz cykoria czerwona. Tym razem mają chłodno.
Wysiałam rucolę, ale też się nie udała ... siewki mają jakieś 5 cm, ale nie czekam na cud, wylądują dziś w obiedzie jako kiełki a ja wysieję ją dziś jeszcze raz, tym razem porządnie Pozdrawiam Was cieplutko w ten brzydki, zimowy dzień
Słoneczko, wyjdź!
- Gleba
- 100p
Kurczaczki, dziś się chwaliłam odmianami sałat, a ta w ciągu jednego dnia się taaaak wyciągnęła ... Kochani podpowiedzcie, co z nią jest nie tak? Przestawiłam ją w chłodne miejsce, ale możliwe, że wciąż jej za ciepło ...
Słoneczko, wyjdź!
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Za ciepło i za mało światła, poczekaj niech troszkę podrośnie, a później przepikuj pod liścienie.
- Gleba
- 100p
Jarson, ile dokładnie radzisz poczekać? Tydzień temu wszystkie sałaty mi padły, zwyczajnie oklapły i boję się czekać zbyt długo .. A gdyby tak wystawić sałatę na balkon i okryć agro ?
Słoneczko, wyjdź!