działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
Jagódko ostatni raz byłem w górach ( Masyw Śnieżnika) na koniec października w listopadzie grzecznie pracowałem w ogrodzie , może na wiosnę zboczysz z trasy
Doroto jesień łaskawa ale co z wiosną
na miejscu 6-cio metrowej metasekwoi rośnie 3,5 metrowy świerk kupiony z przeceny i pomyślnie reanimowany
ale co to właściwie jest Inwersa? Frohburg? Pendula Major?
Doroto jesień łaskawa ale co z wiosną
na miejscu 6-cio metrowej metasekwoi rośnie 3,5 metrowy świerk kupiony z przeceny i pomyślnie reanimowany
ale co to właściwie jest Inwersa? Frohburg? Pendula Major?
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Zbyszku u mnie tylko troszkę liści na perukowcu , reszta goła
- ZbigniewG
- e-genia
Zbyszku no wiesz co ? ja kręcę ?, ja tylko wklejam zdjęcia zrobione wiosną i latem .żeby tylko szybko zleciał czas do wiosny .
Genia
Genia
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i jest tyle, że bez fotki Nie możesz pożyczyć Panu Konieczko
Na świerka trzeba byłoby się z bliska przyjrzeć Chyba zbyt rzadki na Inversę, przy tym wzroście powinien już mieć nie lada welonik Nie widać na fotce.
Mój Frohburg też bardziej gęsty jakiś
Światło niezbyt na fotce, trzeba może cyknąć jakąś lepszą i fachowców podpytać
Na świerka trzeba byłoby się z bliska przyjrzeć Chyba zbyt rzadki na Inversę, przy tym wzroście powinien już mieć nie lada welonik Nie widać na fotce.
Mój Frohburg też bardziej gęsty jakiś
Światło niezbyt na fotce, trzeba może cyknąć jakąś lepszą i fachowców podpytać
Zbyszku, po zdjęciach powiedziałbym, że to dopiero początek października, a nie koniec już listopada. Oby taka pogoda utrzymała się jak najdłużej.
U nas dziś słońce w końcu też się pokazało. Wcześniej przez kilka dni było mgliście i ponuro.
Takie foty od razu poprawiają człowiekowi humor.
U nas dziś słońce w końcu też się pokazało. Wcześniej przez kilka dni było mgliście i ponuro.
Takie foty od razu poprawiają człowiekowi humor.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zbyszku, dopóki ten świerk się trochę nie odrodzi, jego identyfikacja jest prawie niemożliwa. Myślę, z dwa sezony trzeba poczekać. Ale raczej nie jest to ani Inwersa ani Frohburg.
Bardzo dobrze zrobiłeś sadząc jałowiec Blue Heaven na stanowisku słonecznym, to wręcz konieczne. Jak ma dobre stanowisko, rośnie szybko i efektownie, to jedna z najlepszych starych odmian.
Bardzo dobrze zrobiłeś sadząc jałowiec Blue Heaven na stanowisku słonecznym, to wręcz konieczne. Jak ma dobre stanowisko, rośnie szybko i efektownie, to jedna z najlepszych starych odmian.
- ZbigniewG
Genia właśnie tak , oby do wiosny
Jolu igły nówki bo kupiony łysy jak Gomółka i Cyrankiewicz razem wzięci (kto ich jeszcze pamięta)
Romku ja też kombinuję by pokazać kolorowa stronę szarości
Jarko dostałem podpowiedź : serbski pendula i zacząłem się zastanawiać -mam takiego młodego i ciut inny ale zdjęcia w sieci wskazują na podobieństwo
odrobina jesiennych kolorków
Jolu igły nówki bo kupiony łysy jak Gomółka i Cyrankiewicz razem wzięci (kto ich jeszcze pamięta)
Romku ja też kombinuję by pokazać kolorowa stronę szarości
Jarko dostałem podpowiedź : serbski pendula i zacząłem się zastanawiać -mam takiego młodego i ciut inny ale zdjęcia w sieci wskazują na podobieństwo
odrobina jesiennych kolorków
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Wybarwienie igieł (na drugim zdjęciu) sugeruje serba, ale ich ułożenie na pędzie, raczej już nie (trudno zresztą ocenić, bo nie są w pełni wykształcone). Bez bezpośrednich oględzin, i w takim stanie jak jest, identyfikowanie go teraz, jest nieracjonalne. Konsylium dendrologów w tym stanie rzeczy, przypuszczam nie osiągnęło by konsensusu. Czas pokaże obiektywną prawdę.
Bardzo też jestem ciekawy, jakie będzie ostateczne rozstrzygnięcie z Twoim Ch.Wisseli. W przyszłym roku, jak wznowi wegetację i pójdą nowe wzrosty, pstryknij kilka zdjęć, może już coś będzie można powiedzieć.
Bardzo też jestem ciekawy, jakie będzie ostateczne rozstrzygnięcie z Twoim Ch.Wisseli. W przyszłym roku, jak wznowi wegetację i pójdą nowe wzrosty, pstryknij kilka zdjęć, może już coś będzie można powiedzieć.
- ZbigniewG
Jarko oczywiście , na razie zabezpieczyłem go przed wiatrem jak zacznie się zima to dołożę coś na mróz,
w ramach rozrywki i ćwiczeń cielesnych przywiozłem sobie przyczepkę czarnoziemu łąkowego, jutro robię powtórkę z torfem wysokim ale chyba tym razem skorzystam z ładowarki SKS
powtórka z paprociowego gąszczu -tu trafi część torfu
tutaj też ktoś czeka na swoją porcję kwaśnicy
podbudowany takimi widoczkami torfowi nie przepuszczę -nawet bez koparki
w ramach rozrywki i ćwiczeń cielesnych przywiozłem sobie przyczepkę czarnoziemu łąkowego, jutro robię powtórkę z torfem wysokim ale chyba tym razem skorzystam z ładowarki SKS
powtórka z paprociowego gąszczu -tu trafi część torfu
tutaj też ktoś czeka na swoją porcję kwaśnicy
podbudowany takimi widoczkami torfowi nie przepuszczę -nawet bez koparki
- e-genia
Zbyszku widzę że do Ciebie też zawitała wiosna.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
piekny ten twój ogród....paprocie marzenie
Zbyszku a pokazałbys mi klon "koło budy" u mnie sie jeszcze nie wybarwił w tym roku a chciałabym zobaczyc jak u Ciebie rosnie
Zbyszku a pokazałbys mi klon "koło budy" u mnie sie jeszcze nie wybarwił w tym roku a chciałabym zobaczyc jak u Ciebie rosnie
- ZbigniewG
Genia jak pomachałem łopatą to mnie tak olśniło a mojego sąsiada też, pochwalił się że wchodząc do blaszaka miał też olśnienie - dosłowne bo słoneczko zaświeciło mu przez zerwany dach, na szczęście blachy poleciały na prawo ,
gdy dwa lata temu poleciały na lewo to skasowały mi połowę magnolii (tej ze zdjęcia)
Doroto niestety nie był ciekawy maj załatwił pąki, potem go przesadziłem i liście nie wybarwiły się
taki był przed majem
gdy dwa lata temu poleciały na lewo to skasowały mi połowę magnolii (tej ze zdjęcia)
Doroto niestety nie był ciekawy maj załatwił pąki, potem go przesadziłem i liście nie wybarwiły się
taki był przed majem
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Czarujesz tymi paprociami Spodobał mi się jałowiec Blue Heaven, jeśli go kupię, będę wiedziała, jak posadzić. Do iglaków mnie raczej nie ciągnie, ale ten ma ładny kolor